Česká gastronomie se těší rostoucímu uznání. Průvodce MICHELIN poprvé představuje výběr nejlepších restaurací v celé České republice, který doplňuje dosavadní výběr 24 pražských podniků.
Nový národní přehled zahrnuje jednu restauraci se dvěma hvězdami a osm podniků s jednou hvězdou, což potvrzuje pozici Česka jako gastronomické destinace, kterou stojí za to navštívit. Oficiální představení průvodce MICHELIN Česká republika se uskutečnilo 11. prosince v Mariánských Lázních.

V Česku je celkem devět restaurací oceněných MICHELIN Hvězdou za vrcholnou gastronomii, 18 podniků získalo označení Bib Gourmand za vynikající poměr ceny a kvality a čtyři restaurace obdržely Zelenou Hvězdu za udržitelný a odpovědný přístup. Celkový výběr 79 restaurací odráží působivou rozmanitost kulinářských stylů, které lze v České republice objevovat, z nichž mnohé čerpají inspiraci z historie a kultury této země.
Místní speciality jsou kreativně pojaty s respektem k tradici a přinášejí pokrmy, jež jsou lehké, vyvážené a snadno stravitelné. Šéfkuchaři dávají přednost lokálním surovinám, které přetvářejí pomocí mezinárodních kulinářských technik. Řada špičkových restaurací má vlastní zahrady nebo úzce spolupracuje s místními farmáři, rybáři a dodavateli. Česká republika také nabízí bohatou nabídku vyhlášených piv a vynikajících vín, která si zaslouží zvláštní pozornost.
„Díky jedinečné kombinaci tradice a modernity zve česká gastronomie místní gurmány i návštěvníky z celého světa na kulinářské objevování. Jsme hrdí, že s touto novou selekcí nyní oceňujeme restaurace po celé zemi, nejen v Praze, a uznáváme tak dovednosti, nasazení a vynikající kvalitu restaurací v České republice," říká Gwendal Poullennec, mezinárodní ředitel průvodce MICHELIN. „Naši inspektoři procestovali Česko křížem krážem, aby našli nejlepší restaurace v zemi. Navštívili nejen velká města, ale i menší obce, a zvláště je zaujaly vynikající vinařské oblasti. Velmi si rovněž cenili výjimečné pohostinnosti, se kterou se setkali po celé zemi.”
Inspektoři sestavili výběr výjimečných restaurací, které názorně ukazují neustálý vývoj české gastronomické scény.

Restaurace se dvěma hvězdami
Česko se může pochlubit špičkovou gastronomií, včetně restaurace oceněné dvěma Michelinskými Hvězdami. V restauraci Papilio ve Vysokém Újezdu, umístěné v bývalých zámeckých stájích s nádhernou klenbou, připravuje Jan Knedla se svým týmem v otevřené kuchyni degustační menu až o deseti chodech. Tento šéfkuchař kreativně přetváří pokrmy ze svého dětství a pracuje s kvalitními surovinami, z nichž většina pochází z lokálních zdrojů.
Osm restaurací s jednou hvězdou
V Česku je osm restaurací oceněných jednou MICHELIN Hvězdou, přičemž šest z nich tuto hvězdu získalo poprvé. Patří mezi ně restaurace ESSENS v Hlohovci u Břeclavi, kde si v elegantním prostředí pochutnáte na moderních pokrmech z regionálních a sezónních surovin, Entrée v Theatre Hotelu v Olomouci s otevřenou kuchyní menu s jedinečným konceptem, stejně jako stylová restaurace La Villa ve Zlíně, která nabízí fúzi francouzské a české kuchyně. V Praze zaujme například restaurace LEVITATE, která nabízí jedinečnou atmosféru kombinující historické a moderní prvky. Její kuchyně kombinuje především české suroviny s asijským kořením a severskými prvky. Dvě další pražské restaurace, Field a La Degustation Bohême Bourgeoise, obhájily své Michelinské Hvězdy.
18 Bib Gourmand
V české selekci udělil průvodce MICHELIN ocenění Bib Gourmand 18 restauracím, což je ocenění udělované za velmi dobrý poměr ceny a kvality. Mezi 15 nových restaurací oceněných Bib Gourmand patří například Šupina a Šupinka v Třeboni, umístěná v areálu nádherného zámku, která je obzvlášť zajímavá pro milovníky ryb, dále Bar ATELIER & bistro v Brně, s uvolněnou moderní atmosférou v historickém prostředí a malou sezónní nabídkou jídel. Neméně zajímavé je také Long Story Short Eatery & Bakery v Olomouci, moderní bistro postavené na principu sdílených talířů, nebo MIURA v Čeladné nabízející atraktivní kombinaci regionálních jídel, mezinárodních klasik a degustačního menu, či Výčep v Praze, živé neformální místo nabízející poctivou českou kuchyni v moderním pojetí. Tři pražské restaurace, které již získaly ocenění Bib Gourmand, ho dokázaly obhájit.

