Dnes je 15. květen 2025, svátek má Žofie
Úvod Aktuality dTest: Kávové kapsle: snadno, rychle a draze Vytvořit článek
dTest: Kávové kapsle: snadno, rychle a draze
Redakce GastroIN - 02. 12. 2014    0 Líbil se vám tento článek?

3. 12. 2014 - Kávovary na jednorázové kapsle s mletou kávou vám zjednoduší domácí přípravu espressa. S jakou kávou však vlastně pracují? Spotřebitelský časopis dTest nechal otestovat 12 druhů kávových kapslí od nejpopulárnějších značek. Test ukázal, že káva v kapslích není o nic horší než běžně prodávaná pražená mletá káva. Ale připlatíte si.

dTest nechal v laboratoři přezkoumat vždy dva druhy kapslí od každé značky. Jeden obsahoval 100% arabiku, druhý směs arabiky a robusty. Test ověřoval senzorické vlastnosti kávy, obsah kofeinu, antioxidační aktivitu, i to, zda kapsle neobsahují nežádoucí látky. Používání kávy v kapslích z plastu či hliníku má své výhody i nevýhody.

„Výhodou je časově nenáročná příprava, minimální údržba přístroje, delší trvanlivost kávy v uzavřených kalíšcích a relativně nízká pořizovací cena kávovaru. K nevýhodám patří především vyšší cena za šálek kávy. Za jednu kapsli zaplatíte od 8 do 11,40 korun, zatímco káva z mleté 100% arabiky z frenchpressu, džezvy, moka konvičky nebo jako „turek“ vyjde až čtyřikrát levněji,“ konstatuje Daniel Pavlis, vedoucí redakce dTestu. Dalším negativem je fakt, že některé přístroje umožňují použití pouze „svých“ kapslí a také vyšší ekologická zátěž. Na trhu jsou již ale i plnitelné kapsle, do nichž můžete vkládat kávu podle svého gusta.

Obaly některých kapslí neuvádějí, zda obsahují 100% arabiku nebo mix arabiky a robusty, což spotřebiteli ztěžuje výběr. Arabika je více ceněná, je jemnější a také dvakrát dražší než robusta. Robusta má však oproti arabice až dvojnásobné množství kofeinu. Obsahuje-li kapsle obě kávové odrůdy, výrobci většinou jen informují, že jde o směs, neuvádějí přesný poměr.

Mezinárodní společnost pro kávu (ICO) uvádí, že obsah kofeinu ve 100% arabice je 0,8 až 1,4 %, v robustě 1,7 až 4 %. Jedná se přitom o typické hodnoty pro zelenou kávu, v pražené se mohou mírně lišit. „Nejvíce kofeinu z testovaných kapslí obsahovala káva Cremesso Espresso (směs, 2,34 %), nejméně Tassimo Carte Noire Long Intense (100% arabika, 1,08 %). Každá kapsle však obsahuje jiné množství kávy, což ovlivňuje obsah kofeinu ve výsledném šálku kávy,“ říká Daniel Pavlis. K maximální doporučené denní dávce kofeinu pro dospělého člověka (400 mg) bychom se mohli přiblížit vypitím 3–5 šálků kávy z kapslí – v závislosti na obsahu kofeinu a účinnosti jeho vyluhování.

Během pražení káva získává intenzivní aroma a vznikají v ní různé žádoucí látky, jako například antioxidanty. Mohou však vznikat i škodliviny s karcinogenními účinky, konkrétně látky akrylamid a furan. „Laboratoř zkoumala jejich množství v testovaných kapslích a zaměřila se také na toxické produkty metabolismu plísní. Dobrá zpráva je, že v žádném z testovaných výrobků nebyly zaznamenány extrémně vysoké hodnoty těchto látek, které by se blížily stanoveným limitům či je přesahovaly,“ uvádí Pavlis.

Při senzorickém hodnocení vlastností kávy se zkoumala crema na povrchu kávy, jednotlivé složky chuti a jejich vyváženost, dále upražení a intenzita vůně. Nejvíce sehodnotitelům zamlouvaly kávy obsahující směs arabiky a robusty Nespresso Roma a Nescafé Dolce Gusto Espresso Intenso, které se také staly celkovými vítězi testu. Dobré známky za senzoriku obdrželo 8 káv z 12.

Na výslednou chuť kávy z kapslí mají vliv i další faktory, například přístroj, ve kterém se nápoj připravuje a správná technologie přípravy. Chuťový prožitek však ovlivňují i osobní zvyky. Proto je vhodné se před nákupem kávovaru seznámit s kompletní nabídkou kompatibilních kapslí a nejlépe kávu z nich i ochutnat.



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 21 hodinami
Provozovatelé hotelů, penzionů či restaurací mají před sebou Roadshow. Je skvělou příležitostí pro načerpání nových informací z ob...
Redakce GastroIN - 13. 05. 2025
Cestovní ruch ve Zlínském kraji má za sebou úspěšné první čtvrtletí roku 2025. Počet návštěvníků i přenocování meziročně vzrostl,...
Redakce GastroIN - 12. 05. 2025
Na soutěži Bacchus Madrid 2025, která je jednou z nejprestižnějších na světě, získali tuzemští vinaři 8 velkých zlatých, 33 zlatýc...