Dnes je 3. říjen 2025, svátek má Bohumil
Reklama   •   Koupit reklamu
Úvod Aktuality dTest: Zmrazené již neznamená čerstvé Vytvořit článek
dTest: Zmrazené již neznamená čerstvé
Redakce GastroIN - 01. 08. 2012    0 Líbil se vám tento článek?

31. 7. 2012 - Přibližně každý pátý pekařský výrobek v českých prodejnách pochází ze zmrazeného polotovaru. Od srpna bychom se nově měli dozvědět, o který kousek pečiva se jedná. Přikazuje to nová právní úprava.

Vyhláška Ministerstva zemědělství nově zakazuje používání slova čerstvý pro pekařské výrobky, které prošly zmrazením. Týká se to nebaleného chleba, pečiva i zákusků a dortů. Naopak o pobytu v mrazicím boxu musí prodejci spotřebitele povinně informovat označením „rozmrazeno“ nebo „ze zmrazeného polotovaru“.

Podle obchodníků poskytuje dopékání pečiva zákazníkům to nejčerstvější pečivo přímo z pece a prodejci díky tomu mohou rozšířit nabídku pečiva bez obav z přebytků a finančních ztrát. Vedoucí právní poradny dTestu Lukáš Zelený k tomuto vyjádření uvádí: „Jedná se jen o část pravdy. Obchodníci ale zamlčují, že energie na mrazení jsou náklady navíc. Ten, kdo je zaplatí, je vždy spotřebitel.“

Zákaz používání slova čerstvý pro rozmrazované pečivo nelze považovat za samoúčelný. Rozdílně připravované typy výrobků se totiž liší jak svými vlastnostmi, tak také svým složením. Lukáš Zelený vysvětluje: „Proto, aby mohlo být pečivo zmrazeno a opět tepelně regenerováno, musí těsto obsahovat řadu pomocných látek, jako jsou enzymy, emulgátory, stabilizátory a kypřidla.“ Jednou z nich je například E466 neboli karboxymethylcelulóza, jejímž základem je celulóza získaná chemickou cestou z dříví. Ta se přidává též do projímadel, nebo jako složka vrtných kapalin při těžbě ropy.



Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 10 hodinami
Kuchařská soutěž BernardChef vstupuje do čtvrtého ročníku. Opět otevírá dveře všem, kdo milují kuchařinu a chtějí své řemeslo děla...
Redakce GastroIN - před 18 hodinami
Po dvou letech čekání se milovníci slivovice znovu dočkají! Slovácké muzeum v Uherském Hradišti a Společnost přátel slivovice Česk...
Redakce GastroIN - 02. 10. 2025
Prestižní ocenění Regionální potravina Zlínského kraje převzali lokální vítězní výrobci od ministra zemědělství Marka Výborného, ř...
Reklama   •   Koupit reklamu