Dnes je 15. září 2025, svátek má Jolana
Úvod Aktuality Architektura a víno ve střední Evropě Vytvořit článek
Architektura a víno ve střední Evropě
Redakce GastroIN - 09. 12. 2013    0 Líbil se vám tento článek?

9. 12. 2013 - PRAHA - Fenomén posledních let ve světě vinařství - propojení současné architektury a nových technologií – představuje nový výstavní projekt Galerie Jaroslava Fragnera (GJF) pod názvem Architektura a víno ve střední Evropě, který dnes začíná v Praze. Hlavní výstavu v GJF doprovází publikace a mezinárodní sympozium, v lednu budou přednášet další zahraniční architekti o svých zkušenostech s touto architekturou a v A-Labu galerie je do 6. ledna paralelní výstava studentů Fakulty umění a architektury TU Liberec, jejichž ateliérovým zadáním bylo právě vinařství. Výstava v GJF potrvá až do 26. ledna a poté bude vystavena v několika metropolích (2014: Vratislav, Bratislava, Budapešť).

Těžištěm konceptu je představit spojení nových (i tradičních) výrobních postupů s moderní architekturou a designem, což se projevuje nejen na interiérech, ale třeba i na grafice vinět. V expozici nechybí zástupci z České republiky, Slovenska, Rakouska, Německa (Sasko), Maďarska, Slovinska a severu Itálie (Jižní Tyroly). Jednotlivé vinařské provozy či vinařská centra jsou představeny fotografiemi a plány. Důraz je rovněž kladen na charakteristiku jednotlivých vinařských regionů, typických odrůd, ale také výsledných produktů včetně popisu výroby a zrání vína, které je zpracováváno jak tradičními způsoby (např. zrání v barikových sudech), tak těmi nejmodernějšími technologickými postupy a zařízeními.

„Největší rozmach ve výstavbě nových vinařství v regionu v současnosti zaznamenává především Rakousko, ale tento trend se začíná objevovat i v České republice a ostatních vinařských lokalitách Střední Evropy. Souvisí to s všeobecnou obrodou vinařství, ale také s celospolečenským doceněním architektury jako kulturního fenoménu. Čeští či moravští vinaři oslovují přední architekty a vedou s nimi dialog při projektování nových vinařských celků, které se stávají novými vizuálními ikonami vinařských lokalit,“ uvedl kurátor výstavy Dan Merta.

Návštěvníky čeká kromě toho nejlepšího z vinařského stavitelství i zážitek gastronomický – degustace vybraného vína od některého z vystavujících vinařů. Výstava je inspirována estetikou vinařských provozů. Autory výtvarné koncepce jsou kurátor výstavy a ředitel GJF Dan Merta a architekt Jakub Fišer.

Obr. Weingut Presinger, Rakousko

Sympozium představí vinařskou architekturu

Na mezinárodním sympoziu nazvaném Víno-architektura-krajina, jímž bude celý projekt odstartován, vystoupí několik vybraných vinařů a architektů prezentovaných vinařství, kteří seznámí české publikum se svými realizacemi, mezi mnoha také světoznámý architekt Boris Podrecca, italský architekt Markus Scherer či zástupci rakouských ateliérů, které mají za sebou vícero úspěšných realizací vinařství - propeller z a gerner°gerner plus. Ti spolu s přizvanými vinaři Vladimírou Mrázovou z moravského Sonberku, Michaelem Thomasem ze saského Schloss Wackerbarthu a architektektem a znalcem vína Jánem M. Bahnou (Spolek slovenských architektů) představí téma vinařské architektury z několika úhlů, které dohromady podají komplexní informaci o tomto fenoménu současné architektury. Sympozium slavnostně zahájí Karel Schwarzenberg, který projektu udělil záštitu.

Obr. Vinofaktur Vogau, Rakousko

Vratislav, Bratislava, Budapešť

K výstavě vychází dvousetstránkový anglicko-německý katalog s českým doprovodným překladem, který obsáhlou formou postihuje celé téma včetně detailních popisů jednotlivých realizací. Autorem grafiky je Jan Šerých.

Výstava prezentující 38 vinařství či vinařských center příští rok poputuje do Vratislavi, Bratislavy, Budapešti a dalších evropských metropolí.

Architekti o realizacích

gerner°gerner plus: “Nová budova vinařství Leo Hillinger představuje symbiózu kvalitní architektury, vinařství a respektu vůči přírodě. Vyrovnat se se specifickou krajinou, srdcem vinařské oblasti Jois, ve které je objekt situován, bylo pro nás velkou výzvou. Vinařství jsme tedy zasadili hluboko do země, kde vznikají ideální podmínky pro zrání a archivaci vína, a pokryli jsme jej zeminou a vegetací, čímž naprosto splynul s okolní přírodou.”

propeller z: „Vinařství v 21. století nemusí sloužit jen k výrobě a skladování vína, ale také design může významně ovlivnit jeho obchodní úspěch."

Obr. Loisium, Rakousko



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 9 hodinami
Na náměstí Míru ve Zlíně propukne o víkendu 20. a 21. září další ročník oblíbeného Food Truck Festivalu. Dva dny budou patřit vůní...
Redakce GastroIN - 12. 09. 2025
V sobotu 20. září 2025 se skanzen Rochus v Uherském Hradišti promění v místo plné chutí, vůní a podzimní atmosféry. Slovácký festi...
Redakce GastroIN - 11. 09. 2025
Sedmatřicetiletý Jan Fencl byl po třech letech v učení a složení tradiční zkoušky oficiálně pasován na bednáře. Přijali ho mezi se...
Reklama   •   Koupit reklamu