Dnes je 24. červen 2025, svátek má Jan
Úvod Aktuality 4 mýty o kávě aneb co možná nevíte o kofeinu Vytvořit článek
4 mýty o kávě aneb co možná nevíte o kofeinu
Redakce GastroIN - 12. 08. 2013    0 Líbil se vám tento článek?

12. 8. 2013 - PRAHA - O kávě koluje celá řada mýtů. Možná jste i vy slyšeli o tom, že tento nápoj škodí zdraví nebo není vhodný při hubnutí. Jak je to ale ve skutečnosti? Na to odpovídá Luboš Martínek, šéfbarista sítě kaváren CrossCafe.

Mýtus 1: Káva škodí zdraví

Vlivy kávy na lidské zdraví nejsou zcela jednoznačné. Především je důležité pít kávu v rozumném množství, to znamená maximálně 4 šálky denně. V takovém případě má káva povzbuzující účinky: podporuje činnost mozku, zvyšuje pozornost i vaše paměťové schopnosti, pomáhá odstranit únavu a zlepšuje náladu. Káva se rovněž řadí mezi antioxidanty, které mohou vést ke snížení srdečně-cévních chorob či omezit riziko vzniku některých typů cukrovky. Nadměrné pití kávy je pro organismus naopak zatěžující. Může způsobovat podrážděnost nebo zvýšenou srdeční činnost.

 

Mýtus 2: Snažíte se zhubnout? Potom na kávu zapomeňte!

Hubnete? Pak nesmíte pít kávu! I v tomto případě jde o pouhý mýtus. Káva sama o sobě nemá na snižování váhy vliv. „Samozřejmě je nutné používat zdravý rozum a přemýšlet, na jaký způsob budete kávu pít. Espresso s mlékem a jednou kostkou cukru by nemělo vaší linii nijak uškodit, stejně jako občasný sladký dezert, z něhož není třeba dělat žádné tabu. Nadměrný počet šálků se šlehačkou nebo smetanou, k tomu pravidelně tři a více kostek cukru, může váš hubnoucí program naopak trochu sabotovat,“ říká Luboš Martínek, šéfbarista sítě kaváren CrossCafe.

Mýtus 3: Malé silné espresso obsahuje hodně kofeinu

Mám raději slabší kávy než je klasické espresso. Toto je častý mýtus! Klasické espresso je káva obvykle připravovaná z všeobecně kvalitnější Arabiky, která obsahuje zhruba poloviční množství kofeinu než běžně rozšířená Robusta. Navíc způsob přípravy je jiný než u ostatních druhů káv. Čas, kdy horká voda prochází kávou, je kratší a tím se do espressa dostává vůbec nejméně nežádoucích látek ze všech kávových nápojů. Chci-li kávu s nižším obsahem kofeinu, pak klasické malé espresso je správná volba

Mýtus 4: Káva zvyšuje krevní tlak

Obecně se traduje, že pití kávy zvyšuje krevní tlak. Běžná dávka kofeinu, odpovídající čtyřem šálkům denně, však nijak riziková není. Pokud ovšem kávu pijí lidé, kteří nejsou na kofein zvyklí, může se jim – pouze krátkodobě – mírně zvýšit krevní tlak. Jestliže poté budou kávu pít pravidelně, jejich organismus si na kofein zvykne a krevní tlak se vrátí k původním hodnotám.



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 1 hodinou
Je v Německu levněji než u nás? Na sklonku května proběhla českými médii zpráva o velkém zlevňování v německých řetězcích. Vše zač...
Redakce GastroIN - 23. 06. 2025
Společnosti Heineken ČR šíří už od roku 2010 osvětu o zodpovědném přístupu k alkoholu. S příchodem letní cyklistické sezóny se do...
Redakce GastroIN - 20. 06. 2025
13. ročník Holešovské Regaty, který se koná dnes a zítra v zahradách zámku Holešov na Kroměřížsku, připravil spoustu zábavy a skvě...