Dnes je 10. červen 2025, svátek má Gita
Úvod Aktuality Vývoj gastronomie v dubnu Vytvořit článek
Vývoj gastronomie v dubnu
Redakce GastroIN - 22. 04. 2020    0 Líbil se vám tento článek?

24. 04. 2020 - ČESKÁ REPUBLIKA - Ve společnosti Storyous zaznamenali v březnu téměř 90% propad tržeb v gastronomii. S těmito čísly hrozilo, že až polovina podniků půjde po Velikonocích do likvidace.

Majitelé českých restaurací se ale odmítají vzdát. Od začátku dubna začalo výrazně přibývat otevřených podniků a jejich tržby aktuálně dosahují téměř 70 % únorových hodnot.

“Podnikům, které mají otevřeno, se daří dosahovat téměř 70 % tržeb v porovnání s únorem. Výdejní okénka nebo rozvoz jídla ale zatím provozuje jen třetina všech podniků a ty zbylé zůstávají zavřené. Proto celý gastro sektor ve srovnání s únorem aktuálně zaznamenává tržby pouze v hodnotě 20 %. I tak je to ale oproti březnu výrazné zlepšení,” říká Igor Třeslín, ředitel společnosti Storyous, která gastro podnikům dodává pokladní systémy.

Nejkritičtější dny zažila gastronomie bezprostředně v týdnu po vyhlášení nouzového stavu, kdy se většina podniků zcela uzavřela. I podniky s výdejním okénkem hlásily tržby blížící se nule. Rychlá mobilizace, lokátory otevřených podniků i přizpůsobení nabídky pomáhají pomalu zvedat tržby a výdejní okénka otevírá stále více podniků. “Těsně po vyhlášení nouzového stavu měla otevřeno pouze čtvrtina hospod. Dnes už se situace postupně mění, otevřeno má více než třetina,” říká Igor Třeslín.

Z restaurací si hosté nejvíce objednávají v poledne. Obědy s sebou představují až 60 % všech objednávek. Nejvyšší útratu, v průměru až 450 Kč za jednu objednávku, ale zákazníci nechávají v podnicích mezi 17 a 19 hodinou. Důvodem jsou objednávky alkoholických nápojů s sebou i vyšší ceny jídla mimo obědové menu.

"Mění se i platební návyky hostů v restauracích. Před karanténou jsme platili v podnicích až 70 % objednávek v hotovosti. Nyní se poměr plateb kartou a hotově vyrovnal,” dodává Třeslín.

Situace v gastronomii je i nadále kritická. Restaurace, kterým se daří vyrovnávat ztráty, radí ostatním, aby otevřeli výdejní okénka, využívali služeb jako kdesenajim.cz či Dáme jídlo a komunikovali svou nabídku na svých sociálních sítích a webu.

Zdroj: ShrtCut Studio s.r.o.
Ilustrační foto: Pixabay.com



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 20 hodinami
Fascinující svět rostlin, které loví, ale i Masožravý food festival, který se uskuteční o víkendu 21. a 22. června. Obojí připravu...
Redakce GastroIN - 06. 06. 2025
Elimon FRESH festival 2025 míří do Pardubic. Spolu s ním dorazí legendy české gastronomie v čele se Zdeňkem Pohlreichem. Lidé se m...
Redakce GastroIN - 05. 06. 2025
Jaký byl letošní sedmnáctý ročník Festivalu vín VOC Znojmo, který se uskutečnil 10. května?  Připomeňte si jedinečnou atmosféru, k...