
V sobotu 20. září 2025 se skanzen Rochus v Uherském Hradišti promění v místo plné chutí, vůní a podzimní atmosféry. Slovácký festival chutí a vůní slaví už 11. ročník a letošním tématem jsou hrušky a houby – dvě typické suroviny slovácké kuchyně.
Návštěvníci se mohou těšit na hruškové koláče, povidla, kompoty, houbové polévky, houbového kubu, smaženice i další speciality z místních surovin. Festival tradičně doplní i klasické pokrmy jako patenty, vdolečky, slovácký chléb, škvarková pomazánka, vína od vinařů z regionu a piva z místních pivovarů.
„Slovácký festival chutí a vůní si nechávám málokdy ujít a i letos se na něj moc těším,“ říká Stanislav Blaha, předseda správní rady Regionu Slovácko a starosta města Uherské Hradiště. „Hruškový koláč nebo domácí povidla mně vždy připomenou dětství a vůni babiččiny kuchyně. Jsem rád, že na Slovácku máme akce, které oživují tradiční chutě a dávají prostor lidem, kteří vaří srdcem a drží se původních receptur. Festival je pro mě oslavou toho nejlepšího, co náš region nabízí.“
Chybět nebude folklorní program s cimbálovou muzikou a pestrý jarmark lokálních prodejců, kteří své produkty ladí do festivalového tématu. Pro nejmenší zahraje dopoledne i odpoledne kočovné divadélko, pro dospělé budou přichystané přednášky o vyšívaných kuchařkách. Všichni pak mohou během dne soutěžit o hodnotné ceny, které věnují samotní prodejci na Slováckého festivalu.
Festival proběhne v sobotu 20. září od 10:00 do 16:00 v areálu skanzenu Rochus. Akce je vhodná pro všechny věkové kategorie a patří mezi nejnavštěvovanější gastronomické slavnosti regionu. Akce se koná za každého počasí.
Doporučujeme zakoupit vstupenky online – pohodlně, bez čekání ve frontě: on-line předprodej Slovácký festival chutí a vůní 2025.
Pořadateli akce jsou Region Slovácko – sdružení pro rozvoj cestovního ruchu a Park Rochus, o.p.s.

