Dnes je 12. září 2025, svátek má Marie
Úvod Aktuality dTest: Testy odhalily přítomnost plísní v pivu Vytvořit článek
dTest: Testy odhalily přítomnost plísní v pivu
Redakce GastroIN - 14. 05. 2013    0 Líbil se vám tento článek?

14. 5. 2013 - Časopis dTest odhalil přítomnost mykotoxinů v pivech 33 různých značek. Vypití pouhého litru piva s nejvyšším naměřeným obsahem mykotoxinů může způsobit zdravotní obtíže.

Nejvíce mykotoxinů obsahovalo tmavé pivo Svijany - Svijanská kněžna s 5,2 % alkoholu. Litr uvedeného nápoje jich obsahoval 85 mikrogramů, což je množství překračující tolerovatelnou denní dávku. „Denní přípustná dávka předmětného mykotoxinu se stanovuje velmi jednoduše. Na jeden kilogram hmotnosti jej může přijmout člověk jeden mikrogram. Vyšší dávky mykotoxinů se pak mohou projevovat například bolestmi hlavy či nevolností,“ vysvětluje manažer testování časopisu dTest Václav Beneš.

Negativní zdravotní důsledky příjmu mykotoxinů se ovšem projevují především při opakované konzumaci. Jejich dlouhodobé působení může vést až k oslabení imunity.Test odhalil celkem pět výrobků, které obsahovaly vyšší podíl mykotoxinů. K překročení poloviny přípustné denní dávky stačí průměrnému jedinci vypít pouhý litr některého z nich.

Řadila se k nim speciální piva Primátor polotmavý 13 %, Žatec Sváteční speciál, Primátor Rytířský 21 % a Vyškovské pivo Tmavý džbán, které se řadí mezi ležáky.  „Sdružení dTest podalo ke všem pěti uvedeným výrobkům podnět na Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci, která naše zjištění nyní prověřuje,“ doplňuje Václav Beneš. Pivo je ovšem poněkud paradoxně potravinou, na níž se limity pro obsah mykotoxinů nevztahují. Jedovaté látky přecházejí do piva z plesnivého ječmene pro výrobu sladu.

V minulosti se předcházelo vzniku plísní střídáním pěstování nepříbuzných plodin, od čehož zemědělci v posledních letech ustupují. Podpora a dotace bioplynových stanic vede k rozšířenému pěstování kukuřice, která je považována za vůbec nejhorší předplodinu pro sladovnický ječmen.



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 11 hodinami
V sobotu 20. září 2025 se skanzen Rochus v Uherském Hradišti promění v místo plné chutí, vůní a podzimní atmosféry. Slovácký festi...
Redakce GastroIN - 11. 09. 2025
Sedmatřicetiletý Jan Fencl byl po třech letech v učení a složení tradiční zkoušky oficiálně pasován na bednáře. Přijali ho mezi se...
Redakce GastroIN - 10. 09. 2025
Milovníci čokolády a hudby, připravte se na nezapomenutelný zážitek! V sobotu 27. září se na Čokoládovém festivalu ve Slavkově u B...
Reklama   •   Koupit reklamu