Dnes je 19. květen 2025, svátek má Ivo
Úvod Aktuality V Holbě uvařili Svatováclavský speciál na oslavu Svátku piva Vytvořit článek
V Holbě uvařili Svatováclavský speciál na oslavu Svátku piva
Redakce GastroIN - 23. 09. 2019    0 Líbil se vám tento článek?

23. 09. 2019 - HANUŠOVICE - 28. září slaví pivaři svůj svátek a Holba má pro ně dárek ̶Svatováclavský kroužkovaný speciál.

Do hospod má přilákat nejen štamgasty, ale všechny, kdo si na rytířské kousky zkrátka potrpí. Svatováclavský speciál je polotmavé pivo s vlastní recepturou a 4,9 procenty alkoholu. Hlavní roli hraje poctivý ležák plné chuti, do kterého se přidává rozkvašená mladina. Ta v určitém stadiu tvoří působivé bílé kroužky v pěně, proto kroužkovaný. V Holbě ho uvařili v elitní edici kalendáře speciálů a v omezeném množství 350 hl, takže k mání bude pouze do jeho vypití. Jde o sudové pivo s distribucí do gastro provozoven.

Polotmavý speciál je dílem dokonale vyladěné receptury a pivovarnického fortele. V Holbě tentokrát vsadili na kombinaci běžných a barevných sladů. To dává speciálu nejen mohutné tělo a plnost v chuti, ale i krásně sytou barvu. Je granátová až do hněda v krásném kontrastu se smetanovou pěnou, hustou a stabilní. Fajnšmekrům určitě neunikne pozvolně se rozvíjející hořkost či osobité aroma. Obojí je dílem Žateckého poloraného červeňáku, naší proslulé chmelové odrůdy. „Hořkost je zapotřebí pohlídat, na to si dávám velký pozor. Nezáleží jen chmelu, ale také na způsobu chmelení. Důležité je, aby hořkost neulpívala a nepřebíjela tělo piva “ říká sládek Luděk Reichl. A to jeho speciál absolutně splňuje. Jeho hořkost navíc harmonicky kontrastuje s lehce nasládlou chutí s tóny karamele a čerstvě pražených kávových zrn. „Navozuje tak jedinečný chuťový pocit, který je těžké popsat, to jednoduše musíte zažít,“ přibližuje Luděk Reichl. Skvostný degustační zážitek ukončí osvěžující vlna nezaměnitelné kvasničné chuti. Tento speciál si záměrně zachovává vysoký počet živých kvasinek a pro kvasnicová piva typický zákal.

Svatováclavský kroužkovaný speciál Holba je slavnostním nápojem. Obzvláště zajímavé je jeho párování se sýry, bílými rybami z grilu a pochutnáte si na něm i při prostém přípitku bez jídla.

Den českého piva se má stát celonárodní tradicí a posílit hrdost na pivo, náš národní nápoj. V historickém kontextu připomíná patrona všech pivovarníků Sv.Václava. Přináší zábavnou osvětu, která přibližuje historii a tradici českého pivovarnictví a ukazuje na jeho jedinečnost i zajímavé propojení s gastronomií a naší kulturou.

Zdroj: Mark Publicity



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 25 minutami
Již 26. ročník festivalu Hello Jazz Weekend se uskuteční ve dnech 17. – 19. července 2025 v Uherském Hradišti, Kyjově, Zlíně a Ves...
Redakce GastroIN - 16. 05. 2025
Slovácké kulturní léto vstupuje už do svého 18. ročníku.  A opět na začátku prázdnin rozhýbe a roztančí Uherské Hradiště. Tentokrá...
Redakce GastroIN - 15. 05. 2025
Nefiltrovaný ležák Broumy zvítězil v kategorii kellerbier na světovém World Beer Cupu – soutěži, která je považována za olympiádu...