Dnes je 1. květen 2025, svátek má ...svátek práce
Úvod Aktuality Druhy sushi: Uramaki neboli obrácené sushi Vytvořit článek
Druhy sushi: Uramaki neboli obrácené sushi
Redakce GastroIN - 27. 06. 2017    0 Líbil se vám tento článek?

28. 06. 2017 - Dnes se podíváme na zoubek dalšímu oblíbenému druhu sushi rolek: uramaki.

Je to vlastně maki sushi “naopak”. Ryba a nori řasa jsou obaleny v rýži a ta je obalená v kaviáru, sezamu nebo bylinkách. Mezi nejoblíbenější druhy sushi uramaki patří tzv. California Roll, která obsahuje okurku, avokádo, krabí tyčinku, japonskou majonézu a rýži obalenou v sezamu.

Tento americký druh sushi přímo vyzývá k různým experimentům, jako například místo sezamu nebo kaviáru použít plátky různobarevných ryb, avokáda… Fantazii se meze zkrátka nekladou!


Ingredience:

500 g sushi rýže
5 archů řasy nori
10 lžiček kaviáru tobiko
okurka
paprika (2 barvy)
wasabi
nakládaný zázvor
sójová omáčka
bambusová rohožka Makisu na rolování

Postup:

1. Očistěte papriku a nakrájejte ji na tenké hranoly.
2. Rozpulte okurku a vyjměte z ní vodnatý střed. Poté ji nakrájejte na podobné hranoly jako papriku.
3. Řasu nori rozkrojte na polovinu (pokud máte řasy ve tvaru čtverce) a položte lesklou stranou na rohožku. Navlhčete si ruce.
4. Naneste přibližně 100 g rýže po celé ploše řasy tak, aby zůstala kyprá.
5. Lžičkou po celé ploše rozprostřete kaviár.
6. Otočte tak, aby byla řasa nahoře a rýže s kaviárem dole. Na řasu natřete proužek wasabi.
7. Do středu naskládejte okurku, papriky nakrájené na tenké proužky a zarolujte.
8. Krájejte ostrým nožem na osm stejných kousků. Podávejte s wasabi, zázvorem a sójovou omáčkou.

Tip: Bambusovou podložku můžete obalit do potravinové fólie, aby se vám s ní lépe pracovalo. Ideální jsou 3 vrstvy.

Zajímavost: Tobiko je kaviár z létajících ryb.

 

 

Zdroj: www.milujusushi.cz
Ilustrační foto: Pixabay



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 21 hodinami
Do Valtic míří poslední Čokoládový festival jarní sezony.  Od 1. do 4. května čeká návštěvníky areálu vinařství CHÂTEAU VALTICE sp...
Redakce GastroIN - 29. 04. 2025
Okurky, okurky a zase okurky. Centrum Louka ve Znojmě v pátek 25. dubna provoněly nakládačky. Opět po roce se tam konala soutěž o...
Redakce GastroIN - 28. 04. 2025
Vinaři uvedli na trh první vína pod novou národní značkou „bublinky“. Jedná se o perlivá vína vyráběná výhradně z moravských a čes...