Dnes je 19. září 2025, svátek má Zita
Úvod Aktuality NEŽ OTEVŘETE CHAMPAGNE Vytvořit článek
NEŽ OTEVŘETE CHAMPAGNE
Redakce GastroIN - 28. 12. 2014    0 Líbil se vám tento článek?

29. 12. 2014 - Champagne je synonymem luxusu, ale vychutnat si alespoň jednou za rok skleničku toho nejlepšího, co francouzské vinice nabízejí, si každý z nás jistě zaslouží. Kvalita se ovšem nepozná pouze podle ceny. Jak se v bohaté nabídce elegantních lahví slovutných názvů vyznat, nám poradí Ivo Dvořák.

Když si chceme dopřát o svátcích Champagne, čím bychom měli při výběru začít?

Určitě bych začal pečlivým výběrem… „Champagne“ na etiketě znamená určitou kvalitu, ale i mezi„Champagne“ jsou velké rozdíly. Pro znalce se výběr bude zaměřovat na ročníková „Champagne“ vína Millésime. Pro občasné konzumenty je ideální základní „Champagne“ cuvée v kategorii brut. Milovníci říznějších vín se zaměří na Blanc de Blancs, a naopak ti, kteří vyhledávají opulentnější styl, si najdou svá oblíbená vína mezi Blanc de noirs.
Kdy je vhodné Champagne během slavnostní večeře podávat?

Ideální je podávání Champagne jako aperitiv Blanc de Blancs. Ale můžeme snoubit ChampagneBlanc de noirs i s Foie gras (husí játra). Snoubením Champagne s kaviárem, sušenou šunkou,ústřicemi, nebo krémovou polévkou vznikají klasické kombinace. V regionu jsou typické pokrmy jako jehněčí a´la champenoise, grilované vepřové kolena, Jambon sec des Ardennes, zvěřina, ryby, uzeniny, Boudin blanc (bílá klobáska) nebo sýry Langres, Chaource, Soumaintrain, Brie de Meaux, Brie de Melun.

Jak správně Champagne servírovat v domácím prostředí?

Teplota, která zvýší atraktivitu a svěžest běžného Champagne, je 5 – 7 °C. Pro ročníková Champagnemůže být teplota podávání 7 – 9 °C. Ideální sklenka pro servis Champagne je flétna. Nalévání by mělobýt pozvolné. S jakým jídlem chuť Champagne vynikne nejlépe?S rybami, mořskými plody, ústřicemi a drůbeží.

Ivo Dvořák

• vice prezident Asociace sommelierů ČR

• jedenáctinásobný vítěz sommelierských soutěží v ČR

• vítěz mistrovství světa Habanosommelier 2004 – Kuba

• soudní znalec v oboru víno a ostatní alkoholické nápoje

• držitel degustačních zkoušek podle evropských norem a zkoušek ČZPI



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 5 hodinami
Osm výčepních z Polska, Švédska, Maďarska či Španělska úspěšně dokončilo intenzivní čtyřdenní školení v plzeňském pivovaru. V rámc...
Redakce GastroIN - 18. 09. 2025
Spousta historické zábavy a bohatý doprovodný program, takový je Svatováclavský festival. Dvacátý pátý ročník největší a nejoblíbe...
Redakce GastroIN - 17. 09. 2025
Moravští a čeští vinaři si připsali další významný úspěch na prestižní mezinárodní soutěži vín, tentokrát na letním hodnocení 21....
Reklama   •   Koupit reklamu