Dnes je 20. červenec 2024, svátek má Ilja
Reklama   •   Koupit reklamu
Úvod Aktuality Desátý ročník soutěže Sommelier Moravy korunoval talenty Vytvořit článek
Desátý ročník soutěže Sommelier Moravy korunoval talenty
Redakce GastroIN - 01. 12. 2023    0 Líbil se vám tento článek?

Ve dnech 22. a 23. listopadu 2023 se Znojmo stalo epicentrem sommelierských talentů a nadšení pro vína z Moravy a Čech, to vše v rámci desátého jubilejního ročníku soutěže Sommelier Moravy. Napínavé souboje v obou kategoriích – Junior a Profesionál a vzrušující atmosféra přilákala do města soutěžící nejen z celé České republiky, ale i ze Slovenska.

Soutěž probíhala ve dvou kategoriích dle věku a zkušeností soutěžících. Kategorie Junior (do 21 let) přivítala studenty a mladé absolventy pracující v gastronomii, hotelnictví a turismu. Kategorie Profesionál (od 21 let) byla vyhrazena aktivním sommelierům.

V kategorii Junior se na prvním místě umístila Ivana Andelová ze Súkromné stredné odborné školy Gos - Sk Trnava, následována stříbrným Adamem Žylou ze střední školy hotelnictví a služeb a Vyšší odborné školy, Opava, a na třetím místě se ocitla Sophia Mária Hübler ze Súkromné stredné odborné školy Gos - Sk Trnava. V profesionální kategorii vítězně triumfovala Natálie Válková, s Martinem Parýzkem na druhém místě a Pavolem Veličem na třetím.

Místem konání bylo Centrum Louka Znojmo, které poskytlo ideální prostředí pro všechny soutěžní disciplíny. Soutěžící podstoupili náročný písemný test zaměřený na vinohradnictví, vinařství, sommelierství a gastronomii, následovaný slepou degustací. Semifinalisté poté předvedli servis červeného vína a ti nejlepší si vybojovali své místo ve finále.

Odborným garantem soutěže byla jako již každoročně Asociace sommelierů ČR. Porota byla obsazena významnými jmény sommelierské profese, včetně Iva Dvořáka, Františka Koudely, Zlatka Míčky, Tomáše Odermatta, Libora Nazarčuka, po manažerským zaštítěním soutěže ze strany Petry Suché a Martiny Šoltové.

„Na co jsme velmi pyšní jako organizátoři, jsou semináře v rámci programu soutěže. Soutěž má tak edukativní přesah a přínos jak pro soutěžící tak i pro pedagogy, kteří své studenty doprovází. Dochází tak k předávání zkušeností, novinek v oboru, ale i k budování sommelierské profesní základny a stmelování. V neposlední řadě mě osobně jako Znojmáka těší, že soutěž představuje i náš region a jeho potenciál v rozvoji kultury vína, ale též i možné pracovní příležitosti pro absolventy odborných škol.“ rekapituluje František Koudela, ředitel soutěže a viceprezident Asociace sommelierů ČR.

Desátý ročník soutěže přilákal rekordní počet účastníků, a velké poděkování patří všem partnerům a sponzorům, kteří tuto událost podpořili. Bez podpory Vinařského fondu, Jihomoravského kraje, města Znojma, spolku vinařů VOC Znojmo, Vinařského institutu, Pulltex, BS Vinařských potřeb, Hotelu Lahofer, Merlot D Or, BACCHUS Vins & Champagnes, Svazu vinařů České republiky, Národního vinařského centra & Salonu vín ČR, by tato soutěž nemohla dosáhnout takového rozsahu.



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - 19. 07. 2024
Mezinárodní sdružení Wine in Moderation, které vybízí k umírněné konzumaci vína a péči o vinařskou kulturu a krajinu, mělo svoje p...
Redakce GastroIN - 18. 07. 2024
V nucené přestávce lockdownu jsme se všichni naučili vařit a grilovat tak, že bychom mohli aspirovat na vítěze Master Chef. Pan Po...
Redakce GastroIN - 17. 07. 2024
Voda – ta nejobyčejnější, ale zároveň nejmocnější zbraň v boji za zdraví a energii. Jak často se zapomínáme napít, i když naše těl...