Dnes je 29. červen 2025, svátek má Petr a Pavel
Úvod Aktuality Jak si vychutnat kávu všemi smysly Vytvořit článek
Jak si vychutnat kávu všemi smysly
Redakce GastroIN - 04. 09. 2013    0 Líbil se vám tento článek?

4. 9. 2013 - PRAHA - Pijete kávu hlavně kvůli jejím povzbuzujícím účinkům? Zkuste se podívat na tento nápoj také jinýma očima. Udělejte si z pití kávy požitkářský rituál, poznávejte ji všemi smysly a dopřávejte si tu nejlepší. K pravému gurmánskému zážitku vám přináší několik tipů Luboš Martínek, šéfbarista sítě kaváren CrossCafe.

Kávu vnímejte očima i hmatem

Nepřipravujte se o zrakový vjem a zapomeňte na instantní kávu z otlučeného hrnečku, který jste dostali loni pod stromeček. Zajděte raději do kavárny, kde si kávu vychutnáte i pohledem.  Každý nápoj má svoji specifickou pěnu a barevné rozhraní. Již na první pohled vás takto připravená káva potěší a navnadí na jedinečný zážitek. Oku lahodí i stylový šálek, který odpovídá danému typu kávy a příjemně se drží.

Kávové aroma nic nepřekoná

Jeden z hlavních smyslových vjemů, před samotným ochutnáním kávy, je nepochybně čich. „Většina druhů kávy disponuje kromě kávového aroma ještě dalšími vůněmi. Pokud si pořádně přičichnete, často ucítíte čokoládu, lékořici, skořici či hřebíček. Výjimkou však nejsou ani dřevité, máslové, ovocné či květinové nádechy káv. Nebojte se nasát atmosféru kávy, stojí to za to,“ doporučuje Luboš Martínek.

Podlehněte chuti

Nyní přichází na řadu kýžený okamžik, kdy se kávy po předchozích vjemech konečně napijete. Zde můžete zažít ohňostroj chutí. „První doušek kávy je stěžejní. Nechte ji pozvolna rozplynout v ústech a užijte si všechny fáze její chutě až dokonce. Dominantními chutěmi kávy jsou hořkost a nakyslost, které vnímáte okrajem jazyka. Pokud kávu osladíte, zapojíte zase chuťové pohárky na špičce jazyka. Další specifické chutě pak přicházejí s polknutím kávy a vše se postupně skládá v charakteristický chuťový profil,“ popisuje šéfbarista sítě kaváren CrossCafe Luboš Martínek.

Reflexům neporučíte

A sluch? Ano i ten sem patří. Pokud si z pití kávy uděláte pravý gurmánský obřad, navnadí vás i samotná příprava nápoje. Bude stačit zvuk kávovaru, zalévání kávy horkou vodou či cinknutí lžičky o šálek. Neodolatelná chuť se dostaví vzápětí.



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - 26. 06. 2025
Vana na chlazení pivních sklenic, která se díky nově instalované elektronice umí sama napustit či vypustit, kontroluje teplotu a p...
Redakce GastroIN - 25. 06. 2025
Zájem o česká a moravská vína projevilo téměř 200 japonských odborníků z řad someliérů, obchodníků, novinářů i dovozců. Stalo se t...
Redakce GastroIN - 24. 06. 2025
Je v Německu levněji než u nás? Na sklonku května proběhla českými médii zpráva o velkém zlevňování v německých řetězcích. Vše zač...