




Průměrná česká čtyřčlenná rodina vyprodukuje 1,2 tuny odpadu ročně – převážnou část tvoří potravinové obaly. Zamezit nadprodukci potravinových obalů se před osmi lety rozhodli organizátoři farmářských trhů a v Praze 7 na Řezáčově náměstí spustili pilotní projekt částečně bezobalového farmářského trhu Heřmaňák.
Návštěvníci tu mají možnost nakoupit do vlastních nádob, sáčků nebo tašek. „Téma nakládání s odpady a způsob balení potravin na farmářských trzích, které pravidelně navštěvují tisíce lidí, je velmi zásadní. Proto jsme se rozhodli v Praze 7 na Řezáčově náměstí zvaném Heřmaňák spustit pilotní projekt farmářského trhu s minimem obalů. Tehdy se jednalo o vůbec první farmářský trh v Česku s možností nakupovat bezobalově. Netradiční byl i samotný vznik trhu, na rozdíl od jiných, kde si místo sami vybíráme, nás o pořádání trhů na Řezáčově náměstí požádali sami místní obyvatelé, i proto je trh od začátku koncipován jako komornější a sousedský,“ vysvětlil důvody spuštění prvního částečně bezobalového farmářského trhu Heřmaňák Jiří Sedláček ze spolku Archetyp, který je navíc provozovatelem oblíbeného farmářského trhu Náplavka a farmářského trhu Kubáň v Praze 10.
První farmářský trh se sníženou produkcí potravinových obalů zahájil provoz 9. září 2017 v Praze 7. V sobotu 6. září se tržiště otevře návštěvníkům už po třísté. Z původní tisícovky návštěvníků se na trh nyní pravidelně každou sobotu vydává kolem 2,5 tisíce lidí, kteří mohou nakupovat do vlastních obalů nebo vratných nádob. „Do vlastních obalů se prodá asi 70 procent celkového objemu zboží. Lidé si nejčastěji nosí vlastní obaly na vejce, pro zeleninu nebo pečivo mnoho lidí také chodí s vlastními sáčky a taškami, a velmi populární jsou vlastní keep cup na kávu. K bezobalovým nákupům navíc zákazníky motivují samotní prodejci, například pokud si na trh přinesou vlastní hrnek na kávu, dostanou slevu 10 korun z ceny kávy. A pokud vlastní sáčky nebo boxy nechají doma, jsou na trhu k dispozici papírové obaly, na kávu je připraveno sklo, které kavárna pak umyje. Zbavili jsme se tak pytlů s použitými jednorázovými kelímky, které na konci všech akcí organizátoři mají. My je nemáme,“ řekla Šárka Sedláčková, organizátorka farmářského trhu Heřmaňák.
Všechny potraviny ale do vlastních nebo vratných obalů možné nakoupit není. „Například vakuově balené maso se porcuje a balí ve schválené provozovně, některé mléčné zakysané výrobky se plní do sklenic už v mlékárně nebo sušené houby či sušené biomaso, takzvané jerky, se suší tak, aby obsahovalo jen sedm procent vody, a pokud by se otevřel obal, tak natáhne vlhkost,“ vysvětlila Šárka Sedláčková.