
22. 04. 2020 - ČESKÁ REPUBLIKA - Letos se s ním možná potkáte na GFF v Ostravě, Uherském Hradišti a Rožnově pod Radhoštěm. Radek Kašpárek je naprosto pohodový a fajny týpek.
Jak by řekli jeho krajané z Ostravy. Nejenom fantasticky vaří, ale dokáže ošéfovat luxusní
restauraci, obsloužit Katy Perry a Orlando Blooma a bavit televizní diváky během kuchařské show. Usměvavý držitel michelinské hvězdy (zatím ji třikrát obhájil) je s Garden Food Festivalem již čtvrtý rok. Bez něj by to prostě nešlo, stejně jako bez jeho „kratkeho“ přízvuku na pódiu…
V Ostravě jsi zažil atmosféru průmyslového areálu i romantického hradu. Nyní tě fanoušci špičkové gastronomie uvidí na GFF v Landek parku. Můžeš prozradit, na čem si pochutnají?
Stačí naznačit… vždyť budeš zase po roce vařit doma!
Určitě budou mít možnost zase ochutnat čtyřchodové menu a na závěr nebude chybět nějaká sladká tečka. Přesnou skladbu menu ještě nemám, ale myslím, že se návštěvníci mají na co těšit.
Už teď se mi sbíhají sliny a do května je ještě vážně daleko. Na co bys mě pozval do své restaurace Field? Je něco, na co nedáš dopustit a vždy to u hostů zabere?
Určitě husí játra, to je náš „signature dish“. Jsou tak vybalancované, že chutnají každému. Máme i dobré ryby a teď konkrétně se nám povedl nový dezert Jogurt, nugát, hnědé máslo, melasa, který je i na poledním menu a je strašně oblíbený.
Dívám se do jídelníčku a zajímá mě, jak chutná žába se šťovíkem? Kam na ty kombinace chodíš? Kde bereš inspiraci? Magdalena Rettigová by asi koukala, i když i ona měla zajímavé vychytávky a dušeného holuba má taky ve své kuchařce…
Zrovna tohle konkrétní jídlo (žába se šťovíkem) vymyslel můj sous chef Tomáš Kuban. A kde se inspiruji já? Neustále se vzdělávám, sleduji trendy a hodně cestuji. Za dobrou, „vysokou“ gastronomií se musí létat a ochutnávat… a pak chodí nápady samy. Být celý rok zavřený jen ve svojí restauraci, to je špatně, musím jít s dobou a sledovat nové trendy.
Když tě pozoruji na Garden Food Festivalu v zákulisí, líbí se mi, jakou máš podporu své partnerky a celé rodiny. Jsou oni mezi prvními, kdo ochutnává tvá nová jídla? Mají právo prvního sousta? Dáš na jejich názor? A vaříš jim doma, nebo je zveš po zavíračce do Fieldu?
Jsem rád, že moje přítelkyně Andrea na GFF jezdí a podporuje mě. Ale rodina jako první moje jídla neochutnává, první jsou kuchaři – logicky, protože s nimi dávám jídla dohromady. Ale když pak mám nová jídla hotová, tak je rodině samozřejmě dávám ochutnat. Zajímá mě jejich názor, protože mají přehled o dobrém jídle a jejich zpětná vazba je pro mě důležitá.
Co pro tebe znamenají fanoušci? Na GFF jsi často v obležení zvídavých kuchařských
amatérů. Tvoje popularita stoupá, koukáme na tebe v televizi, na billboardech, bulvární tisk neustále řeší, kolik jsi přibral nebo zhubnul. Je ti popularita příjemná? Můžeš jít ještě v klidu na Baníček, křičet nahlas Baník p--o a nerušeně koukat na zápas?
Na fotbal jít určitě můžu a taky si v klidu zařvu baníkovský pozdrav :-) Popularita je příjemná, ale má dvě stránky. Někteří lidé dokážou “hejtovat“ a plivat, ale od toho se snažím oprostit. Na druhou stranu podpora od fanoušků mě vždycky nakopne. Nevadí mi, když chtějí prohodit pár slov, opravdu si jich vážím.
Před dvěma lety jsme měli na ostravském GFF takovou výzvu. Ty jsi měl na sobě dres Baníku a tvůj kamarád šéfkuchař Honza Punčochář se zase oblékl do barev Sparty. Naoko jste byli rivalové. Ve skutečnosti vás tehdy Garden Food Festival spojil a nyní jste dobří kamarádi.
My jsme si prostě obyčejně lidsky sedli, i když jsme každý úplně jiný. Honzík je celkově klidnější, ještě se mi nepodařilo ho vidět nějak vytočeného. A vždycky si máme o čem povídat, o dobrém jídle.
Píšou, že tvoje kuchyně je tvrdohlavá. Jsi tvrdohlavý? Může to být jedna z tajných ingrediencí, která je nezbytná k cestě na gastronomický vrchol?
Asi jsem tvrdohlavý v některých věcech, například se nebojím zkombinovat některé chutě a suroviny. Pro někoho je to možná troufalé, ale když jsem přesvědčený, že to takhle funguje a je to dobré, jdu do toho.
Děkuji za rozhovor
Martina Vysloužilová

