Dnes je 23. květen 2025, svátek má Vladimír
Úvod Aktuality VZDĚLÁVÁNÍ UČITELŮ: NETRADIČNÍ PŘÍPRAVY KÁVY I DEGUSTACE WHISKEY Vytvořit článek
VZDĚLÁVÁNÍ UČITELŮ: NETRADIČNÍ PŘÍPRAVY KÁVY I DEGUSTACE WHISKEY
Redakce GastroIN - 09. 12. 2019    0 Líbil se vám tento článek?

16. 12. 2019 - ČESKÁ REPUBLIKA - Jak to vypadá, když učitelé, místo aby učili své žáky, sami zasednou do školních lavic a vstřebávají novou látku?

Samozřejmě,  že  zajímavě  –  kantoři  pozorně poslouchají a zapisují si poznámky, fotografují si mobilními telefony přednáškové slidy, hlásí se, ochutnávají a zkoušejí praktické úkony.

Tak to každoročně vypadá na workshopu pro pedagogy středních škol s gastronomickým   zaměřením,   který   pro   učitele  ve  svém  brněnském  vzdělávacím  centru  Abzac  pořádá  Česká  barmanská  asociace.  Letos  se  dvoudenní  event  pro  stovku  kantorů  z  různých  koutů   republiky   uskutečnil   v   pátek   15. a sobotu 16. listopadu.

Paleta  témat  se  do  dvoudenní  časové  dotace  vešla  přepestrá.  Učitelé  absolvovali workshop týkající se základních dovedností  a  schopností,  které  jsou  klíčové  pro  přípravu  perfektních  koktejlů – od barmanovy přípravy pracovního  místa  až  po  posilnění  týmového  myšlení, a samozřejmě došlo i na praxi v podobě samotného míchání drinků.

V dalších seminářích se pedagogové seznámili  se  zásadami  míchání  koktejlů  z  ovocných  destilátů,  netradičními  metodami  přípravy  kávy  jako  drip, French press či moka konvička, i  nejčastějšími  chybami,  kterých  se  jejich  studenti  dopouštějí  na  juniorských   soutěžích   teatenderů   neboli   čajových specialistů. Řeč byla i o hygieně  v  gastronomii  či  soutěži  středoškolských týmů Makro TOP gastro tým.  Pověstnou  třešinkou  na  dortu se stala řízená degustace skotské, ir-ské a americké whiskey.

„Odborníci   v   oboru   gastronomie   se   obecně   nevěnují   předávání   informací  pedagogům  středních  škol  a  učilišť.  Kantoři tak vědí pouze to, co si přečetli, ale  praktické  zkušenosti  s  tím,  co  učí,  nemají  mnohdy  žádné.  My  jim  proto  alespoň jednou ročně touto formou nabízíme  doplnění  potřebného  praktického  rozhledu,“  uvedl  prezident  České  barmanské asociace Aleš Svojanovský.

Text: Michael Lapčík, Česká barmanská asociace




TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 22 hodinami
Už devátý ročník oblíbeného Levandulového festivalu v Bezděkově u Úsova se uskuteční 5. a 6. července 2025 přímo na levandulových...
Redakce GastroIN - 21. 05. 2025
V Napajedlích se chystá jubilejní ročník oblíbené pivní slavnosti Festival malých pivovarů. V sobotu 21. června 2025 od 16 hodin m...
Redakce GastroIN - 20. 05. 2025
Legendy české gastronomie v čele se Zdeňkem Pohlreichem, koncert Davida Kollera, asijská zóna, talk stage, špičková vinařství a to...