Dnes je 7. listopad 2025, svátek má Saskie
Reklama   •   Koupit reklamu
Úvod Aktuality dTest: Test vepřových šunek: dětské nemusí být zdravější Vytvořit článek
dTest: Test vepřových šunek: dětské nemusí být zdravější
Redakce GastroIN - 02. 10. 2013    0 Líbil se vám tento článek?

2. 10. 2013 - Spotřebitelský časopis dTest se zajímal o kvalitu vepřové šunky prodávané v českých obchodech. V testu 12 šunek nejvyšší jakosti a 4 výběrových určených dle označení pro děti se ukázalo, že výrobci někdy uvádí větší podíl masa, než je skutečnost, a že dětská šunka nemusí být vždy zdravější.

Ačkoli potraviny s označením pro děti vyvolávají dojem, že jsou kvalitnější, spotřebitelský časopis dTest zjistil, že v případě vepřové šunky to tak nemusí být. Všechny testované šunky pro děti obsahovaly konzervanty a stabilizátory, obsahem soli navíc předběhly polovinu ostatních šunek v testu. Šunka Schneider Junior dušená šunka výběrová pro děti od tří let byla dokonce druhou nejslanější mezi všemi testovanými výrobky. „Potravinářská legislativa klade přísnější výživové požadavky pouze na potraviny pro děti do tří let věku. Pokud je potravina určena pro starší děti, samotné označení jako „dětské“ výrobce k ničemu nezavazuje,“ řekl redaktor dTestu Václav Beneš. Kdyby se však testované dětské šunky měly posuzovat dle limitů stanovených pro výživu dětí do tří let, nevyhověla by žádná z nich právě pro nadměrnou slanost.

Bez úhony nevyvázly ani testované šunky nejvyšší jakosti, některé totiž obsahovaly méně masa, než výrobci deklarovali na obalu. Ve dvou případech činil rozdíl v neprospěch spotřebitele takřka jedenáct procent. Těmito hříšníky byly ZIMBO Gourmet Duryňská dušená šunka nejvyšší jakosti z Německa a česká LE&CO šunka pro děti výběrová. Pozitivním zjištěním testu však je, že v žádném z výrobků nebyla zjištěna přítomnost barviv, škrobu, sóji nebo separátu, jejichž použití je pro šunku nejvyšší jakosti i výběrovou šunku zakázáno potravinářskou vyhláškou. Všechny testované výrobky splnily také předepsaný obsah čisté svalové bílkoviny.

V senzorickém testu dopadly lépe šunky nejvyšší jakosti. Naopak dětské šunky ani zde příliš dobře neobstály – testujícím vadila nakyslá, slanější chuť a tužší či gumovitá konzistence. Všechny měly vlhký povrch a dvě z nich byly i vodnaté.

 



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 1 hodinou
Slivotéka, slivovicová nebo prostě jen pálenková stezka. V turisticky významném areálu Skanzen Modrá v srdci Slovácka je nově rozš...
Redakce GastroIN - před 3 hodinami
V sobotu 8. listopadu se uskuteční podzimní kolo Sbírky potravin, do které se i letos tradičně zapojí společnost BILLA Česká repub...
Redakce GastroIN - před 22 hodinami
Náměstí Svobody se již po dvacáté promění v centrum vinařských tradic, kde v tradičním termínu 11. 11. od 11:00 hodin oficiálně od...
Reklama   •   Koupit reklamu