Dnes je 28. květen 2025, svátek má Vilém
Úvod Aktuality Chuť a estetika, tradice a experiment v gastronomii podle Magdaleny Dobromily Rettigové Vytvořit článek
Chuť a estetika, tradice a experiment v gastronomii podle Magdaleny Dobromily Rettigové
Redakce GastroIN - 30. 03. 2015    0 Líbil se vám tento článek?

31. 3. 2015 - LITOMYŠL - Tři úspěšné ročníky Gastronomických slavností Magdaleny Dobromily Rettigové prokázaly, že zájem veřejnosti o kvalitní pokrmy je velký a odkaz největší české kuchařky, která hospodyňky učila, aby ve vaření nepodléhaly stereotypu a experimentovaly, má v Litomyšli odezvu.

V roce 2015 si připomeneme výročí 230 let od jejího narození (Všeradice 31. 1. 1785) a také 170 let od úmrtí (Litomyšl 5. 8. 1845).

Čtvrtý ročník městských slavností k poctě a oslavě jedné z nejslavnějších litomyšlských žen tak bude mimořádně slavnostní. Znovu přivede na Smetanovo náměstí kuchařské odborníky, studenty odborných škol, domácí hospodyňky i kutily, milovníky dobrého jídla a pití. Tentokrát se zaměří především na potravinářské produkty českých zemědělců a kvalitní výrobky přímo z farem.

 

Téma ročníku: „Zemčata a zelené věci“

 

Předběžný program

pondělí 11. 5. až pátek 22. 5.

Gurmánská pouť – restaurace v Litomyšli a okolí vaří menu podle M. D. Rettigové

Rettigová znovu ve škole – soutěž ve školních jídelnách        

Galavečeře v restauracích – prezentace menu špičkových šéfkuchařů

Pátek 22. 5.

18:00               Pivní speciality s Plzeňským Prazdrojem

18:30               Aplaus na Zámeckém návrší – koncert Ondřeje Brzobohatého spojený s gastronomií

Sobota 23. 5.

 

10:30 – 11:00   Hold u hrobu M. D. R., průvod kuchařů

poklona kuchařů u hrobu M. D. Rettigové, vystoupení Sboru paní a dívek,

průvod na Smetanovo náměstí

 

11:00 – 12:00   TOBOGAN – živé vysílání oblíbeného rozhlasového pořadu Aleše Cibulky ze slavností

 

11:00 – 18:00   Gastrofestival na Smetanově náměstí

-       prezentace sdružení Česká farma

-       SVÍČKOVÁ OPEN – soutěž o nejlepší svíčkovou, otevřená pro profesionály i amatéry

-       kuchařská soutěž dvoučlenných týmů z hotelových škol Pardubického kraje, prezentace škol s ochutnávkou pokrmů ve stáncích

-       prezentace výrobců potravin a gastro vybavení

-       prodej místních produktů a regionálních potravin

-       škola kuchařských dovedností

-       prezentace partnerských měst (Slovensko, Holandsko, Japonsko)

-      prezentace měst spojených s osobností M. D. Rettigové (Všeradice, Ústí nad Orlicí,
Rychnov nad Kněžnou)

-      soutěž jedlíků bramborových knedlíků (AKC ČR – Východní Čechy)

Program na pódiu – moderuje Aleš Cibulka

-       klání kuchařů o titul CHAMPION GASTROSLAVNOSTÍ M. D. RETTIGOVÉ

-       kuchařské prezentace, zábavné soutěže

-       Sbor paní a dívek, Ľudová hudba Matúša Ondruša z Levoči

Dětský program:

-       zdobení Pardubických perníků, vede Jarmila Janurová – JaJa

-       školička vaření – veselé sendviče, sladké modelování, skládání ubrousků, atd.

19:00 – 21:00   Večerní hodokvas

hodování s hudbou a tancem, rožněné sele a skupina Brouci Band - The Beatles
Revival

Doprovodný program:

10:00 – 17:00   Zdobení (vy)pečených ”Magdalenek” a  vařeček (zámecké infocentrum)

 

10:00 – 17:00   Dobrá rada slovanským venkovankám aneb Pojednání, kterak pokrmy
sprosté lacině i chutně připravovati
(Regionální muzeum)
- interaktivní program pro malé i velké

 

14:00               S trochou nostalgie aneb Vařme trochu česky (Regionální muzeum)
- křest nové kuchařské knihy Miroslavy Kuntzmannové

 

10:00 – 17:00 Soutěž ve vaření kotlíkového guláše na Toulovcově náměstí

„O kotlík starosty Litomyšle“

 

Neděle 24. 5.

