Dnes je 20. listopad 2025, svátek má Nikola
Reklama   •   Koupit reklamu
Úvod Recepty / Hlavní jídla / Dezerty Recept: Bramborové šišky s mákem, nebo strouhankou Vytvořit článek
Recept: Bramborové šišky s mákem, nebo strouhankou
Redakce GastroIN - 20. 03. 2023    0 Líbil se vám tento článek?

Jsou to knedlíky, nebo noky? Jsou to vynikající bramborové šišky! Mák, máslo, mouka a brambory tvoří základ tradiční české kuchyně a dohromady fungují jako výborné syté hlavní jídlo nebo neotřelý dezert. Navíc jsou velmi snadné na přípravu, vaří se krátce, nelepí, na povrchu nejsou „mazlavé jako maminčiny vídeňské noky“ a dají se po uvaření i opékat nebo obalovat. Sluší jim mák stejně jako povidla, špenát nebo třeba strouhanka. Pusťte se do příprav a dejte si je, jak je máte nejraději.

Počet porcí: 4

Doba přípravy: 45 minut

Obtížnost: 2

 

Ingredience:

600 g brambor typu B

1 vejce

špetka soli

250 g hrubé mouky + mouka na pomoučení

 

mletý mák dle chuti

moučkový cukr dle chuti

rozpuštěné máslo na přelití dle chuti

nebo

200 g strouhanky

2 lžíce sádla

sůl

TIP! Sladké šišky jsme posypali modrým mákem DrRashid od společnosti ALIKA, strouhanku na šišky naslano jsme osmahli na vepřovém škvařeném sádle od Ligurský s. r. o.

Postup:

1. Brambory uvařte ve slupce, vychladlé je oloupejte a nastrouhejte najemno.

2. Přidejte vejce, sůl a hrubou mouku a vypracujte těsto, které nelepí.

3. Z vypracovaného těsta vytvořte válečky a dejte je vařit na zhruba 7 minut do vroucí osolené vody.

4. Dle chuti posypte hotové šišky mákem, moučkovým cukrem a přelijte máslem, NEBO v pánvi osmažte na sádle strouhanku se špetkou soli a promíchejte s hotovými šiškami.

Zdroj: Klasa



Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 15 hodinami
Jak co nejlépe, a ještě k tomu udržitelně spojit rum a čokoládu do originálního drinku? Takový úkol letos čeká na účastníky druhéh...
Redakce GastroIN - před 20 hodinami
Aquapalace Hotel Prague je ideálním místem pro pořádání konferencí, teambuildingů a firemních incentivních akcí – a...
Redakce GastroIN - 18. 11. 2025
Také letos přinášíme podzimní novinku, která vás zahřeje hned dvakrát – na jazyku i u srdce. Zakoupíte-li lahodné perníkové cappuc...
Reklama   •   Koupit reklamu