Dnes je 24. červen 2025, svátek má Jan
Úvod Aktuality Francouzští tovaryši se učili od plzeňských bednářů tradičnímu řemeslu Vytvořit článek
Francouzští tovaryši se učili od plzeňských bednářů tradičnímu řemeslu
Redakce GastroIN - 07. 08. 2013    0 Líbil se vám tento článek?

7. 8. 2013 - Unikátnost a věhlas bednářského řemesla v Plzeňském Prazdroji připomněla stáž učedníků z Francie. Šest francouzských učedníků si v plzeňském pivovaru vzala pod patronát parta plzeňských bednářů a po dobu téměř dvou týdnů je učila tradičnímu pivovarskému řemeslu, které je v Evropě skutečnou raritou.

Plzeňský pivovar přivítal na stáži šest bednářských učedníků z Francie po dobu od 8. do 19.července. Jejich práci v bednárně předcházela intenzivní týdenní jazyková příprava. Každého učedníka měl ve své péči jeden ze zkušených plzeňských bednářů a společně se podíleli na výrobě především transportních sudů o objemu 50 litrů, včetně jejich smolení.

„Potěšil nás zájem mladých francouzských studentů o bednářskou práci a především jejich zručnost. Díky zkušenosti s výrobou vinných sudů, která má ve Francii bohatou tradici, velmi rychle pochopili technologii výroby dřevěného pivního sudu a během několika dnů byli schopni téměř samostatně pracovat,“ pochvaloval si Josef Hrůza, mistr bednářské party Plzeňského Prazdroje.

Bednářské řemeslo zažívá ve Francii svou renesanci a jako učňovský obor výroby vinných dřevěných sudů bylo nedávno ve francouzském Dijonu obnoveno. Ve třídě se potkávají studenti ve věku od 15 do 23 let. Někteří jedinečnou praxi v pivovaru využili ze zájmu o specifickou práci se dřevem, pro jiné je bednářství otázkou rodinné tradice.

Bednářské řemeslo, dodnes tradované ústní formou, se významně podílí i na zachování stálé chuti piva Pilsner Urquell již od jeho vzniku v roce 1842. Bednáři v pivovaru i dnes pečují o ležácké sudy a kádě používané v historických sklepích jako ukázka tradičního způsobu výroby piva a pro srovnávací kontrolu kvality a chuťového profilu prvního mezi spodně kvašenými ležáky.

Kromě velkých ležáckých kádí a sudů zajišťuje bednářská parta i výrobu menších pětadvaceti litrových dřevěných transportních soudků, které putují do celého světa a při zvláštních příležitostech se narážejí ve vybraných Pilsner Urquell hospodách. V tomto roce jich bylo vyrobeno již přes 200 a vyčepovány byly například ve Švédsku, Německu, Itálii nebo Velké Británii.

Bednářské řemeslo je také oblíbenou turistickou atrakcí, která přispívá k jedinečnému koloritu plzeňského pivovaru. Příležitost, jak se blíže seznámit s tradičními pivovarnickými řemesly bednářství, sladařství, ledařství či šenkýřství, budou mít například návštěvníci letošního Pilsner Festu – vyhlášeného festivalu, který se na počest piva Pilsner Urquell koná 5. října, tedy přesně v den uvaření jeho první várky.



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 17 hodinami
Společnosti Heineken ČR šíří už od roku 2010 osvětu o zodpovědném přístupu k alkoholu. S příchodem letní cyklistické sezóny se do...
Redakce GastroIN - 20. 06. 2025
13. ročník Holešovské Regaty, který se koná dnes a zítra v zahradách zámku Holešov na Kroměřížsku, připravil spoustu zábavy a skvě...
Redakce GastroIN - 19. 06. 2025
Už o tomto víkendu zaplesají všichni milovníci zlatavého moku. Na Rašínově nábřeží propukne festival nazvaný Pivo na Náplavce. Zúč...