Dnes je 9. květen 2025, svátek má Ctibor
Úvod Aktuality dTest: Údaje na tavených sýrech někdy neodpovídají realitě Vytvořit článek
dTest: Údaje na tavených sýrech někdy neodpovídají realitě
Redakce GastroIN - 20. 03. 2013    0 Líbil se vám tento článek?

20. 3. 2013 - Údaje uváděné na obalech tavených sýrů někdy neodpovídají realitě. Test prokázal, že některé sýry obsahují až o 12 % více tuku v sušině, než je uvedeno. Ani na deklarovaný obsah bílkovin nelze vždy spoléhat.

U dvou tavených sýrů - Milko Bio (Tavírna sýrů Salix s.r.o. Zásmuky) a  Apetito Béďa (TPK Hodonín) - se významně odchylovaly hodnoty uváděného a naměřeného tuku v sušině. Právní normy přitom tolerují překročení tuku v sušině o maximálně 4 %. Naopak v sýru Tenery Toast (Bonifaz Kohler GmbH, Lindenberg Německo) bylo méně sušiny, než výrobce deklaroval. Záporné odchylky ale přípustné nejsou. „Sdružení dTest podalo podnět týkající se uvedených výrobků na Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci,“ uvádí manažer testování časopisu dTest Václav Beneš.

Z testu vyplynulo, že výrobky jsou mikrobiologicky nezávadné, avšak velmi rozdílné co do obsahu výživově cenných látek. Obsah zjištěných mléčných bílkovin se u jednotlivých tavených sýrů lišil až pětinásobně. „V pěti případech byl navíc skutečný obsah bílkovin nižší, než výrobci deklarovali, a to až o dvě procenta,“ upozornil Václav Beneš. Významné rozdíly našla laboratoř i v obsahu vápníku. V přepočtu na sto gramů taveného sýra ho výrobky měly od 153 do 745 miligramů, přičemž zdravotníky doporučený denní příjem vápníku činí 800 miligramů. Nejvíce bílkovin i vápníku měl v testech tavený sýr Primátor z Madety České Budějovice. Naopak nejméně obou látek bylo ve výrobku TANY Ring jemný z TANY Nýrsko.

Testy ukázaly, že veškerý tuk v tavených sýrech pocházel pouze z mléka, neprokázalo se tedy falšování tukem rostlinným. Pokud je část mléčného tuku nahrazena levnějším rostlinným, už se v názvu potraviny nesmí objevit slovo sýr a jde o tavený výrobek, případně jemný tavený výrobek. „Vždy je vhodné pročíst veškeré údaje o složení výrobků. Zákazníci tak nekoupí namísto taveného sýru levnější náhražku,“ doporučuje Václav Beneš.



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 2 hodinami
Elimon FRESH festival přiveze do Plzně to nejlepší z české gastronomie i hudební scény. Návštěvníky čeká víkend plný chutí, skvělý...
Redakce GastroIN - 08. 05. 2025
Slavnost chřestu a vína se bude konat už 17. až 18. května v Ivančicích. Návštěvníci se mohou těšit nejen na pořádnou porci špičko...
Redakce GastroIN - 07. 05. 2025
Patnáctý ročník Svátku růžových vín a… „bublinek“, který se konal tradičně 1. května 2025 ve Ville Richter a přilehlé Svatováclavs...