Dnes je 12. září 2025, svátek má Marie
Úvod Aktuality Menza UTB vzdělává studenty i v oblasti gastronomie Vytvořit článek
Menza UTB vzdělává studenty i v oblasti gastronomie
Redakce GastroIN - 18. 04. 2013    0 Líbil se vám tento článek?

17. 4. 2013 – Zlín – Menza Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně se snaží vzdělávat studenty pomocí besed a přednášek na různá témata v oblasti gastronomie. Tento týden byla v úterý 16. 4. připravena v menze Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně beseda o jarní detoxikaci s šéfkuchařem Augustiniánského domu Petrem Babol’em.

Zmínil se o tom, co detoxikace znamená a jak ji prakticky využít v životě a proč. Nakonec připravil všem přítomným buď pampeliškový salát, nebo jarní pohankové rizoto.

Detoxikace je tedy proces, při kterém dochází k vyplavování toxinů z těla, zmenšíme tukové zásoby, pročistíme krev a posílíme detoxikační orgány (játra,plíce,střevo,ledviny a kůži). Pročistíme lymfatický, kapilární a cévní systém v těle. Pokud k pravidelnému vyplavování těchto látek nedochází, můžou nastat různé zdravotní problémy a vést například až k obezitě.

V průběhu roku jsou naplánovány tematické týdny, které mají za cíl vzdělávat studenty a přinést jim něco víc. Např. jarní očista těla, dny mexické kuchyně nebo snoubení vín a sýrů.

 

Mezi výborné antioxidanty, které pomáhají naše tělo očistit, můžeme zařadit česnek – jak klasický, tak ten medvědí, který momentálně roste a oproti klasickému česneku má tu výhodu, že nemá tak silné aroma, které by vás mohlo vyřadit z běžného provozu. :)

Voda, zásadité soli, čerstvá zelenina, klíčky, luštěniny… to vše napomáhá při jarní očistě. Stačí se na chvíli vzdát nezdravého životního stylu. Pomůžete tím především sobě, neboť se zbavíte nezdravých látek a budete se cítit lépe, svěžeji a jarní únavě dáte sbohem.

Problém jarní únavy totiž tkví vtom, že naše tělo je unavené z těžkých surovin, které přes zimu konzumujeme – samé tučné klobásy, smažené, chodíme na návštěvy, kde se přecpáváme, protože přece nemůžeme odmítnout! V neposlední řadě to někteří občas přeženou i s alkoholem.

Pokud tedy uvažujete o detoxikaci, nezapomeňte, že jde nejen o zdravé stravování, ale i vnější péči. Denně jsme vystavováni škodlivým látkám – používáme parfémy, dýcháme výfukové plyny, pohybujeme se ve městě, kde vzduch není zrovna nejčerstvější… Co se týče vnější péče, můžeme zajít do sauny, páry, na masáž, využít krásného počasí a vyrazit zasportovat si ven… Vnitřní detoxikace je o stravování. Neznamená to však, že musíte jíst každé ráno klíčky! Jenom nebudete jíst tolik smaženého, přidáte více zeleniny, zkusíte něco nového, např. ovocné smoothies a budete dodržovat pitný režim.

 

TIP na vynikající smoothie, neboli chlazený nápoj připravený z ovoce či zeleniny:

Smoothie s červenou řepou (1 porce)

Smoothie od blogerky Lucie z Delicious Blog

  • 1 menší červená řepa
  • 1/2 mraženého banánu
  • kousek čerstvého zázvoru
  • 1 lžíce bílého jogurtu
  • troška vody
  • (chia semínka)

Červenou řepu jsem oloupala a nastrouhala na struhadle do vysoké nádoby, přidala jsem banán, oloupaný zázvor, jogurt, vodu a rozmixovala. Přelila jsem do sklenice a navíc posypala chia semínky.

Autor receptu: Lucie – Delicious Blog - http://delicious-blog-lucie.blogspot.cz/



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 6 hodinami
V sobotu 20. září 2025 se skanzen Rochus v Uherském Hradišti promění v místo plné chutí, vůní a podzimní atmosféry. Slovácký festi...
Redakce GastroIN - 11. 09. 2025
Sedmatřicetiletý Jan Fencl byl po třech letech v učení a složení tradiční zkoušky oficiálně pasován na bednáře. Přijali ho mezi se...
Redakce GastroIN - 10. 09. 2025
Milovníci čokolády a hudby, připravte se na nezapomenutelný zážitek! V sobotu 27. září se na Čokoládovém festivalu ve Slavkově u B...
Reklama   •   Koupit reklamu