Dnes je 17. červenec 2025, svátek má Martina
Úvod Aktuality Je-libo salát? Zkuste tři úžasné varianty z Klatov Vytvořit článek
Je-libo salát? Zkuste tři úžasné varianty z Klatov
Redakce GastroIN - před 11 hodinami    0 Líbil se vám tento článek?

Léto a horké počasí nepřeje těžkým jídlům. Naopak jsou v kurzu saláty. Čerstvé suroviny v kombinaci s kvalitními bílkovinami jsou v tomto období ideální volbou – dokážou zasytit, osvěžit, a navíc dodat tělu cenné vitamíny, minerály a antioxidanty. 

Ve spolupráci s Drůbežářským závodem Klatovy jsme pro vás připravili tři barevné recepty na lehká jídla s kuřecím masem a zeleninou, která jsou nejen zdravá, ale také chuťově i výživově pestré. Perfektní oběd do práce, na piknik i na lehkou letní večeři.

 Salát s kuřecím masem, pečenou zeleninou a zázvorovo-tahini zálivkou
Tento salát spojuje výživnou černou quinou s barevnou pečenou zeleninou, křehkým kuřetem a výraznou fermentovanou kimchi. Díky zázvorovo-tahini zálivce získává orientální nádech a příjemně krémovou texturu. Tip: Kimchi je nejen chutné, ale i plné probiotik, která podporují trávení – ideální v létě.

Ingredience na 2 porce:

  • 2 horní kuřecí stehna (Dobré kuře z Klatov)
  • 150 g černé (nebo červené) quinoy, 
  • 1 menší batát, 
  • 1 menší brokolice, 
  • 1 menší cuketa, 
  • 1 cibule, 
  • 1/2 avokáda, 
  • 2 hrstě fermentované zeleniny kimchi, 
  • lžička černého sezamu, 
  • olivový olej, 
  • sůl, pepř.

 

Na zálivku (tahini ginger dressing):

  • 2 lžíce tahini pasty, 
  • 1 lžíce citronové šťávy, 
  • 1 lžička strouhaného zázvoru, 
  • 1 lžička javorového sirupu, 
  • 1–2 lžíce teplé vody, 
  • špetka soli.

Postup: batát, brokolici, cuketu a cibuli nakrájejte, zakápněte olejem a pečte na 200 °C cca 20–25 min dozlatova. Quinou propláchněte a uvařte podle návodu. Kuřecí stehna osolte, upečte doměkka a hotové natrhejte na větší kusy.
Na talíř poskládejte jednotlivé ingredience – pečenou zeleninu, quinou, natrhané kuře, avokádo, kimchi salát a posypte sezamovými semínky.

Dresink vyšlehejte dohladka a přelijte jím celý obsah misky.

 

Buddha bowl s kuřetem, pečenou cizrnou a

Oblíbená „miska hojnosti“ v letní verzi – křupavá pečená cizrna, šťavnaté kuřecí maso, čerstvá zelenina, klíčky a semínka tvoří perfektně vyvážený talíř. Základem je opět quinoa – zdroj bílkovin a vlákniny.

 Výhoda: Tento salát je výborný i studený a ideální jako zdravý oběd do krabičky.

Ingredience (2 porce):

  • 2 kuřecí prsa (Dobré kuře z Klatov), 
  • sůl, pepř, 
  • trocha olivového oleje, 
  • 1 hrnek vařené cizrny (nebo z konzervy), 
  • 1/2 lžičky papriky, 
  • špetka chilli, 
  • 1/2 avokáda na osobu, 
  • hrnek vařené quinoy, 
  • mrkev, 
  • brokolice, 
  • červené zelí nebo listová zelenina, 
  • klíčky (ředkvičkové, mungo), 
  • mix semínek – slunečnicová, sezamová, dýňová

Na zálivku:

  • 2 lžíce olivového oleje, 
  • 1 lžíce limetkové šťávy, 
  • 1/2 lžičky medu, 
  • sůl, pepř, 
  • hořčice.

Postup: Cizrnu smíchejte s trochou oleje, paprikou a chilli a pečte 20 min na 200 °C dozlatova.

Kuřecí maso osolte, opepřete a opečte na pánvi nebo grilu dozlatova. Potom ho nakrájejte na plátky. Na talíř nebo do misky vyskládejte základ z vařené quinoy, cizrnu, zeleninu, avokádo, kuře, klíčky a posypte semínky.


 

 

Letní kuřecí salát s borůvkami a fetou

Lehký a osvěžující salát s netradiční kombinací borůvek, cherry rajčátek a řecké fety. Ovoce dodává sladkost, feta slanost a piniové oříšky křupavost – to vše doplněné křehkým grilovaným kuřetem. Nejlépe chutná čerstvý, ideální s bagetkou nebo krajícem kváskového chleba.


Ingredience na 2 porce

  • 2 kuřecí prsa (Dobré kuře z Klatov), 
  • sůl, 
  • olivový olej, 
  • mix listových salátů (rukola, polníček, římský), 
  • hrst čerstvých borůvek, 
  • 8–10 cherry rajčat (půlených), 
  • 60 g sýru feta (na kostky), 
  • pár piniových oříšků. 

 

Na dresink

  • 2 lžíce olivového oleje, 
  • 1 lžíce citronové šťávy, 
  • směs koření na řecký salát.

 
Postup: Kuřecí prsa osolte a opečte na grilu nebo pánvi dozlatova, poté nakrájejte na tenké plátky. 

V míse smíchejte salát, borůvky, rajčata, kostky fety a kuřecí maso.  Vše zakápněte dresinkem a posypte oříšky. 

Servírujte ihned – barevné, čerstvé a plné kontrastních chutí!

 

Závěrečné sousto léta: Plné chuti, barev i živin

Tyto saláty nejsou jen obyčejné jídlo – jsou to malé oslavy léta na talíři. Každý z nich nabízí jinou kombinaci textur, barev a chutí, které vás osvěží i zasytí bez pocitu těžkosti. Ať už zvolíte orientální zálivku, ovocnou svěžest nebo křupavou cizrnu, vždy si dopřejete porci zdraví plnou vitamínů a energie.

Oslavte léto s chutí, která hřeje i chladí zároveň – výživně, pestře a s radostí.

 

 



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - 15. 07. 2025
V dosud nejrozsáhlejším testování, které provedl Český svaz pivovarů a sladoven, lidé nadýchali nulu i po vypití pěti nealkoholick...
Redakce GastroIN - 14. 07. 2025
CZ&SK Hello Jazz Weekend se už po 26. uskuteční od 17. do 19. července v Uherském Hradišti, Kyjově, Zlíně a Veselí nad Moravou. Fa...
Redakce GastroIN - 11. 07. 2025
Grilování patří k nejoblíbenějším letním aktivitám a není divu. Spojuje v sobě příjemné s užitečným – pobyt venku na čerstvém vzdu...