Dnes je 12. květen 2025, svátek má Pankrác
Úvod Aktuality Markéta Sukupová: Mé dorty jsou lehké a plné ovoce Vytvořit článek
Markéta Sukupová: Mé dorty jsou lehké a plné ovoce
Redakce GastroIN - 10. 03. 2015    0 Líbil se vám tento článek?

Není to jen tak obyčejná cukrářka. Nemá kila navíc, není ani vyučená v oboru. Přesto je o její dorty obrovský zájem. Není divu, vždyť s jedním z nich vyhrála Markéta Sukupová z Kunovic i soutěž Svatební dort roku 2015.

Uvádíte, že svůj první dort jste upekla své dceři Terezce. Do té doby jste nepekla?

Ano, první dort jsem upekla pro dcerku Terezku. Předtím jsem pekla jen tak doma bábovky, buchty, na Vánoce cukroví, ale dorty opravdu ne.

Vaše dorty jsou dokonale krásné. Jaké jsou chuťově? Používáte stejné těsto na korpus i stejné krémy nebo je co dort, to originál?

Moc děkuji! Na dortech si zakládám nejen na precizním zpracování do posledního detailu, ale taky, aby byly stejně dobré i chuťově. Proto používám jen kvalitní a čerstvé suroviny. Protože sama nemám ráda takové ty klasické dorty, které se dělávaly dřív, dorty dělám lehké, svěží, vevnitř se spoustou ovoce. Co se týká originality dortů, tak to jde u vzhledu dortu, to pak je opravdu co kus to originál, ale chuťově to takto nejde. Dělám různé korpusy, krémy, používám různé ovoce a toto všechno se dá mezi sebou všelijak kombinovat. Vždy záleží na klientovi, jaké chutě má rád. Můj takový favorit a i mezi zákazníky nejoblíbenější je mramorový dort s vanilkovým krémem a s malinami. U patrových dortů je samozřejmostí, že každé patro může mít jinou příchuť.

01917-Trpytiva_kraska_DSCF7278.jpg

Obr. Svatební dort roku 2015 - Třpytivá kráska

Bylo někdy přání zákazníka, které Vás vyvedlo z míry nebo jste jej dokonce odmítla?

On každý dort s tématem, které dělám poprvé je pro mě vlastně výzva… Zákazníci mají všelijaká přání a požadavky co by chtěli mít na dortu, ale zatím všechno šlo udělat, i když jsem z toho měla třeba zprvu obavy (musím to zaklepat na dřevo)  Musím přiznat, že z míry mě vyvedlo přání zákaznice, že chce svatební dort pro 350 lidí.

Vzpomenete si na dort, který se Vám z Vašeho pohledu nejvíce povedl?

To je hrozně těžká otázka… Snažím se, aby se každý dort povedl . Ale musím přiznat, že pár takových mých srdcových dortů bylo, ty mi bylo i líto zákazníkovi odevzdat. Byl to třeba folklórní dort, nebo když jsem dělala první dort se střevíčkem či loni svatební dort ve starorůžových odstínech s bílýma hortenziemi. Ale jeden se povedl opravdu nejvíc – můj výherní Svatební dort roku 2015 Třpytivá kráska 

Já osobně, když peču něco sladkého, mám nejvíce chuť na klobásu či kus masa. Jak jste na tom Vy? Jíte ráda své dorty?

Úplně mi mluvíte z duše!!! Já jsem taky na maso, řízku nebo jakémukoliv kvalitně udělanému kusu masa prostě neodolám . Sladké si taky ráda dám, i ten dortík, když je příležitost. Ale znáte to, když je v tom člověk pořád, tak se chutě sbíhají na něco jiného .

01917-IMG_4041_web.jpg

Markéta Sukupová vystudovala Střední průmyslovou školu v Uherském Hradišti a od maturity se věnovala kancelářské práci. Ale pořád tak nějak vnitřně cítila, že to není to pravé. První dort upekla v roce 2006 dcerce Terezce k prvním narozeninám. Poté pekla dorty k různým rodinným příležitostem. Po večerech studovala na internetu postupy a zkoušela různé techniky zdobení dortů – mnohdy stylem pokus – omyl. Časem začaly na její dorty chodit kamarádky, pak kamarádky kamarádek, postupem času běžní zákazníci. 17. ledna 2015 zvítězil její dort Třpytivá kráska v celorepublikové soutěži Svatební dort roku 2015.



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - 09. 05. 2025
Elimon FRESH festival přiveze do Plzně to nejlepší z české gastronomie i hudební scény. Návštěvníky čeká víkend plný chutí, skvělý...
Redakce GastroIN - 08. 05. 2025
Slavnost chřestu a vína se bude konat už 17. až 18. května v Ivančicích. Návštěvníci se mohou těšit nejen na pořádnou porci špičko...
Redakce GastroIN - 07. 05. 2025
Patnáctý ročník Svátku růžových vín a… „bublinek“, který se konal tradičně 1. května 2025 ve Ville Richter a přilehlé Svatováclavs...