
3. 10. 2012 - VELKÉ KARLOVICE - Už jen pár hodin zbývá do zahájení Karlovského gastrofestivalu - svátku všech gurmánů a milovníků (nejen) valašské kuchyně ve Velkých Karlovicích. Uskuteční se 5. až 7. října a opět přinese spoustu dobrého jídla, zábavy i doprovodných programů.
Hlavní událostí bude víkendová Gastro tour s bohatou nabídkou krajových specialit a regionálních produktů na mezinárodním farmářském trhu.
Karlovský gastrofestival pořádá Resort Valachy s majiteli hospod a restaurací v údolí Léskové. Cílem je popularizovat regionální producenty a valašskou gastronomii, k níž neodmyslitelně patří frgály, kyselice, halušky či slivovice. Zároveň každý ročník zpestří prezentace gastronomie některé evropské země. „Letos přivítáme producenty a kuchaře z Maďarska. Bude mezi nimi mj. Miguel Rocha Vieira, šéfkuchař restaurace Costes v Budapešti, držitel michelinské hvězdy, která je nejprestižnějším oceněním v kuchařském oboru. Zájemci budou moci jeho um ocenit při Michelinském obědě a Galavečeři v sobotu 6. října v hotelu Lanterna,“ uvedl ředitel hotelů Resortu Valachy Tomáš Blabla.
Hlavním bodem Karlovského gastrofestivalu je Gastro tour s mezinárodním farmářským trhem. Koná se v sobotu 6. a neděli 7. října vždy od 10 do 18 hodin. Lidé mohou v této době navštěvovat hospody i další gastro zastávky (letos celkem 10) a ochutnávat různé speciality i krajové produkty ve stáncích. Hospody nabídnou vedle tradičních valašských pokrmů i jehněčí, zvěřinové či zabíjačkové speciality, zajímavostí je králičí menu v hotelu Lanterna, které vzešlo z nedávné soutěže o nejlepší recept. Producenti na farmářském trhu nabídnou frgály a další pečivo, uzeniny, sýry, medové výrobky, čerstvou zeleninu či domácí mošty a marmelády. Díky účasti Maďarů zpestří nabídku husí speciality, vína, sýry, koření a čabajka i další uzeniny z mangalice – vepřového masa stejnojmenného plemene, které si mezi gurmány vysloužilo pro svou šťavnatost a vysoký obsah zdravého cholesterolu pojmenování „bio-prase“. Vrátí se i loňští hosté z italské obce Sauris, přivezou pršut a další uzeniny, horské pivo Zahre a kuchaře, který bude vařit italské speciality. Mezi gastro zastávkami hosty sveze turistický vláček, historický autobus či koňský povoz. Za pokrmy i zboží na trhu se platí jednotným platidlem valašským gastrošem (1 gastroš = 25 Kč). Gastro tour se koná za každého počasí, vstup je zdarma.
Připraveny budou i doprovodné programy: řemeslný jarmark, barmanské večery či kuchařské show u hotelu Horal, na které je letos nově vstup zdarma. Jedna gastro zastávka je zasvěcena zábavě pro děti s možností hlídání, při dobrém počasí se budou konat vzlety v horkovzdušném balonu. Sobotní večer zpestří v některých hospodách živá muzika a Zakarpatská veselice s vatrou, cimbálovou muzikou a ukázkami tanců.
Vyvrcholením gastrofestivalu bude v neděli 7. října od 11 hodin soutěž o nejlepší valašský frgál, v níž mohou svůj um poměřit pekařky a pekaři z řad veřejnosti. Letos přinese zpestření v podobě speciální kategorie kuriózních frgálů. Klání se může zúčastnit kdokoli, stačí přinést soutěžní frgál do 10:30 hodin do hotelu Lanterna. V čele poroty tradičně zasedne pan Ladislav Frgal.
Další informace najdete na www.karlovskygastrofestival.cz
Program Karlovského gastrofestivalu
Pátek 5. 10.
20:00 - Barmanský večer (Lanterna)
Sobota 6. 10.
10:00 - 18:00 - Gastro tour s farmářským trhem (údolí Léskové)
10:30, 13:00, 15:00 - Kuchařské show (Horal)
12:00 - Michelinský oběd – Miguel Rocha Vieira (Lanterna)
17:00 - Podvečer s kapelou Dareband (U Dorňáků)
18:00 - Zakarpatská veselice (Areál Lésková)
19:00 – posezení s živou muzikou (Penzion Pod Pralesem)
20:00 – Galavečeře s michelinskou hvězdou – Miguel Rocha Vieira (Lanterna)
20:00 – Maďarská galavečeře – Almárium Hungarorum (Horal)
22:00 - Barmanský večer (Lanterna)
Neděle 7. 10.
