Dnes je 19. červenec 2025, svátek má Čeněk
Úvod Recepty / Polévky Recept: Sváteční zelňačka Vytvořit článek
Recept: Sváteční zelňačka
Redakce GastroIN - 29. 03. 2023    0 Líbil se vám tento článek?

Ingredience:

-        asi 350-400 g kysaného zelí

-        250 g brambor

-        100 g másla 

-        120 g hladké mouky

-        1 ks cibule, větší

-        400 g klobásy dle preferencí

-        asi 250 ml mléka

-        100 g zakysané smetany

  sůl, kmín a pepř na dochucení

můžete přidat uzené maso nebo restované houby

 

Začněte s přípravou zelí, které nejprve sceďte a překrájejte na středně velké kusy. Poté ho dejte do hrnce, zalijte asi 2 litry vody a vařte doměkka. Mezitím si připravte brambory, které nakrájejte na drobné kostičky. Ty vložte do jiného hrnce, zalijte vodou, přidejte sůl a kmín a vařte asi čtvrt hodiny také doměkka. Zatímco se budou vařit, připravte světlou jíšku. Tu lehce vmíchejte do zelí a společně ještě povařte. Ke směsi následně vložte vařené brambory, nasekanou cibuli, kolečka opečené klobásy, a nakonec vše zalijte mlékem a znovu povařte. Na závěr dochuťte.

 



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 19 hodinami
Do prestižního mezinárodního žebříčku Top 500 Bars se opět skvěle zařadil pražský Black Angel’s Bar. Pro rok 2024/2025 se umístil...
Redakce GastroIN - 17. 07. 2025
Lidé by si měli v létě dávat pozor, jak skladují balenou vodu. V horkých dnech dochází k její rychlé kontaminaci. Pokud se voda...
Redakce GastroIN - 16. 07. 2025
Léto a horké počasí nepřeje těžkým jídlům. Naopak jsou v kurzu saláty. Čerstvé suroviny v kombinaci s kvalitními bílkovinami jsou...