11:00 – 17:00   Sousedská husička na Smetanově náměstí

- společný servírovaný oběd pod širým nebem, husí stehno s variací zelí a knedlíků

- Pilsner Urquell čepovaný vítězi soutěže Master Bartender

- hraje poberounská hudební skupina Třehusk
- zpívá Sbor Paní a dívek

- soutěž o nejlepší domácí bábovku

- zábavné odpoledne pro dospělé i děti

 

13:00 – 16:00   Zdobení (vy)pečených ”Magdalenek” a  vařeček (zámecké infocentrum)

Ochutnávání kulinářského umění restaurací – Gurmánská pouť


Zapojené restaurace z Litomyšle a okolí budou od 11. do 22. května vařit jídla inspirovaná recepty Magdaleny Dobromily Rettigové nebo pokrmy moderní české kuchyně, vařené v duchu motta slavností. Návštěvníci obdrží za jejich konzumaci razítko restaurace do „Karty účastníka Gurmánské pouti“. Kartu s razítky a adresou účastník odevzdá v sobotu 23. května ve stánku pořadatele na Smetanově náměstí. Každý, kdo získá alespoň 4 různá razítka, obdrží hodnotnou cenu. Vyhodnocení soutěže proběhne 23. května v podvečer na Smetanově náměstí.

Rettigová znovu ve škole

S jídly moderní české kuchyně, připravenými podle motta a tématu gastroslavností, se budou setkávat také žáci a studenti ve školních jídelnách Scolarest. Od pondělí 11. do pátku 22. května bude vždy jeden chod označený logem slavností a strávníci za jeho konzumaci obdrží razítko na soutěžní hrací kartu.

Kartu s razítky soutěžící odevzdá v sobotu 23. května ve stánku pořadatele akce na Smetanově náměstí. Vítěz soutěže s nejvyšším počtem razítek získá lákavou cenu.

 

Soutěž o nejlepší svíčkovou omáčku „SVÍČKOVÁ OPEN“
dle propozic AKC ČR - Východní Čechy - Chuť Česka

Jste si jisti, že Vaše svíčková je nejlepší na světě? Věříte, že takovou, jakou vaří Vaše maminka neumí v žádné restauraci? Zkuste si to! Přineste uvařenou svíčkovou omáčku bez masa a knedlíků v sobotu 23. května na litomyšlské náměstí a porota stejně jako návštěvníci ji ohodnotí. Pokud vaříte opravdu nejlepší svíčkovou, pak získáte cenu od firmy Orion Litomyšl a diplom, který Váš názor definitivně potvrdí.

 

Klání kuchařů o titul CHAMPION Gastroslavností M. D. Rettigové 2015

Který z kuchařů umí uvařit na téma „Zemčata a zelené věci“ nejlépe a stane se tak mistrem letošního ročníku? Soutěžící bude hodnotit odborná porota a nejlepší kuchař se může těšit na cenu od AKC ČR, roční předplatné novin a další ceny.

 

Soutěž ve vaření kotlíkového guláše

"O kotlík starosty Litomyšle"

Vaření kotlíkového guláše na otevřeném ohni je zvláštní obor gastronomie, spojující kuchařské umění s pohodou, dobrou náladou a recesí. Do soutěže se hlásí vždy parta kamarádů, jejichž záměr není jen uvařit vynikající jídlo, ale užít si při vaření spoustu legrace a pobavit publikum. Proto hraje důležitou roli také výzdoba stánku, oblečení kuchařů, někdy je součástí vaření i kulturní program. Kotlík od starosty Litomyšle získá nejnápaditější družstvo s nejlepším gulášem.

 

Soutěž jedlíků bramborových knedlíků - AKC ČR Východní Čechy

Jez do polosyta, … nebojte se – my budeme soutěžit o to, kdo sní nejvíce bramborových knedlíků sypaných smaženou cibulkou v časovém limitu, žádné přejídání a povolování knoflíků nehrozí. Soutěž organizuje AKC ČR pobočka Východní Čechy.

 

Soutěž o nejlepší restauraci Gastroslavností 2015

Restaurace, které se budou prezentovat na náměstí, budou zároveň soutěžit – jejich jídla ochutná odborná porota, ale hlasovat budou také návštěvníci slavností. Vyhodnocení proběhne v sobotu v odpoledních hodinách. Opět soutěžíme o ceny.

 

Soutěž o nejlepší bábovku

Hospodyňky mohou v neděli 24. května přinést upečenou soutěžní bábovku spolu s receptem do stánku Sboru paní a dívek na Smetanově náměstí. Bábovku je možno na místě pocukrovat. Vyhlášena bude nejhezčí, nejchutnější a celkově nejlepší bábovka. Odměnu získají všichni účastníci, vítězové samozřejmě největší.



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 19 hodinami
Víkend plný chutí, skvělých drinků a nezapomenutelné atmosféry, to je Elimon FRESH festival, který přiveze do Brna na Hrad Špilber...
Redakce GastroIN - 26. 05. 2025
Dlouhodobá a úspěšná iniciativa společnosti Makro ČR, projekt Naděje české gastroscény, vstupuje do další fáze. Má za cíl podpořit...
Redakce GastroIN - 23. 05. 2025
Black Angel’s v samém srdci Prahy patří mezi stálice české koktejlové scény. A právě zde, za masivním barem ve stylu prohibice, po...