Dnes je 14. září 2025, svátek má Radka
Úvod Aktuality Cuketové recepty uzavírají léto Vytvořit článek
Cuketové recepty uzavírají léto
Redakce GastroIN - 26. 09. 2013    0 Líbil se vám tento článek?

27. 9. 2013 – Cuketa patří k oblíbeným surovinám v naší kuchyni. Její velkou výhodou je, že se hodí do slaných i sladkých pokrmů. Pojďme se podívat, co s její pomocí můžete vytvořit.

Cuketu můžeme použít opravdu na velké množství rozličný receptů. Sama o sobě má velmi jemnou chuť a naopak snadno přejímá chuť ostatních přísad. Z toho důvodu ji kuchaři silně koření a kombinují s ingrediencemi s výraznou chutí. Jak vám dnes ukážeme, můžete si z cukety udělat i džus.

Cuketu můžete grilovat, zapékat i smažit. Stačí si říct, na co máte dneska chuť. Když ji dochutíte oblíbeným kořením, nezklame vás.

Co takhle zkusit slané koláče s cuketou? Za zmínku jistě stojí cuketová frittata nebo slaný cuketový koláč. Cuketu můžete také nakrájet na plátky a smažit nebo z ní připravit delikátní pomazánku na toasty.

Stejně tak zkuste cuketu připravit také na sladko. V podobě bábovky, buchty nebo džemu ji budou mít rádi i děti.

Všechno jídlo můžete zapíjet lahodným cuketovým džusem. Jak vidíte, cuketa je opravdu univerzální zelenina, která osvěží mnoho receptů.

Grilované cuketové rolky

Počet porcí: 6

Ingredience:

  • Olivový olej extra virgin 4 lžíce polévková rovná
  • Mořská sůl 4 špetka
  • Pepř mletý černý 4 špetka
  • Olivy černé bez pecek 8 ks
  • Malá cuketa 3 ks
  • Tvarohový sýr s bylinkami 300 g

Postup přípravy:

Omytou cuketu nakrájejte podélně na plátky. Potřete olivovým olejem,posypte solí a pepřem. Na gilu grilujte z každé strany  přibližně 3 minuty. Nechte vychladnout. Sýr promíchejte s nakrájenými olivami.  Každý plátek cukety potřete sýrem a zatočte roládu. Podávejte jako předkrm,nebo lehkou večeři.

 

Cuketová frittata

Počet porcí: 6

Ingredience:

  • Olivový olej 9 lžíce polévková rovná
  • Vejce 3 ks
  • Strouhanka 100 g
  • Fenykl 2 lžička kávová rovná
  • Sůl 3 špetka
  • Pepř mletý černý 3 špetka
  • Malá nastrouhaná cuketa 7 ks
  • Nakrájená cibule 2 ks
  • Nastrouhaný sýr,můžete použít např sýr Feta,nebo balkánský sýr 400 g
  • Nasekaný kopr 2 lžíce

Postup přípravy:

Omyté cukety nastrouhejte do mísy. V hrnci na 5 lžících oleje nechte zesklovatět cibuli. Přidejte nastrouhanou cuketu a duste 10 minut. Odstavte z ohně. V misce našlehejte vejce, přidejte rozdrobený sýr a podle chuti opepřete a osolte. Našlehaná vejce se sýrem přidejte k cuketám. Přidejte fenykl, kopr a strouhanku.1 lžíci strouhanky dejte stranou. Vše promíchejte. Na pánvi vhodné na pečení v troubě rozehřejte 4 lžíce oleje a jemně posypte strouhankou. Na pánev nalijte připravenou cuketovou směs a pečte v troubě vyhřáté na 200°C přibližně 40 minut.

 

Cuketový džem

Počet porcí: 5

Ingredience:

  • Cuketa 1200 g
  • Cukr třtinový 600 g
  • Jablko 2 ks
  • Mletý zázvor 1 lžička

Postup přípravy:

Cukety omyjte a odřítněte konce. Pak cuketu nakrájete na kostičky,dejte do hrnce,přidejte na kostičky nakrájená jablka, posypte cukrem smíchaným se zázvorem a zvolna přiveďte k varu. Vařte přibližně 40 minut. Hotový horký džem rozdělte do skleniček, zavíčkujte otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.

Cuketová polévka s kari kořením

Počet porcí: 5

Ingredience:

  • Cibule 2 ks
  • Česnek 3 stroužek
  • Kari koření 1 lžička kávová rovná
  • Zeleninový vývar 1500 ml
  • Rostlinný olej 4 lžíce polévková rovná
  • Malé cukety 4 ks

Postup přípravy:

Na oleji nechte zesklovatět nakrájenou cibuli a nakrájený česnek. Přidejte na plátky nakrájenou omytou cuketu, posypte kari kořením, zalijte zeleninovým vývarem a povařte, až cuketa změkne. Pár plátků  cukety odložte a zbytek polévky rozmixujte. Dejte do polévkových misek a přidejte plátky cukety.

 

Cuketový džus

Ingredience:

  • Cuketa 3 kg
  • Cukr 500 g
  • Kyselka/perlivá voda 1 Pl

Postup přípravy:

Očištěnou cuketu nakríjame na kousky, dáme do většího hrnce, přidáme cukr, nakrájené citrony včetně kůry, 1 PL kyselky, 2,5 litru vody. Krátko povaříme, necháme vychladnout. Pomixujeme, přecedíme přes sítko. Podle chuti nakonec přeceděnou šťávu rozředíme vodou.



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - 12. 09. 2025
V sobotu 20. září 2025 se skanzen Rochus v Uherském Hradišti promění v místo plné chutí, vůní a podzimní atmosféry. Slovácký festi...
Redakce GastroIN - 11. 09. 2025
Sedmatřicetiletý Jan Fencl byl po třech letech v učení a složení tradiční zkoušky oficiálně pasován na bednáře. Přijali ho mezi se...
Redakce GastroIN - 10. 09. 2025
Milovníci čokolády a hudby, připravte se na nezapomenutelný zážitek! V sobotu 27. září se na Čokoládovém festivalu ve Slavkově u B...
Reklama   •   Koupit reklamu