Dnes je 7. listopad 2025, svátek má Saskie
Reklama   •   Koupit reklamu
Úvod Aktuality Gastro pozvánky na Východní Moravu Vytvořit článek
Gastro pozvánky na Východní Moravu
Redakce GastroIN - 21. 10. 2013    0 Líbil se vám tento článek?

23. 10. 2013 – VÝCHODNÍ MORAVA – Kvůli podzimu se většina akcí odehrává už pod střechou, na jejich kvalitě a pestrosti to ale nic neubírá. Ty nadcházející jsou toho důkazem.

Troubení s Rudolfem Jelínkem

Rekreační areál Kamínka Roštín v Chřibech na Kroměřížsku zažije v sobotu 26. října Troubení s Rudolfem Jelínkem. Půjde o ochutnávku ovocných destilátů a likérů ze známé vizovické značky, připravené budou předkrmy, hlavní jídla a dezerty, k tanci a poslechu zahraje cimbálová muzika.

Výstavy o historii pohostinství a kuchařského umění

V Muzeu luhačovického Zálesí v Luhačovicích začnou v sobotu výstavy Lázeňské menu a Hotel na hlavní ulici o historii pohostinství a kuchařského umění. Vernisáž, která začne v 15 hodin, bude ozvláštněna ochutnávkou specialit z místní produkce.

Archeoskanzen Modrá chystá „přivírání“ se zabíjačkovými dobrotami

Archeoskanzen Modrá nedaleko Uherského Hradiště zve v sobotu 26. října na „přivírání“ s ochutnávkou zabíjačkových specialit. Půjde o poslední oficiální akci v letošní sezoně, která bude poděkováním návštěvníkům za celoroční zájem. „Máme za sebou skvělou sezonu. Jestliže nás v minulých letech navštívilo kolem čtyřiceti tisíc lidí, letos to bylo šedesát tisíc návštěvníků. Jejich zájem nás velmi těší,“ svěřil se správce archeoskanzenu Lubomír Sláma.  Podle něj měly vliv na výrazný nárůst návštěvnosti jak letošní programy a akce, tak i nově otevřená expozice ryb Živá voda, která sídlí v samotné blízkosti skanzenu. V 10 hod. čeká na návštěvníky ochutnávka zabíjačkových dobrot, v 11 hod. zpestří program Lončáci z Modré, kteří budou hrát k poslechu, tanci a poslednímu rozloučení s prasetem. Ve 14 hod. se návštěvníci mohou těšit na ochutnávku domácích pálenek a likérů. Specialitou dne bude slovenský Uhrovský kotlíkový guláš.

Derflanské vinobraní

V neděli 27. října se v Městském kulturním zařízení v Sadech v Uherském Hradišti uskuteční Derflanské vinobraní s ukázkou zpracování hroznů, program začne v 14 hodin. V jeho rámci vystoupí například Mužský sbor JMF Derfla, Ženský pěvecký sbor Míkovice nebo Cimbálová muzika Kunovjan.

Valašský hortikomplex ukáže zajímavosti pěstovaných odrůd ovoce, okopanin a obilovin z minulosti i současnosti

Výstava s  názvem Valašský hortikomplex se uskuteční v prostorách Janíkovy stodoly Valašského muzea v Rožnově pod Radhoštěm od 19. října do 3. listopadu s otevírací dobou dle platné návštěvní doby muzea, tj. od 9.00 do 16.00 hodin, a to včetně státního svátku v pondělí 28. října. „Samotná výstava, kterou připravuje zemědělské oddělení Valašského muzea v přírodě, představuje ve dvou rovinách výpěstky zemědělství z minulosti a ze současnosti. Pravidelně jsou k vidění odrůdy ovoce, okopanin a obilovin, které byly pěstovány nejen na Valašsku v minulosti. Tyto odrůdy a další zajímavosti může návštěvník přímo na místě srovnávat s odrůdami současnými, které v poslední době dobývají český zemědělský trh. Většina vystavených vzorků plodin ze skupiny tzv. „starých odrůd“ jsou pěstovány v areálu Valašské dědiny v rámci problematiky „Zachování starých a krajových odrůd zemědělských plodin,“ uvedl Jindřich Ondruš, ředitel muzea.

V sobotu 26. října od 10.30 do 12.00 se v konferenčním sále budovy Sušáku uskuteční přednáška Dušana Nesrsty z Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského, Zkušební stanice Želešice. Téma přednášky je „Pěstování hrušní v podhorských oblastech“. V průběhu výstavy bude ze strany členů ZO ČZS zajištěna odborná poradna a výklad k pěstování ovocných dřevin – konkrétní termíny jsou 22. 10. a 29.10.od 10.00 do 12.00.



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 10 hodinami
Zlínské náměstí Míru se v sobotu 15. listopadu 2025 promění v místo plné vůní, chutí a sváteční atmosféry. Tradiční Svatomartinské...
Redakce GastroIN - před 13 hodinami
Slivotéka, slivovicová nebo prostě jen pálenková stezka. V turisticky významném areálu Skanzen Modrá v srdci Slovácka je nově rozš...
Redakce GastroIN - před 15 hodinami
V sobotu 8. listopadu se uskuteční podzimní kolo Sbírky potravin, do které se i letos tradičně zapojí společnost BILLA Česká repub...
Reklama   •   Koupit reklamu