Dnes je 17. červen 2025, svátek má Adolf
Úvod Aktuality Na Konopišti se vyřezávalo do melounů ve sportovním duchu Vytvořit článek
Na Konopišti se vyřezávalo do melounů ve sportovním duchu
Redakce GastroIN - 30. 09. 2024    0 Líbil se vám tento článek?

Soutěž, která v době covidu trochu zachránila naší řezbářskou linii, se už zařadila mezi tradiční carvingové akce. Tím, že se koná v rámci velké sportovní akce „Triatlon Konopiště“ je zařazena do doprovodného programu, ale pozornost poutá velkou.

Svým způsobem nahrazuje letní soutěž, která se dlouhou konala v Raze a pak Kladně „Melounový Festival“. Ale tady je to v menším měřítku a zároveň trochu jiné hodnocení. Kromě odborné komise o vítězi rozhodují především návštěvníci akce svými hlasy. Takže se může stát, že technicky náročný výrobek z pohledu odborníků nemusí vyhrát. Ale o tom je nejen carving, ale možná i současný svět.

Ale jak vše dopadlo. Zadání bylo vyřezat na vodním melounu téma „SPORT“. V hlavním hodnocení diváků zvítězila zkušená Eliška Hortová, když ztvárnila na melounu právě tři sporty v kombinaci s květy. Nejvíce bodů měla i v hodnocení odborné komise. Druhou příčku obsadil Ondřej Janoušek a třetí Diana Peškeová. Teprve až za touto trojicí zůstala vítězka Světové kuchařské olympiády Tereza Buchtová. Ta ale právě v hodnocení odborníků skončila druhá a odsunula medailisty o příčku níže. I v tom je kouzlo této soutěže. Na páté příčce skončila další medailistka z olympiády Pavlína Svobodová.

Na místě řezala pětice řezbářů mimo soutěž ukázky na vodním melounu, kde tématem rovněž sport a Konopiště. Vyřezané melouny byly využity jako ceny pro vítěze hlavního závodu, který se jel jako Český pohár. Byla to každopádně propagace carvingu a české řezbářské školy, která na světových soutěžích má velmi dobré jméno a výsledky.



Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 23 hodinami
Teplé letní večery jsou tady. Co tak si dát svěží drink, který osvěží a zároveň nezpůsobí těžkou hlavu? Nechte se inspirovat… Nep...
Redakce GastroIN - 13. 06. 2025
Kdo ještě nemá plán na konec prázdni, měl by si do diáře poznamenat datum 22. – 24. srpna. Konají se legendární Vizovické Trnkobra...
Redakce GastroIN - 11. 06. 2025
Největší festival pálivého jídla ve střední Evropě, který každoročně přitahuje tisíce návštěvníků do Brna, se blíží. V roce 2025 s...