Dnes je 5. říjen 2025, svátek má Eliška
Reklama   •   Koupit reklamu
Úvod Aktuality / Recepty / Hlavní jídla / Dezerty Vinohradský Parlament pořádá borůvkobraní Vytvořit článek
Vinohradský Parlament pořádá borůvkobraní
Redakce GastroIN - 23. 08. 2023    0 Líbil se vám tento článek?

Dostali jste chuť na borůvky právě teď? Ve Vinohradském Parlamentu to vyřeší za vás. Pořádají tam totiž od 23. do 28. srpna borůvkobraní.

Borůvky mají široké využití. Chutnají jen tak v jogurtu, rozmixované v mléčném koktejlu, jako náplň do koláčů i knedlíků. Velmi dobře si ale rozumí i se slanými pokrmy, a tak se hodí i jako sladká ingredience do omáček ke grilovanému masu nebo jako pikantní příloha.

Borůvky ovšem nejsou jen oblíbené letní ovoce, ale i pomocník při budování imunity. Patří totiž mezi jedno z nejzdravějších druhů ovoce vůbec. Vedle vitaminů A, B a C vám doplní i železo, hořčík či draslík. Před nadcházejícím podzimem se tak jejich konzumace skutečně hodí.

Recept na doma

Udělejte si borůvkové knedlíky doma. A jestli si netroufáte na kynuté, zkuste tvarohové knedlíky s borůvkami podle šéfkuchaře Jana Pípala.

Suroviny na 6 knedlíků:

Tvaroh polotučný (v alobalu) 50 g

Žloutek 2 ks

Hrubá mouka 2–4 polévkové lžíce

Kypřící prášek na špičku nože

Sůl špetka

Borůvky 200 g

 

Tvaroh smíchejte se žloutky a moukou (sůl a kypřící prášek promíchejte předem s moukou). Vypracujte rychle hladké těsto a na pomoučněném vále vypracujte váleček. Nožem nebo kartou nakrájejte na 6 dílů, ze kterých připravte stejnoměrné placky, do kterých plníte čerstvé borůvky. Vypracujte pravidelné kuličky a vařte v lehce osolené vodě 8 minut.

Nejlépe chutnají s přepuštěným máslem, strouhaným tvarohem a moučkovým cukrem, nebo s borůvkovým žahourem, který připravíte z povařených borůvek s cukrem a smetanou. Po vychladnutí vmíchejte měkký tvaroh a podávejte s máslem a cukrem.

 

Foto: Hynek Hampl



Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - 03. 10. 2025
Kuchařská soutěž BernardChef vstupuje do čtvrtého ročníku. Opět otevírá dveře všem, kdo milují kuchařinu a chtějí své řemeslo děla...
Redakce GastroIN - 03. 10. 2025
Po dvou letech čekání se milovníci slivovice znovu dočkají! Slovácké muzeum v Uherském Hradišti a Společnost přátel slivovice Česk...
Redakce GastroIN - 02. 10. 2025
Prestižní ocenění Regionální potravina Zlínského kraje převzali lokální vítězní výrobci od ministra zemědělství Marka Výborného, ř...
Reklama   •   Koupit reklamu