Dnes je 13. květen 2024, svátek má Servác
Reklama   •   Koupit reklamu
Úvod Aktuality Velikonoce se blíží. Udělejte si je už o víkendu Vytvořit článek
Velikonoce se blíží. Udělejte si je už o víkendu
Redakce GastroIN - 12. 04. 2011    0 Líbil se vám tento článek?
 12. 4. 2011 VÝCHODNÍ MORAVA – Ve znamení blížících se Velikonoc se ponese řada akcí pořádaných tento víkend. Na své si přijdou milovníci tradic i třeba kvalitních, v souladu s přírodou vyrobených potravin. Právě pro ně se uskuteční už třetí farmářský trh v prostorách základní školy ve zlínské Štípě, jenž dostal tentokrát název Velikonoční. Uskuteční se v sobotu 16. dubna od 8 do 12 hodin. „Bude opět jedinečný. Rozšířili jsme sortiment a vybrali nejlepší farmáře z našeho kraje,“ prozradila Romana Miková z pořadatelského projektu Nakupujeme lokálně – Nalok.cz. Kdo přijde, může se těšit třeba na produkty Řeznictví U Kusáků, které je vyhlášené selským masem pocházejícím výhradně z okolních ekofarem. Nabízí také selské produkty vyráběné tradičním řemeslným způsobem bez použití rychlosoli a jiné chemie – třeba maso uzené na trnkovém dřevě, s přidáním česneku a koření od okolních farmářů. Chybět nebudou ani živé ryby z rybářství Dujsík, domácí vejce, chlazená kuřata a krůty z farmy v Prasklicích, domácí těstoviny, sýry, včelí produkty či nejlepší frgály. Zájemci si budou moci nakoupit i velikonoční ozdoby. Ve stejný den, tedy v sobotu 16. dubna, uspořádá Slovácké muzeum v Uherském Hradišti první z pravidelných tvořivých programů s názvem Tvoříme v muzeu. Uskuteční se od 9 do 13 hodin v hlavní budově muzea. Interaktivní program je určený nejen pro rodiny s dětmi, ale i pro seniory a handicapované. „A co se můžete naučit? V bezprostředním čase před Velikonocemi to bude pletení pomlázek – žil, drobných košíků z pedigu a zvládnutí základů košíkářské techniky. Jako lektoři se zájemcům budou věnovat vedle odborných pracovníků muzea také mistři košíkáři Hana a Andrea Špalkovy a Rostislav Stloukal,“ prozradila Kateřina Kamrlová ze Slováckého muzea. Dodala, že při této příležitosti bude také možné navštívit nové výstavy, které přibližují mistrovská díla tradiční rukodělné výroby – Nositelé tradice lidových řemesel a expozici Nositelé Ceny Vladimíra Boučka . Přístupná bude  také stálá etnografická expozice Slovácko s možností výkladu – aktuálně o velikonočních obyčejích. Nadcházející významný křesťanský svátek bude hlavním motivem také Velikonočního tvoření, které se uskuteční v sobotu 16. dubna od 15 hodin v hasičské zbrojnici ve Zlíně – Prštném. Pořadatelé zvou děti od tří do deseti let a jejich rodiče. Budou se moci naučit plést pomlázky, zdobit vajíčka a vyrábět různé velikonoční ozdoby a dekorace. Pokud bude příznivé počasí, proběhne také soutěž v malování křídou na chodník o sladké ceny.


TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 15 hodinami
O slunečnicovém oleji se můžeme dočíst, že není vhodný ke smažení. Tuto pravdu začaly v posledních letech nahlodávat nové odrůdy s...
Redakce GastroIN - 11. 05. 2024
Mistrovství světa v míchání nealkoholických koktejlů Mattoni Grand Drink 2024 již zná svého vítěze, po jedenácti letech se jím opě...
Redakce GastroIN - 10. 05. 2024
Soutěž S.Pellegrino Young Chef Academy 2024-25, celosvětová iniciativa, jejímž cílem je objevovat a mentorovat nejtalentovanější m...
Reklama   •   Koupit reklamu