Dnes je 11. listopad 2025, svátek má Martin
Reklama   •   Koupit reklamu
Úvod Aktuality Foodpairing aneb výběrová káva není jen ke sladkému Vytvořit článek
Foodpairing aneb výběrová káva není jen ke sladkému
Redakce GastroIN - před 1 hodinou    0 Líbil se vám tento článek?

Když se řekne káva, většina z nás si představí něco sladkého. Ta výběrová však má mnohem širší chuťový potenciál – a v kombinaci s jídlem může tvořit zážitky, které překvapí. Při pojmu foodpairing, tedy ladění nápoje s pokrmem tak, aby se jejich chutě vzájemně doplňovaly, většině z nás naskočí víno, pivo nebo destiláty. V lepší restauraci vám doporučí k červenému masu plné červené víno, k tataráčku jedno řezané. Káva ale zůstává stranou. Ta výběrová však nabízí komplexní aromatický profil – můžete v ní najít tóny květin, ovoce, koření, kakaa nebo třeba oříšků. Právě tato pestrost otevírá prostor pro foodpairing. Proč tedy nahlížet na kávu jen jako na „tečku“ za jídlem? Ve Skandinávii, Austrálii nebo Japonsku už je vnímána jako rovnocenný gastronomický partner. Správné spojení jídla a kávy může zvýraznit jemné tóny, vyvážit texturu a chuťovou linku, vytvořit harmonii nebo zajímavé napětí a změnit vnímání kávy i jídla. Párování je hra a vnímání souvislostí – když se zaposloucháte do chutí kávy, zjistíte, že si s jídlem rozumí mnohem častěji než jen u dortíku.

Tři principy párování:

Párování tón v tón – když má jídlo podobný chuťový profil jako káva, chutě se podporují. Například káva s čokoládovým tónem krásně podtrhne brownies.
Kontrast – vytváří napětí a překvapení. Kyselá ovocná káva rozjasní tučné a slané jídlo, zatímco hořká a hutná káva zklidní sladkost dezertu. Kávy s fermentovanými tóny si rozumí se slanými umami chutěmi (např. kimchi nebo sýry).
Textura a tělo – káva může být lehká jako čaj nebo sirupovitá. Vyvážené párování zabraňuje tomu, aby káva jídlo „přebila“ nebo naopak zanikla.

Káva, stejně jako jídlo, nese chuť, vůni i texturu. A stejně jako dva lidé u stolu si i káva a pokrm mohou skvěle rozumět – nebo se úplně minout. Když se ale potkají ve správné kombinaci, vzniká harmonie, která posune zážitek o úroveň výš.

Příklady foodpairingu:

Brazílie (čokoláda, ořechy, nízká acidita) + čokoládové brownies → tóny ořechů a kakaa se propojí do hladkého zážitku.
Etiopie (citrusy, květiny, lehké tělo) + bílý jogurt s medem a ovocem → svěží kombinace plná lehkosti.
Kolumbie (meruňka, karamel, střední tělo) + lívance s javorovým sirupem → sladkost a acidita v rovnováze.
Keňa (rybíz, vysoká acidita) + shakshuka → kyselost kávy projasní slané a umami tóny.
Tanzanie (citrus, černý čaj, florální tóny) + salát s řepou, pomerančem a kozím sýrem → kombinace svěžesti, zemitosti a lehké sladkosti.
Sumatra (zemitá, kořeněná, plná) + dýňový koláč s perníkovým kořením → hluboké, hřejivé spojení chutí.
Rwanda (sušené švestky, květiny, střední acidita) + french toast s povidly → sametová hloubka a harmonie.
Honduras (mléčná čokoláda, lískový oříšek, jemné tělo) + máslový croissant → jemné, uhlazené spojení.
Uganda (tmavé kakao, sušené třešně, kouřové tóny) + pastrami sendvič s cibulkou a hořčičnou majonézou → silný, lehce grilovaný charakter.
Naturální káva (fermentované, vínové tóny) + ciabatta s modrým sýrem a kimchi → výrazné, vrstvené spojení chutí.

Párování kávy a jídla je hra chutí. Každý šálek je jiný a každé sousto může chutnat nově – stačí ochutnávat, objevovat a nebát se experimentovat.

Podzim v kavárně: sezónní kávové drinky

Říjen přináší chlad a déšť, kdy bychom nejraději zůstali doma. Kavárny se tak plní lidmi, kteří v nich zapomenou na sychravé počasí – třeba u typických podzimních nápojů. Mezi oblíbené patří chai latte – směs indického koření v napěněném mléku (skořice, kardamom, pepř, hřebíček, černý čaj). S přidaným espressem vzniká tzv. dirty chai latte. Dále „pumpkin spice“ latte – dýňové latte s kořením jako skořice, zázvor, hřebíček a muškátový oříšek, které se stalo symbolem podzimu v kavárnách. A kdo potřebuje něco silnějšího, sáhne po irské kávě – tradičním nápoji z whisky, filtrované kávy, třtinového cukru a smetany. Při správné přípravě vzniká dokonalý kontrast teplé kávy a studené smetany.

Tyto i další nápoje se dnes objevují v nabídce kaváren čím dál častěji – a podzim tak chutná nejen po kávě, ale i po dobrodružství.

Text: Klára Jedličková, Veronika Adamová



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 22 hodinami
Už 15. a 16. listopadu se do Prahy vrací Prague Coffee Festival – největší kávová událost v Česku, která letos propojí výběrovou k...
Redakce GastroIN - 10. 11. 2025
Praha se ve dnech 20.–22. listopadu stane centrem nejen cukrářské a gastronomické scény, ale také špičkové výběrové kávy. Specialt...
Redakce GastroIN - 08. 11. 2025
Celý svět si v sobotu 8. listopadu 2025 připomíná mezinárodní Den Vína zodpovědně (Wine in Moderation Day). K této celosvětové ini...
Reklama   •   Koupit reklamu