Dnes je 29. říjen 2025, svátek má Silvie
Reklama   •   Koupit reklamu
Úvod Aktuality Stejně důležitý jako diety a pohyb je při hubnutí příjem jódu Vytvořit článek
Stejně důležitý jako diety a pohyb je při hubnutí příjem jódu
Redakce GastroIN - 15. 03. 2013    0 Líbil se vám tento článek?

18. 3. 2013 - Snahy zhubnout by měly začít u správného příjmu jódu. Jód řídí veškeré látkové výměny v těle bez ohledu na cvičení nebo diety, zrychluje metabolismus, pomáhá spalovat tuky a stabilizovat tělesnou hmotnost.

Nadváha je naopak častým důsledkem jodového deficitu v organismu. V přirozeném prostředí českého regionu se jód vyskytuje jen minimálně, proto se doporučuje užívat chemicky jodidovanou sůl a další přírodní doplňky s jódem vhodné k denní konzumaci a vaření.


Není náhodou, že ostrovní národy jako Japonci, jejichž strava je bohatá na jód, patří k těm nejštíhlejším. „Češi vědí, že jíst pravidelně mořské ryby je zdravé, ovšem na jejich jídelníčku se vyskytují zřídkakdy. V našich podmínkách se jód přidává do soli a díky obohacování příkrmů dobytka je obsažen také v mléce a mléčných výrobcích. Ovšem kuchyňskou úpravou se část jódu z potravin ztrácí. Platí, že čím šetrnější úprava, tím vyšší množství zachovaného jódu,“ uvedla výživová specialistka Zuzana Hlinecká.

Za nejspolehlivější formu užívání jódu považuje Hlinecká tekutý doplněk stravy vhodný i k vaření. „Jodis koncentrát je čirý, bez chuti a zápachu. Množství jódu si udrží i při tepelném zpracování, takže člověk má jistotu, že skutečně přijal doporučené množství jódu, které se rovná jedné čajové lžičce na osobu a den,“ vysvětlila Hlinecká. Sám si lidský organismus jód vyrobit neumí, proto je plně závislý na jeho příjmu z potravy.

00652-JODIS_obr.jpg
Při absenci jódu chybí tělu jeho ředitel a organizátor. Jednotlivým orgánům nedocházejí instrukce, jak naložit s látkami přijatými ve stravě, a chybují při látkové výměně – nepovšimnuty vyloučí důležité živiny a zbytečný tuk naopak uloží. Ženám se zvýší hladina pohlavního hormonu, který podněcuje tukové buňky k dalšímu schraňování zásob. Bez jódu metabolismus přechází na úsporný režim.


„Pokud si tělo kvůli jodovému deficitu nedokáže vzít z potravy potřebné živiny a neumí je přeměnit v energii, brzy se objeví nějaký zádrhel, třeba ve formě nadváhy. Správný přísun jódu je základem zdravého organismu, zrychluje metabolismus, podporuje spalování tuků a brání hromadění cholesterolu. Všechny orgány budou přesně vědět, co s přijatými látkami dělat, sacharidům už tak snadno nedovolí přeměnit se v tuk a ukládat se,“ vylíčila Zuzana Hlinecká, výživová poradkyně z PKR Slovakia.

00652-JODIS_metr_hubnuti.jpg



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 8 hodinami
Rok 2025 se pro přerovský pivovar Zubr stal přelomovým. Tradiční moravská značka prošla zásadní proměnou a upevnila své postavení...
Redakce GastroIN - 28. 10. 2025
Česká republika zaznamenala skvělý výsledek na mezinárodní soutěži Sélections Mondiales des Vins Canada 2025 konaná pod záštitou O...
Reklama   •   Koupit reklamu