10:00 - 18:00 - Gastro tour s farmářským trhem (údolí Léskové)
10:30, 13:00, 15:00 - Kuchařské show (Horal)
11:00 - Soutěž o nejlepší valašský frgál (Lanterna)
18:00 - Galavečeře „Best of Valachy“ (Lanterna)
TOP 10 Karlovského gastrofestivalu aneb Co si nenechat ujít
- Michelinský oběd a Galavečeře s Miguelem Rochou Vieirou – jedinečná příležitost ochutnat špičkovou gastronomii v podání držitele michelinské hvězdy (6. 10., Lanterna)
- Valašské frgály – tuto nejznámější valašskou pochoutku nabídnou prodejci na farmářském trhu, můžete také ochutnávat při soutěži o nejlepší valašský frgál
- Králičí menu – jedinečná příležitost ochutnat králíka „jinak“. Hotel Lanterna nabídne pokrmy, které vzešly z letošní soutěže O nejlepší valašský recept.
- Maďarské uzeniny z mangalice – mangalica je maďarské plemeno prasat, které vyniká šťavnatým masem s obsahem zdravého cholesterolu. Používá se k výrobě maďarských uzenin – uheráku či čabajky. K dostání bude na farmářském trhu, k ochutnání na Maďarské galavečeři (6. 10., Horal).
- Italský pršut a tiramisu – hosté z italské obce Sauris budou v Gril srubu Razula servírovat italské speciality, nakoupit tu můžete pršut, sýry a další italské produkty
- Zabíjačka – neodmyslitelně patří k Valašsku, proto můžete u hotelu Galik ochutnat tlačenky, jitrnice a další zabíjačkové speciality
- Mezinárodní farmářský trh – zcela jedinečnou příležitost nakoupit regionální valašské i maďarské produkty nabídne trh u Hotelu Pod Javorem (sobota a neděle 10:00 – 18:00).
- Sobotní večerní programy – neodjíždějte v sobotu domů hned po Gastro tour. Můžete pokračovat v gurmánských zážitcích na galavečeřích v hotelech Lanterna a Horal, zajít na Zakarpatskou veselici, vystoupení kapely Dareband či barmanský večer.
- Kuchařské show – třikrát denně v sobotu i neděli budou svůj um předvádět profesionální kuchaři u hotelu Horal. Zúčastní se mj. tým HORECA a Milan Macháček, vítěz Gourmet team Challenge 2010
- Vzlety v horkovzdušném balonu – podívejte se na údolí Léskové z výšky. Při příznivém počasí se budou u Gril srubu Razula konat krátké vzlety v horkovzdušném balonu.
Co kde najdete při Gastro tour
Spa hotel Lanterna – králičí menu, soutěž frgálů, barmanské večery, michelinský oběd a galavečeře
Wellness hotel Horal – jehněčí a další krajové speciality, kuchařské show, jarmark
Hotel Galik – zabíjačkové a valašské speciality
Hotel Pod Javorem – MEZINÁRODNÍ FARMÁŘSKÝ TRH, kyselice, gulášovka, houbová omáčka, šoulet, domácí jablečný štrůdl, grilovaná kolena zlínské Restaurace U Johana
Gril srub Razula - italské produkty a speciality, káva Bencini, vzlety v horkovzdušném balonu
Apartmány Razula - burčák, víno, grilované speciality, sýry, ochutnávky nepasterizovaného piva
Penzion Pod Pralesem – valašské speciality, grilovaná žebra, jehněčí, sobota večer živá muzika
Penzion U Dorňáků – zvěřina, ryby, kyselice, sobota odpoledne Dareband
Pension Školka – zábava pro děti, "Dětská odložna" - hlídání s programem, palačinky, šulánky s mákem, švestkový koláč, dršťková polévka, grilované steaky, živá muzika
Areál Lésková – zakarpatská kuchyně (bograč, holubce, sirniky, šašlik, opékané brambory na ohni...), živá muzika, v sobotu večer Zakarpatská veselice
Užitečné informace
Jednotná měna – Valašský gastroš Oficiálním platidlem Karlovského gastrofestivalu je Valašský gastroš. Má podobu papírové "bankovky" chráněné vodoznakem. Platba za degustační pokrmy v hospodách a restauracích a za zboží na farmářském trhu během Gastro tour (tedy v sobotu a neděli od 10:00 do 18:00) je možná výhradně tímto platidlem. Na všech gastro zastávkách jsou k dispozici označené směnárny, v nichž si můžete vyměnit peníze v poměru 25 Kč = 1 gastroš. Minimální množství pro výměnu ve směnárně: 4 gastroše (100 Kč), vždy od 14:00 bude možno přikupovat gastroše po 1 ks.
Doprava Pro parkování automobilů jsou vyhrazeny zdarma parkovací plochy v údolí Léskové. Mezi gastro zastávkami, které jsou rozprostřeny ve vzdálenosti 3,5 km, se můžete pohybovat pěšky (cyklostezka Bečva), nebo se svézt turistickým vláčkem, historickým autobusem či koňským povozem.