Dnes je 3. květen 2025, svátek má Alexej
Úvod Aktuality dTest: Zmrazené již neznamená čerstvé Vytvořit článek
dTest: Zmrazené již neznamená čerstvé
Redakce GastroIN - 01. 08. 2012    0 Líbil se vám tento článek?

31. 7. 2012 - Přibližně každý pátý pekařský výrobek v českých prodejnách pochází ze zmrazeného polotovaru. Od srpna bychom se nově měli dozvědět, o který kousek pečiva se jedná. Přikazuje to nová právní úprava.

Vyhláška Ministerstva zemědělství nově zakazuje používání slova čerstvý pro pekařské výrobky, které prošly zmrazením. Týká se to nebaleného chleba, pečiva i zákusků a dortů. Naopak o pobytu v mrazicím boxu musí prodejci spotřebitele povinně informovat označením „rozmrazeno“ nebo „ze zmrazeného polotovaru“.

Podle obchodníků poskytuje dopékání pečiva zákazníkům to nejčerstvější pečivo přímo z pece a prodejci díky tomu mohou rozšířit nabídku pečiva bez obav z přebytků a finančních ztrát. Vedoucí právní poradny dTestu Lukáš Zelený k tomuto vyjádření uvádí: „Jedná se jen o část pravdy. Obchodníci ale zamlčují, že energie na mrazení jsou náklady navíc. Ten, kdo je zaplatí, je vždy spotřebitel.“

Zákaz používání slova čerstvý pro rozmrazované pečivo nelze považovat za samoúčelný. Rozdílně připravované typy výrobků se totiž liší jak svými vlastnostmi, tak také svým složením. Lukáš Zelený vysvětluje: „Proto, aby mohlo být pečivo zmrazeno a opět tepelně regenerováno, musí těsto obsahovat řadu pomocných látek, jako jsou enzymy, emulgátory, stabilizátory a kypřidla.“ Jednou z nich je například E466 neboli karboxymethylcelulóza, jejímž základem je celulóza získaná chemickou cestou z dříví. Ta se přidává též do projímadel, nebo jako složka vrtných kapalin při těžbě ropy.



Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - 02. 05. 2025
Připravit dobrou kávu je umění. Své o tom ví pořadatelé soutěže Barista roku 2025, která míří do Prahy. Návštěvníci se mohou těšit...
Redakce GastroIN - 01. 05. 2025
Ve čtvrtek 8. a v pátek 9. května se mohou milovníci gastronomie vydat na nejchutnější cestu letošního roku. 3. ročník Gastro fest...
Redakce GastroIN - 30. 04. 2025
Do Valtic míří poslední Čokoládový festival jarní sezony.  Od 1. do 4. května čeká návštěvníky areálu vinařství CHÂTEAU VALTICE sp...