Dnes je 8. listopad 2025, svátek má Bohumír
Reklama   •   Koupit reklamu
Úvod Aktuality dTest: V jedlých tucích byly zjištěny zdraví škodlivé látky Vytvořit článek
dTest: V jedlých tucích byly zjištěny zdraví škodlivé látky
Redakce GastroIN - 07. 11. 2013    0 Líbil se vám tento článek?

7. 11. 2013 - Časopis dTest otestoval jedlé rostlinné tuky a zjistil, že třetina z 24 testovaných vzorků by se v zemích s přísnějšími limity na škodlivé látky vůbec nesměla prodávat.

Nejhůře v testu dopadly tuky Albert Quality Rostlinný tuk a Palma Cera, a to pro vysoký obsah škodlivých tzv. transmastných kyselin. Ten byl v obou případech více než desetinásobný oproti limitu stanovenému rakouskými, švýcarskými nebo dánskými zákony. „Transmastné kyseliny významně zvyšují riziko infarktu, podporují kornatění tepen, vznik cukrovky druhého typu a dalších zdravotních obtíží. Naše zákony bohužel obsah těchto kyselin v potravinách neregulují a ani evropská legislativa se zavedením omezení nepočítá. Spotřebitelům však důrazně doporučujeme, aby se potravinám s vysokým obsahem transmastných kyselin vyhýbali,“ vysvětluje Ondřej Jánoška
z dTestu.

Některé testované tuky pro změnu obsahovaly vysoké množství nasycených mastných kyselin, které na lidský organismus působí podobně nepříznivě jako cholesterol z živočišných tuků. „Nejvíce nasycených mastných kyselin obsahuje palmový olej, výrobci je však oblíbený, protože je levný a dobře se zpracovává,“ vysvětluje Ondřej Jánoška a varuje: „Při průmyslovém zpracování palmového oleje mohou vznikat také škodlivé estery s názvem 3-MCPD, které mají negativní vliv na mužskou plodnost a jsou možným karcinogenem.“

Údaje o skladbě použitých olejů výrobci většinou neuvádějí. Podle současné legislativy je povinné uvést na obalu pouze celkové množství tuku, a zda jde o tuk rostlinný, živočišný nebo jejich kombinaci. Není však třeba informovat, z jakého živočicha či rostliny surovina pochází; přitom je to pro kvalifikovaný výběr zásadní informace.

„Obsah nasycených mastných kyselin a některé další výživové údaje se budou na obalech povinně zveřejňovat od roku 2016. Uvádění dalších informací, například právě množství transmastných kyselin, zůstane bohužel pouze na vůli výrobců až do doby, kdy stát uzná za důležité tuto problematiku upravit,“ uzavírá Ondřej Jánoška.



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 8 minutami
Celý svět si v sobotu 8. listopadu 2025 připomíná mezinárodní Den Vína zodpovědně (Wine in Moderation Day). K této celosvětové ini...
Redakce GastroIN - 07. 11. 2025
Zlínské náměstí Míru se v sobotu 15. listopadu 2025 promění v místo plné vůní, chutí a sváteční atmosféry. Tradiční Svatomartinské...
Redakce GastroIN - 07. 11. 2025
Slivotéka, slivovicová nebo prostě jen pálenková stezka. V turisticky významném areálu Skanzen Modrá v srdci Slovácka je nově rozš...
Reklama   •   Koupit reklamu