Dnes je 6. listopad 2025, svátek má Liběna
Reklama   •   Koupit reklamu
Úvod Aktuality Jak správně skladovat víno Vytvořit článek
Jak správně skladovat víno
Redakce GastroIN - 06. 09. 2013    0 Líbil se vám tento článek?

6. 9. 2013 - PRAHA - V dnešním světě existuje nepřeberná škála různých druhů vín. Liší se typem, složením odrůd, technologickým postupem výroby, úrovní kvality i účelem, proč byla vyrobena. Některá vína jsou přímo vyrobena k okamžité spotřebě, jiná jsou vyrobena záměrně tak, aby své dokonalosti dosáhla až po čase zrání. Může to být přímo v sudech nebo v láhvích ve sklepích vinařství či v soukromém sklepě k radosti majitele. Základní informace o skladování vína vám prozradí odborník Filip Jantač z Global Wines.

Proč vůbec skladovat víno

Nejprve se zamysleme nad tím, proč skladujeme víno. Odpověď bývá často prostá: Nejčastěji je to proto, že chceme mít zásobu pro každou příležitost. Správný výběr vína je totiž celkem věda. Ke každé události se hodí jiné víno. Jiné otevřete k lehké večeři s rybou, jiné při vydatné večeři s červeným masem. Také zvolíte jistě jinou lahev při rodinné sešlosti či při návštěvě šéfa, který je milovníkem vína.

Konzumace vína rozhodně není monotónní záležitost, proto pokud máte víno rádi a chcete si jej řádně vychutnat ve všech jeho vůních a barvách, je na čase naučit se ho správně skladovat.

Jaká vína jsou vhodná ke skladování

Ke skladování se nehodí každé víno. Je třeba rozlišovat mezi víny běžnými a lacinějšími, tedy tzv. stolními, která bývají lehčí, bez kvalitního korkového uzávěru a s vyšší nebo naopak velmi nízkou kyselinou. Taková vína se ke skladování nehodí. Vzhledem k tomu, že skladování vína není tak docela zadarmo, je dobré se nad výběrem lahví ke skladování trochu více zamyslet. Obecně platí, že nejvhodnější ke skladování jsou „vína, o kterých se již podle kategorie a oblasti předpokládá, že jsou doporučena pro skladování, vína od prověřených a renomovaných vinařů, vína z osvědčených vinic a poloh, vína z dobrých a špičkových ročníků, vína harmonická s vyrovnanými kyselinami a cukry, s dostatkem tříslovin, vyšším extraktem a vyšším alkoholem, vína doporučená vaším obchodníkem, vína správně ošetřená a uzavřená kvalitním, dostatečně dlouhým korkem,“ říká Filip Jantač z Global Wines.

Kde a v jakých podmínkách vína skladovat

Ve chvíli, kdy máme vybraná vhodná vína k archivaci, přichází na řadu otázka, kde je skladovat. Ideální je skladovat vína ve speciálním sklepě, v němž by se podmínky měly blížit podmínkám ideálním. „Ideální teplota by měla být mezi 9 až 11 °C, důležité však je, aby teplota byla stabilní a nekolísala. V případě, že by teplota nebyla stálá, mohou se začít ve víně srážet barviva, bílkoviny i vinný kámen, čímž dojde k jeho znehodnocení. Vlhkost by pak měla být zhruba 65%. Víno dále vyžaduje temnotu a nesmíme zapomínat ani na správnou polohu lahví, ta je většinou vodorovná, protože je důležité udržovat korek lahve stále namočený, aby nevysychal a do lahve se nezačal dostávat vzduch,“ říká Filip Jantač z Global Wines.

Pokud nemáte možnost skladovat vína ve sklepě, přichází na řadu speciální chladící vinotéky s nastavitelnou teplotou. Zde se uskladňují vína za podmínek, které si sami zvolíte. U vinoték je pak možné nastavit teplotu rozdílnou pro vína bílá a červená. Vinotéky mají většinou prosklená dvířka, díky nimž máte přehled o obsahu vinotéky, aniž byste narušovali vnitřní prostředí.

Další často užívanou možností je pronájem vlastního boxu v renomované vinotéce nebo archivu vín. Zde odpadá prvotní investice, ale většinou se jedná o placenou službu,“ říká Filip Jantač z Global Wines.

 

Přehled správné teploty vín

  • Druh vína - Doporučená teplota
  • Sekty, šumivá, Champagne - 6 – 9°C
  • Suchá bílá vína, mladá a růžová, polosladká a sladká - 9 – 11°C
  • Mladá červená, lehká a ovocná - 10 – 12°C
  • Velká, silná bílá vína - 10 – 12°C
  • Elegantní červená - 12 – 14°C
  • Velká těžká červená - 14 – 16°C
  • Červená s vysokým taninem - 18 – 20°C
  • Likérová vína, portská, Sherry - 13 – 15°C

Nezapomínejte, že po nalití do sklenice teplota vína stoupne až o 2°C.

Jaká je životnost vín

Vybraná vína určená k archivaci vydrží i několik desítek let. Naopak vína určená k okamžité spotřebě byste archivací znehodnotili. Lehká růžová a bílá stolní vína jsou určena ke konzumaci přibližně do tří měsíců, lehká červená stolní vína a dražší bílá stolní vína pak do šesti měsíců, ostatní stolní červená vína zhruba do jednoho roku.



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 8 hodinami
Náměstí Svobody se již po dvacáté promění v centrum vinařských tradic, kde v tradičním termínu 11. 11. od 11:00 hodin oficiálně od...
Redakce GastroIN - před 8 hodinami
Na svátek svatého Martina se v lesní školce Na Pasece ve Zlíně uskuteční jedinečný oběd, který spojuje tradiční gastronomii s filo...
Redakce GastroIN - před 11 hodinami
7 hříchů a hříšné menu, kterému lze jen stěží odolat. Režisér Andy Fehu připravuje novou česko-slovenskou komedii Když se zhasne....
Reklama   •   Koupit reklamu