Dnes je 20. září 2025, svátek má Oleg
Úvod Aktuality Ministerstvo zdravotnictví chystá další past na hostinské Vytvořit článek
Ministerstvo zdravotnictví chystá další past na hostinské
Redakce GastroIN - 27. 03. 2015    0 Líbil se vám tento článek?

30. 3. 2015 - Takzvaný „Protikuřácký zákon“ (novela zákona č. 379/2009 Sb.) skrývá mnohem více rizik pro provozovatele restaurací a hotelů než pouhý zákaz kouření.

Asociace hotelů a restaurací nesouhlasí s tímto zákonem v podobě, v jaké ji předkládá Ministerstvo zdravotnictví. Jedná se o další přenos odpovědnosti za neschopnost státu zajistit kontrolu a dodržování stávajícího zákona. Platit mají však opět podnikatelé.

Za posledních deset let naši politici neudělali jediné opatření, které by pomohlo podnikání v gastronomii a pohostinství všeobecně. Naopak většina zákonů dále přenáší finanční zátěž a odpovědnost na podnikatele. Protikuřácký zákon je toho typickým příkladem.

Zákon, kromě nepřípustné regulace cen nealkoholických nápojů v restauracích, přináší odpovědnost podnikatele za skutečnost, že se v jeho provozovně bude vyskytovat mladistvá osoba „zjevně v podnapilém stavu.“ Není zcela jasné, kdy je osoba zjevně podnapilá a kdy zjevně podnapilá není. To v praxi znamená, že zákon předpokládá, že provozovatelé hotelů a restaurací budou při vstupu zjišťovat věk hostů a nezletilcům by měli provést dechovou zkoušku na alkohol. Toto opatření je zatím nejabsurdnějším v historii našich politiků a jeho implementace nemá žádnou oporu v zákoně. Provozovatelé restaurací by pravděpodobně museli mít u vchodu policistu, který by měl právo hosty lustrovat. Nebo právo lustrovat občany dostane obsluhující personál. Přitom stávající zákon se opírá o nutnost prokázat prodej alkoholu. Sankce mohou být až likvidační.

Plošný zákaz kouření bude poslední tečkou pro provozovatele některých pivnic a hostinců, zvláště na venkově, kteří budou stát před rozhodnutím své podnikání ukončit. Podle dostupných studií z Irska, tento zákaz přinesl za deset let nárůst nezaměstnanosti v oboru o 14% a 10% úbytek restaurací. V České republice trvale klesají tržby v restauracích, jak uvedl za minulý rok ČSÚ. Opatření, která stát poslední dobou zavádí, včetně povinnosti značit alergeny, rozšíření kontrolních orgánů hygieny z jednoho na tři, povinnost hlásit potraviny živočišného původu dovezené z jiných zemí EU a další, nejen staví podnikatele v pohostinství do role úředníků, ale zatěžují je časově i finančně.

Ministerstvo zdravotnictví přitom přípravu tohoto zákona ani nediskutovalo se zástupci dotčených podnikatelů.

AHR ČR vyzývá zákonodárce, aby se při posuzování tohoto návrhu nezabývali pouze kouřením v restauracích, ale všemi aspekty, které tento návrh přinese a to nejen pro provozovatele restaurací, ale také jejich zaměstnance a zákazníky. AHR ČR žádá touto cestou zákonodárce, aby tento zákon nepodpořili.



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - 19. 09. 2025
Osm výčepních z Polska, Švédska, Maďarska či Španělska úspěšně dokončilo intenzivní čtyřdenní školení v plzeňském pivovaru. V rámc...
Redakce GastroIN - 18. 09. 2025
Spousta historické zábavy a bohatý doprovodný program, takový je Svatováclavský festival. Dvacátý pátý ročník největší a nejoblíbe...
Redakce GastroIN - 17. 09. 2025
Moravští a čeští vinaři si připsali další významný úspěch na prestižní mezinárodní soutěži vín, tentokrát na letním hodnocení 21....
Reklama   •   Koupit reklamu