




V Praze se chystá kulinářský zážitek roku. Více než stovka lidí bude mít na podzim možnost ochutnat degustační menu sestavené těmi nejlepšími kuchaři z Česka a Slovenska.
Unikátní fine diningový event nazvaný příznačně Dinner of the Year uspořádá poprvé v Česku mezinárodní gastronomický průvodce Gault&Millau. Hostit ho v neděli 19. října 2025 bude ikonické místo československé gastronomie – střešní restaurace Zlatá Praha, klenot letos znovuotevřeného pětihvězdičkového luxusního hotelu Fairmont Golden Prague (dříve InterContinental).
Několikachodové degustační menu obstará trojlístek špičkových šéfkuchařů. Dva z nich jsou držiteli nejvyšší trofeje Chef of the Year Gault&Millau 2025 (Šéfkuchař roku), a to Jan Knedla v Česku (Restaurant Papilio, Vysoký Újezd) a Daniel Tilinger na Slovensku (ECK Restaurant, Devín). Dvojici doplní šéfkuchař Maroš Jambor z hostitelské Zlaté Prahy. Působivé pokrmy doprovodí spárovaná vína i Champagne na uvítanou ve stylovém Golden Eye Baru.
„Vzhledem ke složení šéfkuchařského týmu, impozantnímu prostředí restaurace i nádhernému výhledu na Prahu, který její prostory poskytují, je jasné, že půjde o neopakovatelný zážitek. Událost se ponese v československém duchu a zájemci se budou moci zúčastnit i komentované prohlídky hotelu,“ přidává podrobnosti Miroslav Lekeš, CEO Gault&Millau pro Česko, Slovensko a Maďarsko.
„Podobou samotného menu se nechejte překvapit. Můžu ale prozradit, že všichni tři budeme vycházet z gastronomie zemí, z nichž pocházíme a které máme rádi. Pustíme se do precizních, na chuť a detail orientovaných zpracování poskytujících hostům krásný zážitek,“ doplňuje Maroš Jambor za trio šéfkuchařů.
Vstupenku na Dinner of the Year bude možné zakoupit on-line od 1. září, její cena činí 360 euro. Na výběr bude ze dvou časových slotů, a to buď ve 12, nebo v 19 hodin. Celková kapacita eventu je 120 hostů.
Dinner of the Year je jedinečnou akcí, která završí první rok působení Gault&Millau v Česku. Kromě lednového galavečera s uvedením letošního průvodce a vyhlášením oceněných osobností přinesl Gault&Millau v květnu a červnu také POP Battles neboli kuchařské souboje lokálních populárních podniků v rámci Elimon FRESH Festivalů v Plzni, Brně a Pardubicích. V každém městě se utkaly dva podniky, které musely ve svých receptech použít regionální surovinu nebo přijít s vlastním fine diningovým menu. Gault&Millau taktéž zprostředkoval účast italského šéfkuchaře a vítěze italského národního kola prestižní soutěže Bocuse d’Or Martina Ruggieriho na cooking show dubnovém MAKRO Czech Gastro Festu v Praze. Plánem českého Gault&Millau pro příští rok je kromě vydání průvodce mimo jiné také uspořádání gastronomického eventu pro širší veřejnost, místem jeho konání by mělo být Brno.
Gurmáni, kterým nevyhovuje pražský říjnový termín Dinner of the Year, budou moci navštívit jeho bratislavskou verzi v neděli 9. listopadu 2025. V prostorách hotelu Radisson Blu Carlton připraví degustační menu vedle Jana Knedly a Daniela Tilingera jeden z nejlepších maďarských šéfkuchařů oceněných Gault&Millau, jehož jméno budeme znát až po vyhlášení výsledků 22. září v Budapešti.
Medailonky šéfkuchařů
JAN KNEDLA
Jan Knedla je šéfkuchařem restaurace Papilio ve Vysokém Újezdě, která pod jeho vedením letos získala hodnocení 17 z celkových 20 bodů a tedy čtyři kuchařské čepice v průvodci Gault&Millau. Svou kariéru začal v prestižních zahraničních restauracích ve Skotsku, kde pracoval v hotelu Hilton. Další cenné zkušenosti sbíral v michelinských restauracích v Itálii, Velké Británii a Hongkongu. Pracoval také pod vedením francouzské gastronomické legendy Joëla Robuchona, což zásadně ovlivnilo jeho přístup k vaření. Dnes se ve své restauraci zaměřuje na práci s kvalitními sezónními surovinami, které s respektem k přírodě a farmářům zpracovává moderními gastronomickými technikami.
DANIEL TILINGER
Šéfkuchař, ale také projektant a stavitel celé myšlenky restaurace ECK v Děvíně u Bratislavy, která získala nejvyšší hodnocení na Slovensku, a to 18 z celkových 20 bodů a čtyři kuchařské čepice. Daniel Tilinger sbíral zkušenosti v Kempinski v Tatrách i v Bratislavě, v 5-hvězdičkovém hotelu v Bruggách, v Maze Gordona Ramsayho v Londýně nebo v oceňované rakouské restauraci Ikarus Hangar-7. Jeho kuchyně je založena na netradičním, poutavém a nádherném provedení tradičních slovenských surovin. Host díky jeho práci pochopí slovenskou gastronomii v chutné, nevídané a hravé podobě s jeho jednoznačným rukopisem.
MAROŠ JAMBOR
Šéfkuchař Maroš Jambor, který své zkušenosti nasbíral mimo jiné v michelinských kuchyních v Eleven Madison Park v New Yorku a v londýnských Gordon Ramsay či Sketch - Lecture room and Library, přináší do Zlaté Prahy důraz na čistotu práce, precizní organizaci a silnou kuchařskou kulturu. Jeho snoubenka Romana Zelinová, která prošla mimo jiné cukrárnou v Harrods a michelinskou restaurací Muse, je autorkou dezertního konceptu Zlaté Prahy.
O Gault&Millau
Francouzského gastronomického průvodce založili novináři Henri Gault a Christian Millau v šedesátých letech minulého století jako reakci na do té doby sešněrovaná hodnoticí pravidla jiných průvodců. Vytvořili pružný systém hodnocení založený na kombinaci udělování symbolu kuchařské čepice („toque“) a bodů. Definovali kulinářské desatero takzvané „Nouvelle Cuisine“. Díky svému přístupu a práci se v roce 1980 dostali na obálku prestižního časopisu Time a jejich systém pomohl k objevu mnoha gastronomických talentů jako byl např. Jöel Robuchon. Aktuálně průvodce působí ve Francii, Rakousku, Švýcarsku, Belgii, Lucembursku, Nizozemí, Chorvatsku, Srbsku, Slovinsku, Turecku, Gruzii, Spojených arabských emirátech, Japonsku, nově v Česku a na Slovensku a v září se rozšíří rovněž do Maďarska.
O hotelu Fairmont Golden Prague a restauraci Zlatá Praha
Fairmont Golden Prague je výsledkem citlivé a rozsáhlé rekonstrukce brutalistní budovy ze 70. let. Hotel nabízí 320 pokojů, špičkové Fairmont Spa & Wellness a šest restaurací a barů, které mají ambici stát se přirozenou součástí života metropole. „Zlatá Praha je symbolem toho, co chceme do hotelu přinést – špičkový zážitek, autenticitu a otevřenost městu,“ říká Gerhard Struger, generální ředitel hotelu Fairmont Golden Prague.