Zde je kompletní seznam restaurací s oceněním Bib Gourmand:
Kromě restaurací, které byly oceněny hvězdami nebo oceněním Bib Gourmand, zahrnuje výběr 52 restaurací, jejichž kuchyně vyniká pečlivou přípravou a kvalitou jídel. Inspektorky a inspektoři ocenili například Kohout NA VÍNĚ v Brně-středu, malé moderní bistro s příjemnou atmosférou, které nabízí sezónní menu nebo jídla à la carte, a také restauraci Tlustá Kachna v Chrudimi, která se nachází přímo na náměstí a láká hosty svou útulnou atmosférou a chutnou „domácí“ kuchyní. Za zmínku stojí také Babiččina zahrada v Průhonicích, kde se v útulném venkovském prostředí a na pěkné zahradní terase podávají sezónní a tradiční pokrmy, a Chapelle v Písku, jejíž moderní koncept se odráží v elegantním, světlém interiéru s otevřenou kuchyní a v pokrmech inspirovaných českou i mezinárodní kuchyní.
Tři MICHELIN speciální ocenění
Za vynikající výkon byli třemi speciálními oceněními MICHELIN (Service Award, Young Chef Award a Sommelier Award) vyznamenáni tři profesionálové ve svém oboru.
Cenu za nejlepší servis získal Miroslav Nosek, který se suverénně a pozorně stará o hosty jako hostitel v pražské restauraci Field. Je přátelský, komunikativní a vždy připravený pomoci. On i jeho tým profesionálně doprovázejí moderní a kreativní kuchyni šéfkuchaře a spolumajitele Radka Kašpárka, díky jehož schopnostem restaurace i letos obhájila Michelinskou Hvězdu.
Cenu Young Chef Award získává Khanh Ta, šéfkuchař vietnamské restaurace Taro, která se rovněž nachází v Praze. Navzdory svému mládí připravuje jídla, která jsou sofistikovaná, přístupná, elegantní a precizně provedená, přičemž každé odráží jeho citlivost a vášeň.
Zdeněk Oudes z pražské restaurace Marie B získal ocenění Sommelier Award. Je to právě on, kdo s nadšením doporučuje vybraná vína z pečlivě sestaveného vinného lístku, která skvěle doplňují šéfkuchařovo degustační menu Carte Blanche, jež je moderní a kreativní, ale stále vychází z české tradice.

Čtyři Zelené Hvězdy
Zelená Hvězda je udělována restauracím, které inspektory zaujaly inspirativními postupy, udržitelným přístupem a inovacemi. Toto ocenění bylo uděleno čtyřem restauracím: Dvůr Perlová voda v Budyni nad Ohří, restaurace LEAF a Štangl v Praze a Sůl a Řepa ve Strakonicích. Tyto restaurace reprezentují měnící se gastronomii založenou na autentických konceptech a inspirativních přístupech, jež utvářejí budoucnost gastronomie.
Přehled průvodce MICHELIN Česká republika 2025
(Celkem je inspektory doporučeno 79 restaurací):
● 1 restaurace se dvěma hvězdami (z toho 1 nová)
● 8 restaurací s jednou hvězdou (z toho 6 nových)
● 18 restaurací s Bib Gourmand (z toho 15 nových)
● 4 restaurace se Zelenou Hvězdou (všechny 4 nové)
Zdroj: Kateřina Beránková





