Dnes je 13. září 2025, svátek má Lubor
Úvod Aktuality dTest: Téměř polovina testovaných salámů poličan nesplnila vyhlášku Vytvořit článek
dTest: Téměř polovina testovaných salámů poličan nesplnila vyhlášku
Redakce GastroIN - 04. 07. 2013    0 Líbil se vám tento článek?

4. 7. 2013 - V testu kvality spotřebitelského časopisu dTest neprošlo šest ze 13 hodnocených salámů poličan. Bylo v nich méně čisté svalové bílkoviny, než ukládá vyhláška pro masné výrobky.

Podle vyhlášky pro masné výrobky musí být v salámu poličan nejméně 16 % čisté svalové bílkoviny, do tohoto limitu se však vešlo jen sedm výrobků. Jedná se přitom o klíčový parametr potravinářské vyhlášky. Nižší podíl čisté svalové bílkoviny znamená, že výrobci používají méně kvalitní maso.

V šesti nevyhovujících salámech laboratoř naměřila od 11,89 % do 15,03 % čisté svalové bílkoviny. „Z tohoto hlediska by byl spotřebitel nejvíce poškozen koupí Poličanu krájeného značky Korrekt; pro Globus ČR ho vyrobil STEINEX a.s. Brno. Bylo v něm 11,89 % čisté svalové bílkoviny, tedy o čtvrtinu méně, než je stanoveno vyhláškou,“ uvedl manažer testování dTestu Václav Beneš.

Zajímavým zjištěním bylo, že některé masokombináty vyrobily poličan pro různé odběratele v rozdílné kvalitě. „Výrobce Krahulík-MASOZÁVOD Krahulčí byl autorem celkem šesti poličanů. Přesto mezi nimi našel test významné rozdíly co do množství čisté svalové bílkoviny. Nejméně jí měl Tesco Poličan krájený, který s množstvím 13,66 % nesplnil požadavek vyhlášky. U poličanů z Krahulčí pro další prodejce se naměřené hodnoty lišily, avšak vyhlášku splnily,“ konstatoval Václav Beneš.

Při senzorickém hodnocení neprošel zcela bez výhrad žádný z posuzovaných poličanů. Hodnotitelé často poukazovali na kyselou až štiplavou chuť, k častým závadám patřila i méně příjemná vůně a měkká až mazlavá konzistence výrobku.



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - 12. 09. 2025
V sobotu 20. září 2025 se skanzen Rochus v Uherském Hradišti promění v místo plné chutí, vůní a podzimní atmosféry. Slovácký festi...
Redakce GastroIN - 11. 09. 2025
Sedmatřicetiletý Jan Fencl byl po třech letech v učení a složení tradiční zkoušky oficiálně pasován na bednáře. Přijali ho mezi se...
Redakce GastroIN - 10. 09. 2025
Milovníci čokolády a hudby, připravte se na nezapomenutelný zážitek! V sobotu 27. září se na Čokoládovém festivalu ve Slavkově u B...
Reklama   •   Koupit reklamu