Dnes je 22. prosinec 2025, svátek má Šimon
Úvod Aktuality Jaké víno zvolit ke kaprovi, řízku a lososu? Vytvořit článek
Jaké víno zvolit ke kaprovi, řízku a lososu?
Redakce GastroIN - před 2 hodinami    0 Líbil se vám tento článek?

Vánoční večeře je pro většinu domácností vrcholem sváteční atmosféry. Tradiční kapr, obalovaný řízek nebo stále oblíbenější losos mají rozdílné chuťové profily, a proto si žádají i různá vína. Správně zvolená láhev dokáže jídlo odlehčit, zvýraznit jeho aromatiku a dodat stolování slavnostní charakter. Přinášíme přehled, podle kterého vyberete víno k jednotlivým pokrmům tak, aby se jejich chutě navzájem nepřebíjely.

Víno ke smaženému kaprovi a bramborovému salátu

Kapr obalovaný ve strouhance a usmažený dozlatova je na talíři jemnou rybou, kterou však doprovází vyšší tuk z obalení a smažení. Proto potřebuje víno se svěžestí a výraznější kyselinou, která tento dojem vyrovná a zároveň nebude v kolizi s majonézovým bramborovým salátem. Nejlépe fungují suchá až polosuchá bílá tělnatá a plná vína s čistým projevem, který může být doplněný i o tóny zrání v sudu.  

„Ryzlink rýnský je dlouhodobě nejjistější volbou – jeho vyšší kyselina zvládne tuk i strukturu kapřího masa. Velmi dobře pracuje také Veltlínské zelené, které nabídne šťavnatost a lehce pepřnaté tóny ladící s tradiční českou kuchyní. Pro jemnější projev můžete zvolit Rulandské bílé, které nabízí ale stále dostatek svěžesti, aby pokrm odlehčilo, ale zároveň svou plností a jistou krémovostí skvěle doplní bramborový salát,“ doporučuje Miroslav Majer z vinařství Znovín Znojmo.

Víno k obalovanému řízku a salátu

Kuřecí, vepřový i telecí řízek sdílejí podobný chuťový profil a vyžadují víno, které zvládne výraz chutí masa i smažené strouhanky. Vhodná jsou bílá vína s pevnější kyselinou a mírně plnějším tělem. Veltlínské zelené v bohatších stylech je velmi univerzální a s řízkem funguje výborně, podobně jako suchý Ryzlink vlašský s lehce minerálním charakterem. 

Pokud chcete dodat štědrovečerní večeři slavnostnější tón, můžete sáhnout po suchém sektu brut vyráběném tradiční metodou. Jeho jemné perlení dokáže smažené jídlo odlehčit a harmonicky doprovodí i bramborový salát. 

Víno k pečenému či grilovanému lososu

„Losos je výraznější a tučnější ryba, která si žádá víno s vyšší kyselinou, ale také s určitou plností, aby vedle jeho chuti nepůsobilo příliš lehce. Dobře fungují bílé odrůdy, jako je aromatický Sauvignon blanc, který dodává kombinaci svěžesti a ovocnosti. Výborným doplňkem mohou být také suchá růžová vína s čerstvým projevem, která tuto u nás velmi populární mořskou rybu strukturu odlehčí. Pokud preferujete červená, lze sáhnout po lehkém Pinotu Noir s nižšími taniny. Ten je jednou z mála červených odrůd, která se s tučnějšími rybami snáší dobře,“ doporučuje Petr Chaloupecký z Vinařství Lahofer. 

Závěrečné doporučení pro štědrovečerní stůl

Párování vína se štědrovečerními pokrmy je především o rovnováze. Smažený kapr i řízek si říkají o lehčí, svěží bílá vína s pevnou kyselinou, zatímco losos ocení plnější, aromatičtější styl. Pro slavnostní atmosféru se vyplatí zařadit i kvalitní suchý sekt, který celou večeři příjemně odlehčí. Vhodně vybraná láhev dodá tradičním pokrmům harmonii a pomůže vytvořit skutečně sváteční zážitek.

 



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - 19. 12. 2025
I díky tomu, že se nebojí být autentický, patří Vojta Kotek mezi nejoblíbenější české herce. Když dostal roli šéfkuchaře ve filmov...
Redakce GastroIN - 18. 12. 2025
Před sto lety vytvořil světoznámý sochař Albín Polášek svou první dřevěnou podobu boha Radegasta. Dílo vzniklo v létě roku 1925 bě...
Redakce GastroIN - 18. 12. 2025
Mladá sommelierka Laura Juričková z druhého ročníku oboru číšník zazářila na prestižní sommelierské soutěži Brněnský Vánoční pohár...
Reklama   •   Koupit reklamu