Dnes je 10. červen 2025, svátek má Gita
Úvod Aktuality Sládek pivovaru Záhlinice uvařil stoleté pivo Vytvořit článek
Sládek pivovaru Záhlinice uvařil stoleté pivo
Redakce GastroIN - 20. 04. 2020    0 Líbil se vám tento článek?

21. 04. 2020 - ZÁHLINICE - Jaké pivo pili naši předci před 100 lety? Vaří se stejně jako dnes, nebo se proces v něčem liší? Sládek Pivovaru Záhlinice František Šmíd takové pivo uvařil, a to dostalo jméno Original 1927.

Original 1927 je vaše nové pivo. Říkáte mu stoleté, proč?

Sám název piva napovídá, že se jedná o výjimečné pivo, které se liší od všech dnešních piv. Je to téměř 100 let, kdy se vyšlechtila hlavní surovina pro výrobu piva a to ječmen Staročeský Stupický. Po zpracování ve sladovně vznikl slad vynikajícího charakteru, který byl následně použit jako nejlepší surovina po roce 1927 pro výrobu tradičního českého piva.

Jak byste pivo charakterizoval?

Pivo je svým charakterem odlišné od dnešních piv, ale zajisté se jim v mnoha ohledech vyrovnává, neli překonává. Jistě se máte na co těšit. Pivo Originál 1927 má jiskrnou světle zlatou barvu.
V chuti převažuje sladovější tělo završeno doznívající hořkostí chmele Žateckého Poloraného červeňáku.

Jak se vaří takové pivo?

Pro vaření stoletého piva jsme museli zabrouzdat do minulosti a čerpat z technologií, které byly přizpůsobeny surovině v dané době. Hlavní rozdíl je v čase vaření piva, který je téměř dvakrát delší než u dnešních piv.

Bude piva dostatek? Kdy a kde ho budeme moci ochutnat?

Piva dostatek nebude. Vzhledem k poptávce chceme pivo hlavně lahvovat,
aby se dostalo na všechny zákazníky a mohli se na chvíli s námi vrátit do minulosti.

Jde o „jednorázový pokus“ nebo se můžeme těšit i na další, jiná piva?

Určitě se nejedná o jednorázový pokus a jsme připraveni tuto várku zopakovat. Máme k dispozici ještě jednu stoletou surovinu, kterou si budeme moci vychutnat v podobě piva, tak jako naši
předci před 100 lety.

 

Zdroj: redakce



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 20 hodinami
Fascinující svět rostlin, které loví, ale i Masožravý food festival, který se uskuteční o víkendu 21. a 22. června. Obojí připravu...
Redakce GastroIN - 06. 06. 2025
Elimon FRESH festival 2025 míří do Pardubic. Spolu s ním dorazí legendy české gastronomie v čele se Zdeňkem Pohlreichem. Lidé se m...
Redakce GastroIN - 05. 06. 2025
Jaký byl letošní sedmnáctý ročník Festivalu vín VOC Znojmo, který se uskutečnil 10. května?  Připomeňte si jedinečnou atmosféru, k...