Dnes je 24. říjen 2025, svátek má Nina
Reklama   •   Koupit reklamu
Úvod Aktuality Anketa s členy Národního týmu kuchařů a cukrářů AKC ČR Vytvořit článek
Anketa s členy Národního týmu kuchařů a cukrářů AKC ČR
Redakce GastroIN - před 12 hodinami    0 Líbil se vám tento článek?

Lidé si z dovolené vozí zážitky. Kuchaři k nim navíc často přiberou i inspirace pro své vaření.

Nadchlo vás letos nějaké jídlo na vaší dovolené?

 

Vojtěch Petržela, zástupce šéfkuchaře, Výčep Praha

Namísto dovolené si vozím inspirace ze stáží. Byl jsem ve Velké Británii v restauracích oceněných michelinskou hvězdou. Inspirací je tedy více než dost. Moc se mi například líbí způsob grilování zeleniny. Nejprve se vezme například mladá mrkev, která se ugriluje nad ohněm skoro dočerna. Pak se z ní udělá smoothie, do kterého se zašlehá uzený olej. Vznikne zálivka, kterou dáme na čerstvě ugrilovanou mrkev. Zeleninu podáváme jako přílohu třeba ke steakům. Vynikající je například i grilovaná mladá brokolice, kterou přelíváme zálivkou vyrobenou z brokolice.

 

Ondřej Koráb, šéfkuchař, Grandrestaurant Hotel Pupp Karlovy Vary

Letos jsem byl na dovolené v Řecku a moc mi tam chutnala jejich nakládaná zelenina plněná čerstvým sýrem. Byla svěží, měla příjemnou kyselost, prostě vynikající. Do naší restaurace jsem přenesl myšlenku tohoto jídla, ale v odlišném zpracování. Používáme pečenou ředkev, kterou nakrájíme na tenké plátky a plníme krémovým čerstvým sýrem s pažitkou a dalšími bylinkami. Zdobíme oříšky a fragmenty pomeranče. Podáváme jako vegetariánský předkrm.

 

Patrik Bečvář, šéfkuchař, Hotel Královka Bedřichov

Z poslední dovolené jsem si přivezl sladkou inspiraci – trhanec. Připravuji ho v pozměněné podobě s karamelem a nakládanou hruškou. Trhanec plním vyšlehaným tvarohem s vanilkou a troškou rumu. Kombinace karamelu, nakládané hrušky a vše zjemněné tvarohovým krémem je fantastická. Naši hosté mají tento dezert velice rádi.

 

Martin Staněk, culinary chef, Gastro Mach Jeseník

Letos se mi konečně podařilo vyrazit do Mexika. A protože mexickou kuchyni moc rád vařím, zaměřil jsem se hlavně na poznávání autentických chutí. Zjistil jsem například, že tamní avokádo chutná úplně jinak než avokádo koupené u nás v obchodě. A samozřejmě jinou chuť má potom i tradiční guacamole. Velmi inspirativní jsou pro mne různé mexické salsy a omáčky. Nadchla mě třeba omáčka mole, která je vyrobená z chilli papriček, čokolády a různého koření a podává se ke kuřeti. Ochutnal jsem spoustu sals – ananasových, rajčatových, a samozřejmě všude s přídavkem chilli, které má v Mexiku úžasnou chuť.



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 4 hodinami
Pytloun Sky Bar & Restaurant Prague na střeše hotelu Pytloun Boutique Hotel Prague nabízí celkem 32 míst ve stylových vyhřívaných...
Redakce GastroIN - před 12 hodinami
Sezónní očistné kúry se staly populárními rituály, jimiž své tělo i mysl připravujeme na další roční období. Místo kontroverzních...
Redakce GastroIN - 22. 10. 2025
Pro všechny angažované kuchaře, cukráře a ostatní profesionály i amatéry z oblasti gastronomie začíná druhá desítka jedinečné gast...
Reklama   •   Koupit reklamu