Dnes je 16. červen 2024, svátek má Zbyněk
Reklama   •   Koupit reklamu
Úvod Aktuality Chřest: Od královského afrodiziaka po moderní gastronomii Vytvořit článek
Chřest: Od královského afrodiziaka po moderní gastronomii
Redakce GastroIN - 29. 05. 2024    0 Líbil se vám tento článek?

Špargl, asparagus, hromový kořen či vrabčí tráva. Všechny tyto názvy označují jednu rostlinu, a to chřest. Tato superpotravina a afrodiziakum v jednom by neměla na jaře ve vašem jídelníčku chybět.

Pokud chcete vyzkoušet neotřelé chřestové kombinace, vyrazte do podniků gastroaliance Together. Ochutnat budete moct například chřestový mini mac s ragú z kalamár, tvarohové knedlíky s chřestovým ragú či flank steak se zeleným chřestem.

Zelenina lásky, které Češi vymysleli vlastní jméno Chřest není rozhodně žádná obyčejná zelenina. Pro Egypťany byl posvátný a starověcí Řekové jej spojovali s bohyní lásky Afroditou. A takzvané „špičky lásky“ nesměly chybět ani na dvoře francouzského krále Ludvíka XV. V Čechách byl chřest vždy velmi oblíbený, o čemž svědčí už to, že mu Češi vymysleli vlastní název, který je znám už z dob Karla IV., a nepoužívají ve světě hojně používaný termín asparagus.

Superpotravina, po které se hubne Chřest je považován za superpotravinu, a pokud jej zkonzumujete 36 hodin po sklizni, můžete si být jisti, že do sebe dostanete hromadu vitamínů B, C, E, K, beta-karoten nebo minerály jako draslík, vápník, zinek či železo. Navíc podporuje hubnutí, protože má velmi málo kalorií. Setkat se můžete s různými barevnými variantami, od bílého přes zelený po fialový nebo růžový, avšak barevnost je dána pouze způsobem pěstování.

Chřest si rozumí s tvarohovými knedlíky, kalamáry i bramborami Čerstvý chřest poznáte tak, že je křehký, křupavý a dostatečně tuhý. Pokud svazek můžete ohnout a hlavičky mu visí dolů, je lidově řečeno už po něm. Před tepelnou úpravou odřízněte spodní konec, který bývá dřevnatý, silnější stonky se loupají. Jestliže se vám s chřestem nechce doma dělat, a přesto máte na něj chuť, využijte bohaté chřestové nabídky gastropodniků.



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - 14. 06. 2024
Mnozí studenti a studentky středních a vysokých škol si potřebují přes léto přivydělat. Hledání té správné brigády si však není tř...
Redakce GastroIN - 13. 06. 2024
Projekt Chytrej výčep od Plzeňského Prazdroje, který má hospodám přinést podstatné snížení spotřeby energií, má první výrazné výsl...
Redakce GastroIN - 12. 06. 2024
Znojemské historické vinobraní čeká v letošním roce jubilejní 40. ročník, kdy opět připomene návštěvu krále Jana Lucemburského. Mu...