
Tomáš Pluháček, ředitel pivovaru Zubr - Nedávno zveřejnil Český statistický úřad zprávu o vývoji zemědělství za posledních 25 let. Tedy od revolučního roku 1989 do současnosti. Úbytek lidí věnující se zemědělství či mohutný vzestup pěstování řepky by očekával zřejmě každý.
Ale to, že vinice postupně válcují chmelnice, přestože je u nás největší spotřeba piva na osobu na světě, by asi hádal málokdo.
Chmel je totiž plodina, která je velmicitlivá na přírodní podmínky a daří se mu jen v několika málo tuzemských regionech se specifickým klimatem, který se najde jen málokde. Oblast Přerova, potažmo Tršic, k nim naštěstí patří. Zdejší zemědělci mají s pěstováním chmele bohaté zkušenosti, které si z generace na generaci předávají již více než 100 let.
Jejich doménou je Poloraný žatecký červeňák, což je odrůda typicky českého chmele, kterému se na Moravě, konkrétně přímo v tršické oblasti, velmi dobře daří. Je považován za nejkvalitnější a nejvíce ceněnou odrůdu na světě. Jiné odrůdy se s tou naší srovnávají opravdu nelehce.Náš pivovar Zubr při vaření piva tršický chmel používá.
Jsme hrdí na to, že dokážeme vařit pivo z regionálních surovin. Ano, mohli bychom nakoupit levnější a nepříliš kvalitní ingredience, ale bylo by to na úkor kvality.A nám není lhostejné, jaké pivo budeme vařit a jaké pivo se bude v Přerově pít.Pivo je naším národním nápojem téměř od nepaměti.
Zanikají-li české a moravské chmelnice, hrozí, že budeme chmel nakupovat v zahraničí nebo za přemrštěnou cenu. Ztratili bychom tolik oceňovaný český charakter piva a rozumnou cenu. To, ale pevně věřím, náš národ snad nedopustí.
