Dnes je 23. prosinec 2025, svátek má Vlasta
Úvod Aktuality dTest: Testy odhalily přítomnost plísní v pivu Vytvořit článek
dTest: Testy odhalily přítomnost plísní v pivu
Redakce GastroIN - 14. 05. 2013    0 Líbil se vám tento článek?

14. 5. 2013 - Časopis dTest odhalil přítomnost mykotoxinů v pivech 33 různých značek. Vypití pouhého litru piva s nejvyšším naměřeným obsahem mykotoxinů může způsobit zdravotní obtíže.

Nejvíce mykotoxinů obsahovalo tmavé pivo Svijany - Svijanská kněžna s 5,2 % alkoholu. Litr uvedeného nápoje jich obsahoval 85 mikrogramů, což je množství překračující tolerovatelnou denní dávku. „Denní přípustná dávka předmětného mykotoxinu se stanovuje velmi jednoduše. Na jeden kilogram hmotnosti jej může přijmout člověk jeden mikrogram. Vyšší dávky mykotoxinů se pak mohou projevovat například bolestmi hlavy či nevolností,“ vysvětluje manažer testování časopisu dTest Václav Beneš.

Negativní zdravotní důsledky příjmu mykotoxinů se ovšem projevují především při opakované konzumaci. Jejich dlouhodobé působení může vést až k oslabení imunity.Test odhalil celkem pět výrobků, které obsahovaly vyšší podíl mykotoxinů. K překročení poloviny přípustné denní dávky stačí průměrnému jedinci vypít pouhý litr některého z nich.

Řadila se k nim speciální piva Primátor polotmavý 13 %, Žatec Sváteční speciál, Primátor Rytířský 21 % a Vyškovské pivo Tmavý džbán, které se řadí mezi ležáky.  „Sdružení dTest podalo ke všem pěti uvedeným výrobkům podnět na Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci, která naše zjištění nyní prověřuje,“ doplňuje Václav Beneš. Pivo je ovšem poněkud paradoxně potravinou, na níž se limity pro obsah mykotoxinů nevztahují. Jedovaté látky přecházejí do piva z plesnivého ječmene pro výrobu sladu.

V minulosti se předcházelo vzniku plísní střídáním pěstování nepříbuzných plodin, od čehož zemědělci v posledních letech ustupují. Podpora a dotace bioplynových stanic vede k rozšířenému pěstování kukuřice, která je považována za vůbec nejhorší předplodinu pro sladovnický ječmen.



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 18 hodinami
Vánoční večeře je pro většinu domácností vrcholem sváteční atmosféry. Tradiční kapr, obalovaný řízek nebo stále oblíbenější losos...
Redakce GastroIN - 19. 12. 2025
I díky tomu, že se nebojí být autentický, patří Vojta Kotek mezi nejoblíbenější české herce. Když dostal roli šéfkuchaře ve filmov...
Redakce GastroIN - 18. 12. 2025
Před sto lety vytvořil světoznámý sochař Albín Polášek svou první dřevěnou podobu boha Radegasta. Dílo vzniklo v létě roku 1925 bě...
Reklama   •   Koupit reklamu