Dnes je 25. říjen 2025, svátek má Beáta
Reklama   •   Koupit reklamu
Úvod Aktuality Mezinárodní den těstovin Vytvořit článek
Mezinárodní den těstovin
Redakce GastroIN - před 5 hodinami    0 Líbil se vám tento článek?

Mezinárodní den těstovin připadá každoročně na 25. října a slaví se už od roku 1998. Jeho cílem je připomenout jedno z nejoblíbenějších jídel světa, zlepšit jeho reputaci a zvýšit povědomí o nutričních hodnotách. Na světě existuje zhruba 600 druhů těstovin, které mají přes 1300 různých názvů.

Dalším parametrem, podle kterého se těstoviny dělí, je druh těsta, z kterého jsou vyrobeny. Proto rozlišujeme těstoviny vaječné, bezvaječné, bezlepkové a se speciálními přísadami, kdy se do těsta přidávají další suroviny, které ovlivňují nejen chuť, ale i barvu.

U vaječných i bezvaječných těstovin je pak důležité, jaká je použitá mouka. Pokud spotřebitel preferuje kvalitu a záleží mu na nutričním přínosu konzumovaných potravin, pak jsou pro něj vhodné semolinové těstoviny. Vyrábějí se z tvrdozrnné pšenice durum a oproti běžným těstovinám mají pevnější strukturu, nižší glykemický index a vyšší obsah bílkovin a vlákniny. Díky tomu přispívají k delšímu pocitu sytosti a pomáhají udržovat stabilní hladinu cukru v krvi, což ocení nejen diabetici, ale i ti, kteří dbají na zdravý životní styl.

„Jíst kvalitně a nepřibírat na váze je možné i konzumací těstovin, ale semolinových. Ty jsou totiž nízkokalorické, pokud se uvaří správně dle doporučené doby vaření. Samozřejmě je nutné je konzumovat v přiměřeném množství, podle individuálních nutričních a energetických potřeb,“ vysvětluje Ivana Zajícová, marketingová manažerka Panzani.



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 20 hodinami
Pytloun Sky Bar & Restaurant Prague na střeše hotelu Pytloun Boutique Hotel Prague nabízí celkem 32 míst ve stylových vyhřívaných...
Redakce GastroIN - 24. 10. 2025
Lidé si z dovolené vozí zážitky. Kuchaři k nim navíc často přiberou i inspirace pro své vaření. Nadchlo vás letos nějaké jídlo na...
Redakce GastroIN - 24. 10. 2025
Sezónní očistné kúry se staly populárními rituály, jimiž své tělo i mysl připravujeme na další roční období. Místo kontroverzních...
Reklama   •   Koupit reklamu