Dnes je 15. září 2025, svátek má Jolana
Úvod Aktuality dTest: Dvoje testované rozinky obsahovaly nepovolený ochratoxin A Vytvořit článek
dTest: Dvoje testované rozinky obsahovaly nepovolený ochratoxin A
Redakce GastroIN - 04. 12. 2013    0 Líbil se vám tento článek?

4. 12. 2013 - Spotřebitelský časopis dTest zjistil více než dvojnásobné překročení unijního limitu pro plísňový jed ochratoxin A v rozinkách dvou značek prodávaných na českém trhu. Limitu nevyhovující rozinky pocházely z Turecka a z Argentiny.

Spotřebitelský časopis dTest se v prosincovém vydání zaměřil na zdravotní nezávadnost oblíbených vánočních pochoutek, a to rozinek a arašídů, v nichž zjišťoval přítomnost plísňových jedů mykotoxinů. Testované výrobky redaktoři nakoupili v různých českých obchodech. Chemickou analýzou bylo zjištěno, že dva z celkem 24 testovaných vzorků rozinek obsahují nadlimitní množství plísňového jedu ochratoxinu A.

Největší v testu přistižený hříšník se skrýval v sáčku pod názvem Sultaninen Suntree, pocházel z Turecka a do České republiky ho dovezla německá firma Heinrich Brüning. V kilogramu těchto rozinek bylo 28,49 mikrogramů ochratoxinu A, což je takřka trojnásobek unijního limitu, který činí 10 mikrogramů/kg.

Druhým nevyhovujícím byl výrobek Rozinky obří Nature park z Argentiny od distributora K-SERVIS PRAHA a.s., Rudná u Prahy. Ochratoxinu A v nich bylo 23,59 mikrogramu na kilogram rozinek, což znamená více než dvojnásobné překročení limitu. Časopis dTest podal podnět Státní zemědělské a potravinářské inspekci k nahlášení obou závadných výrobků do unijního systému rychlého varování RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed).

„Ochratoxin A je termostabilní, to znamená, že ho nelze zničit ani tepelnou úpravou při vaření či pečení,“ upozornil redaktor dTestu Váslav Beneš. Lékaři dávají ochratoxin A do souvislosti s nádory ledvin a varlat. Záludnost ochratoxinu A spočívá v tom, že ho produkuje plíseň, která není zjistitelná pouhým okem. Lze ho odhalit pouze laboratorními testy.

Příznivé poselství naopak přinesl test dvaceti výrobků s označením pražené loupané arašídy solené, v nichž dTest nechal změřit obsah plísňových jedů aflatoxinů. Laboratoř potvrdila, že všechny nakoupené arašídy byly zdravotně nezávadné. V 17 výrobcích se nenašly žádné aflatoxiny, ve zbývajících třech byla jejich přítomnost sice zjištěna, avšak v množství pod stanoveným limitem.



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 8 hodinami
Na náměstí Míru ve Zlíně propukne o víkendu 20. a 21. září další ročník oblíbeného Food Truck Festivalu. Dva dny budou patřit vůní...
Redakce GastroIN - 12. 09. 2025
V sobotu 20. září 2025 se skanzen Rochus v Uherském Hradišti promění v místo plné chutí, vůní a podzimní atmosféry. Slovácký festi...
Redakce GastroIN - 11. 09. 2025
Sedmatřicetiletý Jan Fencl byl po třech letech v učení a složení tradiční zkoušky oficiálně pasován na bednáře. Přijali ho mezi se...
Reklama   •   Koupit reklamu