
17. 5. 2013 - Menu ze lahodného skopového a jehněčího na sobotu i na neděli pro Vás připravil kulinářský portál www.vseovareni.cz. Nechte se inspirovat a hýčkejte své chuťové buňky.
SOBOTA
Skotská polévka
Počet porcí: 3
Ingredience
- Skopové maso 200 g
- Mrkev 1 ks
- Cibule 1 ks
- Celer /menší/ 1 ks
- máslo, petrželka, mouka 1 ks
- Soli a pepře 1 špetka
Postup přípravy:
Maso vložíme do studené vody a dáme vařit. Zeleninu nakrájíme na kostičky a vložíme ji na máslovou jíšku. Přidáme vařené maso nakrájené na malé kousky. Kořeníme pepřem a petrželkou.
Skopová kýta s omáčkou z pečeného česneku
Počet porcí: 4
Ingredience:
- Skopová kýta 600 g
- Olivový olej 2 lžíce polévková rovná
- Máslo 1 lžíce polévková rovná
- Celer řapíkatý 100 g
- Cibule 6 ks
- Česnek 1 hlávka
- Mrkev 1 ks
- Kmín římský 1 lžička kávová rovná
- Sůl 1 špetka
- Pískavice (řecké seno) 1 lžička kávová rovná
Postup přípravy:
Skopovou kýtu nakrájíme na větší kostky, osolíme, opepřím a opečeme ve směsi oleje a másla ze všech
stran. Přidáme půlky cibulí, celou neoloupanou palici česneku, pískavici a římský kmín. Pekáč vložíme do středně vyhřáté trouby a pečeme za občasného podlévání asi hodinu. V polovině pečení přidáme nakrájený řapíkatý celer, na kostičky nakrájenou mrkev, promícháme a pečeme za mírného podlévání vodou doměkka. Palice česneku vyjmeme a vymačkáme je do šťávy.
Můžeme podávat s kuskusem.
Zapečená rebarbora s jablky a piškoty
Počet porcí: 4
Ingredience:
- Balíček piškotů obyčejných nebo cukrářských 1 ks
- Stonků rebarbory 8 ks
- jablka 2 ks
- Dle potřeby: máslo 1 ks
- dle chuti: třtinový cukr 1 ks
- Dle potřeby: polohrubá mouka 1 ks
Postup přípravy:
Rebarboru očistíme, nakrájíme na 1 cm kousky, jablka nastrouháme nahrubo.
Dno menší zapékací misky vytřeme máslem, poklademe piškoty, navršíme rebarboru, opět piškoty, nastrouhaná jablka a úplně nahoru drobenku z cca 50 g rozpuštěného másla a stejného poměru mouky a cukru - tak, aby byla drobenka sypká.
Zapékáme v troubě na 190 stupňů cca 30 minut, až drobenka zezlátne.
Podáváme s bílým jogurtem.
NEDĚLE
Jehněčí roláda
Počet porcí: 8
Ingredience:
- Jehněčí 1 kg
- Ořez z jehněte 1 kg
- Slanina 80 g
- Česnek 1 hlávka
- Kopřivy 150 g
- Sladká smetana 100 ml
- Vejce 2 ks
- Sůl 1 lžička kávová vrchovatá
- Pepř mletý 1 špetka
- Směs čerstvých bylinek 1 svazek
- Špenát čerstvé listy 150 g
- Cibule 1 ks
- Máslo 50 g
Postup přípravy:
Jehněčí žebra vykostíme a vzniklý plát masa osolíme. Ořez s kořením a kopřivami pomeleme nahrubo, přidáme sůl, vejce, prolisovaný česnek a smetanu. Směsí potřeme plát masa, do středu dáme pepřem, solí a česnekem ochucený spařený špenát a stočíme pevnou roládu, kterou zabalíme do alobalu. Pečeme ji spolu s kostmi a cibulí cca 40 – 60 minut (dle velikosti), podléváme vývarem či vodou. Poté sundáme alobal a dopečeme ji při vyšší teplotě. Šťávu z masa vypečeme na tuk, zalijeme vývarem, odvaříme a scezenou ji zjemníme máslem. Podáváme s vařenými vejci, listy salátu, jarní cibulkou a bramborami.
Jehněčí se zeleninou
Počet porcí: 4
Ingredience:
- Jehněčí kýta 700 g
- Brambory 300 g
- Pastinák 150 g
- Mrkev 150 g
- Cibule 1 ks
- Rozmarýn 3 snítka
- Sůl 2 špetka
- Zeleninový vývar 1000 ml
- Ječné kroupy 130 g
- Listů tuřínu 150 g
Postup přípravy:
Očištěné jehněčí nakrájejte na kostky asi 5x5 cm .Dejte do hrnce, přidejte rozmarýn ,zalijte vývarem ,přikryjte a vařte 60-70 minut. K téměř měkkému masu přidejte očištěnou na malé kostky nakrájenou zeleninu. Vařte,až zelenina změkne. Podle chuti osolte.
Tvarohový dezert s jahodami
Počet porcí: 4
Ingredience:
- Tvaroh 500 g
- Cukr moučkový 100 g
- Cukr vanilkový 1 sáček
- Citrón 0.5 ks
- Želatina 1 balíček
- Jahody 250 g
- Máta 3 lístek
- Smetana ke šlehání (šlehačka) 50 ml
Postup přípravy:
Nejprve třete cukr s tvarohem, vanilkovým cukrem a citronovou šťávou a vše vyšlehejte do hladkého tvarohového krému. Poté do něho vmíchejte jahody pokrájené na menší kousky. Ve 150 ml vody s troškou cukru rozpusťte želatinu a ve vodní lázni ji zahřejte. Ještě dosti teplou želatinu zašlehejte do tvarohové hmoty a rychle vše vložte do formy, nebo formiček. Můžete také tvarohovou hmotu krátce zahřát v mikrovlnné troubě, aby po smíchání s želatinou okamžitě neztuhla. Ztuhlý tvarohový dezert pak ozdobte šlehačkou, mátovými lístky a podávejte s ovocným sirupem či likérem a také s radostí. Pokud chcete dosáhnout ještě dokonalejší chuti, pak do tvarohového krému zašlehejte ještě rozměklé máslo – na půl kilogramu tvarohu až 200 gramů.
Dobrou chuť.

