Dnes je 15. září 2025, svátek má Jolana
Úvod Aktuality dTest: Test vepřových šunek: dětské nemusí být zdravější Vytvořit článek
dTest: Test vepřových šunek: dětské nemusí být zdravější
Redakce GastroIN - 02. 10. 2013    0 Líbil se vám tento článek?

2. 10. 2013 - Spotřebitelský časopis dTest se zajímal o kvalitu vepřové šunky prodávané v českých obchodech. V testu 12 šunek nejvyšší jakosti a 4 výběrových určených dle označení pro děti se ukázalo, že výrobci někdy uvádí větší podíl masa, než je skutečnost, a že dětská šunka nemusí být vždy zdravější.

Ačkoli potraviny s označením pro děti vyvolávají dojem, že jsou kvalitnější, spotřebitelský časopis dTest zjistil, že v případě vepřové šunky to tak nemusí být. Všechny testované šunky pro děti obsahovaly konzervanty a stabilizátory, obsahem soli navíc předběhly polovinu ostatních šunek v testu. Šunka Schneider Junior dušená šunka výběrová pro děti od tří let byla dokonce druhou nejslanější mezi všemi testovanými výrobky. „Potravinářská legislativa klade přísnější výživové požadavky pouze na potraviny pro děti do tří let věku. Pokud je potravina určena pro starší děti, samotné označení jako „dětské“ výrobce k ničemu nezavazuje,“ řekl redaktor dTestu Václav Beneš. Kdyby se však testované dětské šunky měly posuzovat dle limitů stanovených pro výživu dětí do tří let, nevyhověla by žádná z nich právě pro nadměrnou slanost.

Bez úhony nevyvázly ani testované šunky nejvyšší jakosti, některé totiž obsahovaly méně masa, než výrobci deklarovali na obalu. Ve dvou případech činil rozdíl v neprospěch spotřebitele takřka jedenáct procent. Těmito hříšníky byly ZIMBO Gourmet Duryňská dušená šunka nejvyšší jakosti z Německa a česká LE&CO šunka pro děti výběrová. Pozitivním zjištěním testu však je, že v žádném z výrobků nebyla zjištěna přítomnost barviv, škrobu, sóji nebo separátu, jejichž použití je pro šunku nejvyšší jakosti i výběrovou šunku zakázáno potravinářskou vyhláškou. Všechny testované výrobky splnily také předepsaný obsah čisté svalové bílkoviny.

V senzorickém testu dopadly lépe šunky nejvyšší jakosti. Naopak dětské šunky ani zde příliš dobře neobstály – testujícím vadila nakyslá, slanější chuť a tužší či gumovitá konzistence. Všechny měly vlhký povrch a dvě z nich byly i vodnaté.

 



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - 12. 09. 2025
V sobotu 20. září 2025 se skanzen Rochus v Uherském Hradišti promění v místo plné chutí, vůní a podzimní atmosféry. Slovácký festi...
Redakce GastroIN - 11. 09. 2025
Sedmatřicetiletý Jan Fencl byl po třech letech v učení a složení tradiční zkoušky oficiálně pasován na bednáře. Přijali ho mezi se...
Redakce GastroIN - 10. 09. 2025
Milovníci čokolády a hudby, připravte se na nezapomenutelný zážitek! V sobotu 27. září se na Čokoládovém festivalu ve Slavkově u B...
Reklama   •   Koupit reklamu