Dnes je 16. září 2025, svátek má Ludmila
Úvod Aktuality Brevíř enofila je nový nepostradatelný průvodce vinaře Vytvořit článek
Brevíř enofila je nový nepostradatelný průvodce vinaře
Redakce GastroIN - 02. 01. 2014    0 Líbil se vám tento článek?

2. 1. 2014 – „1 000 a 111 pojmů o víně, révě vinné a vinařství, aneb brevíř enofila" je nová kniha, která vychází u příležitosti 50. výročí založení MORAVÍNU, svazu moravských vinařů, o.s. s podporou Vinařského fondu a se spoluúčastí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského.

Autorem knihy je František Kratochvil, DrSc., jež sice není ani vinař, ani vinařský profesionál, zato erudovaný enofil a jak sám říká, poučený amatér na rozdíl od mnoha nepoučitelných profesionálů. Autor zvolil jako podtitul „brevíř enofila", čímž chtěl zdůraznit, že jde o četbu pro každého, kdo se cítí znalcem vína, i toho, kdo se jim necítí, ale chce vínu porozumět. Brevíř také není jen pouhou encyklopedií, je zaměřen prakticky a je určen ke každodennímu čtení. Čtenář v něm najde takové informace, které mu dají vhled do problematiky vína, například setká-li se s neznámým výrazem či pojmem napsaným na láhvi.

JUDr. Luboše Bárty, šéfredaktor Revue pro Hotel a Restaurant / SOMMELIER, ve své anotaci na brevíř enofila shrnuje hlavní přednosti publikace, kterými jsou:

  • vysoká odbornost,
  • různorodost zvolených hesel seřazených abecedně,
  • a především čtivost u slovníků neobvyklá.

Zároveň zde čtenář rychle najde všechny potřebné základní, ale i speciální odborné informace. Publikaci ocení laici i vinařští odborníci. Celou anotaci ke stažení poskytuje web reprezentující vína z Moravy, vína z Čech a je ke stažení zde.



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 18 hodinami
Na náměstí Míru ve Zlíně propukne o víkendu 20. a 21. září další ročník oblíbeného Food Truck Festivalu. Dva dny budou patřit vůní...
Redakce GastroIN - 12. 09. 2025
V sobotu 20. září 2025 se skanzen Rochus v Uherském Hradišti promění v místo plné chutí, vůní a podzimní atmosféry. Slovácký festi...
Redakce GastroIN - 11. 09. 2025
Sedmatřicetiletý Jan Fencl byl po třech letech v učení a složení tradiční zkoušky oficiálně pasován na bednáře. Přijali ho mezi se...
Reklama   •   Koupit reklamu