Dnes je 19. květen 2025, svátek má Ivo
Úvod Aktuality Zdoláš, ale neodoláš Vytvořit článek
Zdoláš, ale neodoláš
Redakce GastroIN - 01. 10. 2019    0 Líbil se vám tento článek?

03. 10. 2019 - HANUŠOVICE - Jedinečný ležák s horským chmelem Keprník zdolal pořádný výšlap. Letos je mu rok a díky svým příznivcům se dostal až na vrchol.

Na počátku bylo odhodlání, uvařit nový ležák z hor, podle staré receptury, a současně trochu jiný. Dostal jméno hory a má i její majestát. Jedinečný ležák Keprník je pivo z podzemní vody z horských pramenů, sladu z podhorských ječmenů a z horského chmele, který si pivovarníci češou ručně sami.

JÁ ŘÍKÁM VRCHOL

Na vrcholu Keprníku ve výšce 1 423 Lucie Polišenská převzala sezonu Keprníku a stala se jeho patronkou. „Jsem připravená na tolik Keprníku, na kolik bude potřeba. Na to si připijem!“ s chutí slíbila Lucie Polišenská a otřela si pěnu. „To pivo chutná skutečně dobře,“ vychutnává si Lucie každý lok, kochá se výhledem a dává pivu další uznání: „Já říkám, vrchol.“

Její odhodlání dává tušit, že Lucie bude Keprníku skvělou patronkou a výborně zapadne do jeho rodiny.

„Tak, přátelé Holbáci, jdeme na to!“ zavelela s nadšením Lucie Polišenská u stanice lanovky Ramzová a za-hájila výstup na Keprník. Ještě předtím si nezapomněla připít Keprníkem. „To bodlo. Prostě když jdeme na Keprník, tak se vším všudy“. Výstup je poměrně náročný a tak došlo i na lanovku. Bylo příjemné nechat se vyvézt na Šerák a odtud pěšky po sedle až na Keprník. A ty výhledy.

Stavit se na Šeráku byla dost lákavá myšlenka, ale Lucii se ji podařilo ihned zapudit s tím, že dnes je cíl jin-de. Při pochodu se stihla nejen kochat přírodou, ale dokonce i zpovídat kolemjdoucí. Na otázku, čím je pro ně Keprník, dostala řadu odpovědí jako: kopec, pivo, horský chmel, super ležák, pivo jako hora, které s nad-sázkou okomentovala: „Je vidět, že v horách jsou lidi v obraze, to bude tím vzduchem nebo pivem?“

Její pozornosti neunikla ani Horská pivní záchranka. Hoši s batohy plnými chlazené Holby, coby zachránci zemdlených turistů v Jeseníkách, ocenili její zájem a hned vzápětí terénní kelímek naplnili pivem z hor. Je-jich rádius je široký, takže je můžete v terénu využít i vy.

PIVO S JISKROU HORSKÝCH PRAMENŮ

Jedinečným ležákem Keprník se poprvé připíjelo loni na podzim. Dostal jméno hory, která leží v jednom z nejunikátnějších prostředí Jeseníků. A stejně jedinečný je také tento ležák z hor. Keprník je pivo s mohutným tělem, výborným řízem a jiskrou horských pramenů. základem je podzemní voda z horských pramenů, které má pivovar přímo ve svém areálu, a to je dnes unikát. Voda má ideální složení a čistotu vody kojenecké, a proto ji není zapotřebí nijak upravovat. To je pro pivo zásadní, protože voda je základem piva a významně ovlivňuje chuť i jeho celkovou charakteristiku.

Lucie Polišenská je v Jeseníkách doma a na místní pivo nedá dopustit. Narodila se v Šumperku a jako dítě vystupovala se šumperským sborem Motýli. Po střední škole odešla do Prahy studovat DAMU a dnes má angažmá v činohře Národního divadla. Se spolužáky mají vlastní soubor Cabaret Calembour. A s nimi také chodí na Keprník.

VIDEO ZDE

Zdroj: Mark Publicity



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 4 hodinami
Již 26. ročník festivalu Hello Jazz Weekend se uskuteční ve dnech 17. – 19. července 2025 v Uherském Hradišti, Kyjově, Zlíně a Ves...
Redakce GastroIN - 16. 05. 2025
Slovácké kulturní léto vstupuje už do svého 18. ročníku.  A opět na začátku prázdnin rozhýbe a roztančí Uherské Hradiště. Tentokrá...
Redakce GastroIN - 15. 05. 2025
Nefiltrovaný ležák Broumy zvítězil v kategorii kellerbier na světovém World Beer Cupu – soutěži, která je považována za olympiádu...