Dnes je 6. listopad 2025, svátek má Liběna
Reklama   •   Koupit reklamu
Úvod Aktuality dTest: Jahodové jogurty téměř bez jahod, zato s chemií Vytvořit článek
dTest: Jahodové jogurty téměř bez jahod, zato s chemií
Redakce GastroIN - 03. 09. 2013    0 Líbil se vám tento článek?

3. 9. 2013 - V testu kvality jahodových jogurtů spotřebitelského časopisu dTest se ukázalo, že pouze tři ze 17 testovaných výrobků se obešly bez přídavku umělých aromat a barviv.

Obsah ovoce v jahodovém jogurtu není stanoven žádnou vyhláškou, skutečně použité množství jahod se proto může u jednotlivých jogurtů významně lišit. K dosažení jahodové chuti, vůně či barvy si pak velká většina výrobců pomáhá syntetickými složkami. Ze 17 testovaných jahodových jogurtů jich 14 obsahovalo umělou příchuť. Kromě toho v nich byla i barviva, například často používané barvivo E 120, označované také jako košenila, karmín, nebo kyselina karmínová, které bývá spojováno s hyperaktivitou dětí.

„Pokud je v jogurtu dostatek ovocné složky, nemusí si vypomáhat aromaty, barvivem, škrobem či želatinou, proto doporučujeme těmto položkám na obalu věnovat pozornost,“ vysvětluje Ondřej Jánoška z redakce časopisu dTest. Je ovšem pravda, že na etiketu se nemůžeme vždy spolehnout. „Výrobci na etiketách často slibují více ovoce, než pak v jogurtu skutečně je. Lákají například také na označení „živý jogurt“ či „živé kultury“, což je rovněž poměrně zavádějící - požadované množství ušlechtilých živých bakterií mléčného kysání totiž musí obsahovat každý výrobek označovaný jako jogurt,“ dodává Ondřej Jánoška.

Vítězem testu se stal jahodový jogurt Billa Naše bio, který obsahoval zdaleka nejvíce jahod, a obešel se zcela bez umělých barviv či aromat. V senzorickém (smyslovém) testu překvapivě hodnotitelům více chutnaly jogurty dochucované uměle. Dobrou zprávou ale je, že nejlépe v tomto hodnocení dopadl jogurt AGRO-LA Jihočeský jogurt
z Jindřichova Hradce, který nejen neobsahoval žádné chemické náhražky, ale navíc se co do množství jahod umístil na čtvrtém místě ze všech testovaných vzorků.

Pouze s přírodními složkami si vystačil již jen jeden z testovaných výrobků - Bio selský jogurt Hollandia, ten však nezabodoval v senzorické části testu.



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 8 hodinami
Náměstí Svobody se již po dvacáté promění v centrum vinařských tradic, kde v tradičním termínu 11. 11. od 11:00 hodin oficiálně od...
Redakce GastroIN - před 9 hodinami
Na svátek svatého Martina se v lesní školce Na Pasece ve Zlíně uskuteční jedinečný oběd, který spojuje tradiční gastronomii s filo...
Redakce GastroIN - před 11 hodinami
7 hříchů a hříšné menu, kterému lze jen stěží odolat. Režisér Andy Fehu připravuje novou česko-slovenskou komedii Když se zhasne....
Reklama   •   Koupit reklamu