Dnes je 29. červen 2025, svátek má Petr a Pavel
Úvod Aktuality Školní jídelny vaří tradiční jídla Jeseníků, žáci napříč Jeseníky ochutnají místní speciality Vytvořit článek
Školní jídelny vaří tradiční jídla Jeseníků, žáci napříč Jeseníky ochutnají místní speciality
Redakce GastroIN - 09. 09. 2013    0 Líbil se vám tento článek?

9. 9. 2013 - JESENÍKY - Žáci základní škol v Šumperku, Bruntále, Rýmařově i Hanušovicích si tento týden budou pochutnávat na tradičních jídlech hor pod Pradědem. Právě probíhající gastronomický festival Chuť Jeseníků se promítl i do jídelníčku školních kuchyní. Do puntíku se tak naplňují vize organizátorů oživit tradice regionu.

Každý rok oslovují poařadatelé jídelny s nabídkou zapojit se do gastronomického festivalu Chuť Jeseníků. Akce má velký úspěch mezi učiteli i žáky. Ochutnají něco nového a mnohdy se prvně setkají s tím, co je tradiční, jesenické. V letošním roce se do týdne s Chutí Jeseníků zapojily hned čtyři základní školy: tradičně ZŠ Vrchlického v Šumperku, dále pak 1. ZŠ v Bruntále, základní školy v Rýmařově a Hanušovicích.

Matadorem v přípravě tradičních jídel Jeseníků je školní jídelna při základní škole na šumperské Vrchlického ulici. Ta se do projektu letos zapojila již potřetí. Strávníci této školy v týdnu 9. - 13. září ochutnají například slezský bigos, plněný zelný list, místní verzi zelňačky, hovězí maso s křenem a další regionální speciality.

V bruntálské základní škole plánují svým strávníkům nabídnout hovězí špekovou pečeni s chlebovou omáčkou a vozkovu houskovou polévku, která je například hitem jídelníčku v restauraci Kolštejn. Ta je zařazena do gastronomického festivalu Chuť Jeseníků. Rýmařovská základní škola připraví ve čtvrtek kompletní menu „made in Jeseníky“. Podávat se bude zelňačka podle lokálního receptu a masové knedlíčky v nudlovém těstě.

Chuť Jeseníků je třetím ročníkem úspěšného gastronomického festivalu, který letos vybral ty nejlepší podniky. V nich nabízí tradiční jídla regionu. Akce vypukla v polovině června a potrvá až do konce září. Letos se gurmánům představuje sedm velmi kvalitních restaurací, jedna pivnice a jedna kavárna. Účastníci jsou vybráni skutečně pečlivě, a to na základě kladných referencí, získaných certifikátů kvality nebo vlastní zkušenosti organizátorů. Cílem festivalu je vrátit místní jídla do nabídek restaurací a vytvořit zajímavou nabídku pro turisty. Pořadatelem akce je občanské sdružení Jeseníky přes hranici, akce je podporována Olomouckým krajem.



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - 26. 06. 2025
Vana na chlazení pivních sklenic, která se díky nově instalované elektronice umí sama napustit či vypustit, kontroluje teplotu a p...
Redakce GastroIN - 25. 06. 2025
Zájem o česká a moravská vína projevilo téměř 200 japonských odborníků z řad someliérů, obchodníků, novinářů i dovozců. Stalo se t...
Redakce GastroIN - 24. 06. 2025
Je v Německu levněji než u nás? Na sklonku května proběhla českými médii zpráva o velkém zlevňování v německých řetězcích. Vše zač...